Korban adalah ibadah, peliharalah adabnya

*Korban adalah ibadah, peliharalah adab2nya.*

Copy paste dari FB Dr Alizi Alias

Kebanyakan gambar2 yg diupload sempena Hari Raya Korban (kecuali gambar tentang haji) masih lagi gagal menunjukkan aspek Islam agama yg rahmah – khususnya tentang mengasihi binatang dan menjaga kebersihan/hygiene.

Ini kerana hanya satu aspek yg ditonjolkan i.e penyembelihan, hanya syarat halal shj yg dititikberatkan, dan aspek dakwah tidak dijadikan misi atau sekurang2nya spillover positive effect.

Malah ada yg menjadikan haiwan sbg bahan gurauan tanpa memikirkan perasaan pembaca2. Sebahagian kita masih lagi ada sikap: org lain kena hormat bangsa/agama/budaya kita, tapi kita tak perlu sgt hormat bangsa/agama/budaya org lain. Sebenarnya org2 beragama Islam terutama Gen Millenial pun mungkin akan rasa kurang selesa.

Ini berbeza dgn sikap Ansar terhadap Muhajirin, sikap Sahabat2 RAA terhadap kabilah2 Arab yg belum memeluk Islam di sekitar Madinah, dan sikap khalifah2 al-Rashidin terhadap penganut2 agama lain di bawah negara Islam. Mereka sentiasa bersikap rahmah ie kind, understanding, merciful, concerned, compassionate.

Cadangan da’wah melalui ibadah korban:

1. Sebarkan imej sikap belas kasihan dan lemah-lembut umat Islam kpd haiwan sebelum korban termasuk proses menenangkan haiwan dgn lafaz2 bismillah dan zikir.

2. Sebarkan imej proses penyembelihan yg hygiene spt. di atas lantai/simen berbanding di atas tanah/rumput di mana darah yg tumpah sukar dibersihkan dan boleh menjangkiti daging haiwan tersebut.

3. Tak perlu sebarkan imej menyembelih dan melapah haiwan2 korban. Jika perlu pun, sebarkan imej yg org Islam tidak akan menyembelih selagi haiwan itu tidak tenang, bukannya imej menyembelih secara paksa.

4. Sebarkan imej daging2 korban diagih2kan kpd org2 miskin dan rakan2 (termasuk non-Muslim (kecuali kpd yg beragama Hindu jika daging lembu) jika tokoh agama dan masyarakat di kampung tersebut bersetuju daging korban boleh diagihkan kpd non-Muslim).

5. Membezakan ibadah dgn muamalah. Oleh itu, tidak patut ada imej gambar/video gelak2 dan sembang2 seronok ketika menyembelih dan melapah tetapi imej yg khusyuk dan rendah diri. Kita sudah terlalu biasa mencampur-adukkan ibadah dan muamalah dlm majlis2 yg bersifat keramaian.

6. Tidak upload gambar ‘joke’ tentang haiwan yg akan dikorbankan.

7. Memakai pakaian yg sesuai termasuk topi/apron/glove plastik utk mengelakkan jangkitan bakteria.

8. Mempromosi haiwan2 yg diternak secara free-range dan hanya diberi makanan yg bersifat organik.Kebanyakan gambar2 yg diupload sempena Hari Raya Korban (kecuali gambar tentang haji) masih lagi gagal menunjukkan aspek Islam agama yg rahmah – khususnya tentang mengasihi binatang dan menjaga kebersihan/hygiene.