Penipuan zaman digital

Perkembangan teknologi adalah sangat baik untuk membantu menyelesaikan banyak masalah. Tapi, dalam masa yang sama banyak juga orang mengambil kesempatan untuk membuat penipuan. 

Minggu lepas, telefon rumah mak dapat panggilan kononnya ada saman daripada mahkamah. Suara mesin..  diminta tekan nombor jika hendak berurusan dengan pegawai. Nasib baik dah pesan dengan mak supaya jgn respi  apa2 dengan panggilan macam tu. Tapi..  kesian juga sebab mak jadi takut bila 3 kali panggilan yang sama berulang. 

Tengok ni Hebahan dari pihak PDRM tentang cara2 penipuan menerusi Phone atau sms atau whatsapp.. 

Hati-hati semua.

Kredit to PDRM

Risau

Hari ni dah masuk 9 hari no 4 demam. Cek darah dah 2 kali... white blood count dah turun. Air kencing normal... takda infection. Tapi masih juga demam tak kebah2. Gambar ni masa dia masih warded di kpj. Hari ke 5 dlm wad... request untuk keluar. … [Continue reading]

Kursus luar UTM

Hari ini bertugas di luar UTM sebagai penceramah jemputan untuk pensyarah2 program Dietetics seluruh Malaysia.Berkongsi strategi pengajaran menggunakan teknologi dengan pensyarah dan pembantu pengajar. Berdebar juga hati lebih2 lagi bila peserta … [Continue reading]

New academia

Maybe this will be of interest to all educators and researchers in higher education .. points by the new minister.. Carefull taught, proper implementation and continuous improvement is needed for every mission and vision. All the best to all … [Continue reading]

Cerita hari ini di iCITe2018

Untuk seminar iCITE2018 ini, aku terlibat sebagai ajk kertas kerja dan penerbitan.Membentangkan kertas kerja di seminar tak sama rasa dengan menjadi jawatankuasa. Stress level dia lebih tinggi sebab kita tuan rumah dan cuba sebaiknya untuk melayan … [Continue reading]

First day iCITE2018

Check out pictures during the conference. … [Continue reading]

Sehari sebelum iCITE2018

Hari yabg dinantikan dah pun tiba. Esok seminar iCITE2018 akan berlangsung. Semua ajk dah start stress... mudah2an tiada sebarang masalah besar berlaku. Good luck to us. … [Continue reading]

Majlis anugerah Citra Karisma 2018

Tahun keempat dapat masuk ke majlis Citra Karisma sebagai penerima anugerah. Tahun ini mewakili fakulti untuk dua anugerah iaitu Anugerah Teknologi Maklumat dan Anugerah Inovasi Perkhidmatan sebagai finalis.Proses permohonan adalah agak kompleks, … [Continue reading]

Cabaran belajar di IPT

Viral di media sosial satu gambar mengenai susahnya belajar di IPT. Pensyarah bukanlah tidak berhati perut hingga sengaja hendak menyukarkan pelajar. Jika pelajar stress, pensyarah juga stress. Setiap tugasan yang diberikan perlu dinilai dan … [Continue reading]

Jamuan raya di UTMLead

Terima kasih atas jemputan UTMLead ke Majlis Sambutan Aidilfitri pada 2 Julai 2018 yabg lalu. 2 tahun memegang jawatan sebagai Pengurus IT UTMlead dan 2 tahun sebelumnya sebagai Pengurus IT CTL ( sebelum CTL bergabung dengan CALPD) me niggalkan … [Continue reading]