Waktu Dalam Kehidupan Muslim

Waktu Dalam Kehidupan Muslim

Waktu amat berharga dalam kehidupan insan. Waktu yang berlalu tidak akan kembali semula. Tidaklah datang suatu hari yang baru melainkan ia berkata kepada anak Adam sebagaimana yang diriwayatkan; telah berkata al-Imam Hassan al-Basri,

يا ابن آدم انا خلق جديد وعلى عملك شهيد
فتزود منى بعمل صالح فإنى لا أعود الى يوم القيامه

“Wahai Anak Adam, aku (hari baharu) adalah ciptaan baru. Aku menjadi saksi atas amalanmu. Berbekalah daripadaku dengan amal salih. Kerana aku tidak akan kembali sehingga hari Kiamat”

Ada pendapat mengatakan atsar ini marfu’ sehingga Rasulullah SAW.

Waktu yang terkumpul ini kita berikan unit ukuran seperti saat, minit, jam , hari, minggu, bulan dan sebagainya, akhirnya membentuk sesuatu yang kita panggil umur dan usia.

Sesungguhnya kesempatan umur dan usia yang dimiliki oleh setiap individu, banyak menentukan kelangsungan usia dan ajal sesuatu umat.

Firman Allah :

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٞۖ فَإِذَا جَآءَ أَجَلُهُمۡ لَا يَسۡتَأۡخِرُونَ سَاعَةٗ وَلَا يَسۡتَقۡدِمُونَ ٣٤

Dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang telah ditetapkan); maka apabila datang tempohnya, tidak dapat mereka dikemudiankan walau sesaatpun dan tidak dapat pula mereka didahulukan (Al-Araf: 34)

Masa yang kita lalui, umur yang kita miliki akan dipersoal kelak. Justeru kita perlu memanfaatkan masa dan usia ini untuk diri kita, juga untuk agama, keluarga, masyarakat dan negara.

Waktu yang datang seringkali membuatkan manusia tertipu. Ia merasakan esok masih ada. Sedangkan waktu dan hari yang berlalu pergi meninggalkan kita tidak akan kembali sehingga hari kiamat.

Alangkah sedihnya mengenangkan waktu yang berlalu tanpa dimanfaatkan. Semoga waktu dan hari yang ada ini kita rebut kesempatan menyediakan bekalan. Bukan sahaja untuk survival diri, juga untuk survival Islam dan umat ini.