Ganjaran Pahala Haji dan Umrah

Ganjaran Pahala Haji dan Umrah

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ صَلَّى الْغَدَاةَ فِي جَمَاعَةٍ ثُمَّ قَعَدَ يَذْكُرُ اللَّهَ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ كَانَتْ لَهُ كَأَجْرِ حَجَّةٍ وَعُمْرَةٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَامَّةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ

Daripada Anas bin Malik RA dia berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang solat subuh berjamaah kemudian duduk berzikir sampai matahari terbit kemudian diikuti dengan solat dua rakaat, maka dia mendapatkan pahala seperti pahala haji dan umrah.” dia (Anas radliallahu ‘anhu) berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Sempurna, sempurna, sempurna.” (HR Tirmizi No: 535) Status: Hadis Hasan

Pengajaran:

1. Ganjaran pahala berganda sentiasa disediakan kepada setiap Muslim yang menunaikan solat berjemaah khususnya di masjid.

2. Barang siapa yang solat subuh berjamaah kemudian duduk berzikir sampai matahari terbit, diikuti dengan solat dua rakaat (solat isyrak atau duha), maka dia akan mendapatkan pahala seperti pahala haji dan umrah.

3. Rasulullah SAW mengulangi tiga kali kalimat “Sempurna” (dianugerahkan ganjaran pahala haji dan umrah yang sempurna – walaupun tidak melakukan ibadat haji dan umrah).

Rebutlah peluang ganjaran pahala haji dan umrah dengan memelihara solat berjemaah Subuh di masjid kemudian duduk beriktikaf sama ada dengan mendengar kuliah atau majlis ilmu, membaca al-Quran atau berzikir hingga masuk waktu untuk solat sunat isyrak atau sunat duha sebelum pulang ke rumah. Ambillah peluang paling tidak seminggu sekali pada waktu cuti di hujung minggu.

Negara Rahmah Ummah Sejahtera