UTM, Keysight dan Tekmark Meterai Perjanjian MoA Penyelidikan 5G

Memorandum Perjanjian (MoA) telah ditandatangani di antara Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Keysight Technologies Malaysia Sdn. Bhd. (Keysight), Keysight Technologies Sales (Malaysia) Sdn. Bhd. Dan Tekmark Sdn. Bhd. Untuk melancarkan Makmal Penyebaran 5G UTM-Keysight secara rasmi. Makmal mudah alih di roda ini menjadi tuan rumah peminat saluran gelombang 5G milimeter pertama Malaysia, satu penyelesaian yang dibuat khusus oleh Keysight Technologies untuk menyokong penyelidikan gelombang mikro 5G canggih di negara ini.

Kemudahan penyelidikan dan pembangunan bernilai Ringgit yang dibiayai oleh Keysight Technologies, UTM dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (MoHE) Malaysia, merupakan satu contoh perkongsian awam-swasta yang berjaya yang selari dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015- 2025 dan Rancangan Global UTM 2012-2020, dengan matlamat untuk menjalankan dan menghasilkan penyelidikan bertaraf dunia.

“Perkongsian antara Pusat Komunikasi Wayarles (WCC) UTM, Keysight dan Tekmark adalah contoh kehidupan sebenar konsep ‘Industri dan Akademia adalah Salah satu’ yang dipuji oleh Menteri Pengajian Tinggi, Dato ‘Seri Idris Jusoh. Saya berharap dengan baik bahawa kedua-dua WCC UTM, Keysight dan Tekmark dapat terus berkerjasama dengan baik, demi kebaikan semua empat institusi, masyarakat dan negara, “kata Datuk Ahmad Fauzi Ismail, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi).

“Keysight berbangga menjadi sebahagian daripada kerjasama penting ini untuk memacu penyelidikan dalam 5G dan memudahkan peningkatan kemahiran dan keupayaan bakat kejuruteraan Malaysia. Ini akan membawa kita lebih dekat ke masa depan dan membuka jalan untuk penggunaan 5G yang akhirnya akan membuka peluang dunia yang baru – berfungsi sebagai asas bagi teknologi baru dan baru seperti kereta yang bersambung dan autonomi, dron, kecerdasan buatan , realiti maya dan internet perkara, “kata Naib Presiden & Pengurus Besar Dato ‘Noorashidah Ahmad, Pemenuhan Order Global & Rangkaian Bekalan Teknologi Keysight dan Pengurus Besar Keysight Malaysia.

“Tekmark teruja dan terhormat dapat meneruskan hubungan rapat kami dengan UTM sejak tahun 1994. Saya yakin dengan perkongsian terbaru ini antara UTM, Keysight Technologies dan Tekmark, UTM dapat menjadi hab terkemuka bukan sahaja untuk Penyelidikan dan Pembangunan 5G tetapi juga merupakan pusat untuk membangunkan modal insan generasi seterusnya, sejajar dengan Pelan Transformasi Negara 2050 (TN50), “kata Pengerusi Tekmark Sdn Bhd, Dato ‘Seri Dr Mohd Ariff Araff.

Keysight, syarikat pengukuran elektronik terkemuka di dunia, telah bekerjasama dengan penyelidik terkemuka di seluruh dunia untuk mempercepatkan R & D teknologi 5G dengan kepercayaan yang lebih tinggi dan lebih mendalam. Di bawah kerjasama ini, Keysight, dengan rekod prestasi dan kepakarannya dalam ujian dan pengukuran gelombang mikro 5G, akan bergabung dengan penyelidik UTM untuk berinovasi dan membawa penemuan baru kepada kehidupan. Tekmark (Rakan Teknologi yang Dibenarkan oleh Keysight di Malaysia) akan membantu memudahkan, menyokong, dan menyampaikan aktiviti untuk membantu UTM mendapatkan status akreditasi untuk Makmal Penyebaran 5G, Makmal Kadar Penyerapan Spesifik dan Makmal Evolusi Jangka Panjang di Pusat Komunikasi Tanpa Wayar.

Teknologi Wave Millimeter adalah sempadan baru untuk broadband kelajuan tinggi ultra gigabit setiap saat. Gelombang milimeter yang meliputi frekuensi dari 30GHz hingga 300GHz menawarkan sejumlah besar lebar jalur untuk menyokong aplikasi jalur lebar 5G yang dipertingkatkan seperti realiti tambahan, realiti maya dan streaming video definisi ultra tinggi. Beroperasi pada frekuensi yang lebih tinggi dalam spektrum gelombang milimeter memberikan cabaran baru di mana ia sangat sensitif terhadap faktor persekitaran seperti bangunan, tumbuh-tumbuhan dan hujan. Hasil yang ada pada penyelidikan penyebaran gelombang milimeter terutamanya memberi tumpuan kepada persekitaran yang sederhana. Oleh itu, matlamat utama untuk menubuhkan makmal Penyiaran 5G UTM-Keysight ini adalah mengkaji kesan persekitaran tropika kepada penyebaran gelombang milimeter.

Di bawah kerjasama ini, Pusat Komunikasi Tanpa Wayar (WCC) adalah pusat penyelidikan UTM yang akan bekerja rapat dengan Keysight untuk mengkaji penyebaran gelombang milimeter dalam persekitaran tropika. WCC adalah satu-satunya Pusat Kecemerlangan Institusi Tinggi Kebangsaan (HI-COE) yang diiktiraf oleh KKM di kawasan penyelidikan khusus teknologi tanpa wayar 5G. Dengan sokongan daripada kerajaan dan industri, WCC UTM berhasrat untuk menjadi pusat penyelidikan 5G terkemuka di rantau ini.

Dokumen MoA ditandatangani oleh Timbalan Naib Canselor UTM (Penyelidikan & Inovasi), Prof. Datuk Dr. Ahmad Fauzi Ismail, Naib Presiden & Pengurus Besar, Pemenuhan Pesanan Global & Rangkaian Bekalan Teknologi Keysight dan Pengurus Besar Keysight Malaysia, Dato ‘Noorashidah Ahmad, Pengurus Besar Keysight Technologies Sales (Malaysia) Sdn. Bhd., Encik Lee Choon Seng dan Pengerusi Tekmark Sdn Bhd, Dato ‘Seri Dr Mohd Ariff Araff. Majlis menandatangani itu telah diadakan di Bilik Mesyuarat Canseleri, Menara Razak,UTM Kuala Lumpur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *