Proud with Melaka

Kagum dengan usaha green action daripada kerajaan Melaka.

terutamanya menggalakkan berbasikal, free polistrin dan plastik, ingatkan mcm tempat lain iaitu pada hari sabtu, rupanya everyday. Harvesting air hujan juga merupakan usaha besar-besaran yang bakal memberi manfaat.

Dalam Green City Action Plan ( , salah satunya untuk achieve more than 50% tree canopy coverage di urban. oleh itu tree inventory adalah penting.  Boleh rujuk link dibawah untuk melihat action plan yang telah diimplementasi …kagum sungguh kagum…sesuai dengan tagline mereka..DONT MESS UP WITH MELAKA

https://www.adb.org/sites/default/files/related/41571/imt-gt-green-city-action-plan-melaka-april-2014.pdf)

ATPN dalam kenangan

menetap disini pada semasa f1-f3 untuk bersekolah di SK Sri Aman. Kini akan dirobohkan untuk menjadi laluan kepada pembangunan bandaraya Kuala Lumpur. tiada lagi Jalan Jarret, Kampung Pandan. Sekolah dan rumah didepan asrama dah jadi tempat Ikea cheras.

night date: Assasin’s creed

Hari rabu lepas, berpeluang buat ad-hoc plan untuk menonton movie assasin’s creed yang baru release di wayang last week. Hb mengatakan tidak ramai orang kerana student tengah sibuk exam, tapi ada juga terjumpa kenalan dan students HB di sana menonton. From my 2 cents, this movie ni byk actions, lompat sana sini kat bumbung bangunan. tetapi jalan cerita tak jelas sangat, sebab misi nya mencari Apple. kerana dengan protect the apple dapat membetulkan semula perabadan manusia yang kini yang asyik bergaduh berperang sana sini. tapi tak boleh nak hadam, sebab misi nya adalah protect the Apple…?????? ditambah juga aircond cinema yang tahap beruang kutub beku, sampai hidung sakit, tak sabar nak balik rumah jumpa Mawar.hehehe

Today: Hari terakhir bekerja untuk tahun 2016

alhamdulilah. Akhirnya tiba di penghujung tahun 2016. Terasa sungguh cepat masa berlalu. terasa seperti macam baru sahaja keluar hospital selepas melahirkan baby Mawar. Terasa sepantas kilat masa berlalu dan petanda hari kiamat semakin hampir.

Masa kini pensyarah sibuk untuk mengisi performance masing-masing ke dalam sistem elppt. walaupun saya cuti hari ni, gigih juga ke pejabat untuk mengumpul sijil dan surat lantikan yang masih bersisa belum masukkan. tahun lepas dapat 98%. tahun ni dapat kah lagi? tunggu….

Respon saya on Feedback pelajar untuk pengajaran subjek SGHG2443 2015/2016 semester 1

Respond daripada saya sebagai tenaga pengajar

  1. Kini Kementerian Pengajian Tinggi menyarankan sesi pembelajaran yang bukan spoon-feed di peringkat universiti, kerana pelajar bukannya ’empty bottle’. Mereka mempunyai certain extent of knowledge yang perlu diperkembangkan dengan tidak terhad kepada penggunaan slides dihadapan bilik kuliah.
  2. Pembelajaran secara aktif adalah disarankan untuk sesi pengajaran dimana pelajar digalakkan untuk membuat peer discussion dan menggalakkan seeking new knowledge for lifelong learning.  Ini adalah supaya ilmu yang diterima tidak terhad daripada lecture notes yang diberikan oleh pensyarah, tetapi diperolehi dengan self-studied dan juga daripada rakan-rakan sekelas.
  3. Kelas ini juga mempunyai beberapa siri presentation untuk develop skill pelajar confident mengutarakan apa yang telah dipelajari melalui konsep active learning itu tadi selari dengan Course Outcome 5 kursus ini iaitu  ‘Ability to seek new knowledge and recent advancement in Geographic Information Science and Technology (GI S&T)’ untuk mencapai PO7 dimana pelajar able to communicate, seek and respond.

Kepada yang boleh menerima pendekatan baru ini, well done guys!

KPI 2016

For KPI 2016,
focus on
1) impact factor Journal
2) Training
3) Research based Community Project
4) Local/international conference > 1 as presenter

NHI 1/1/2016 1:02am

Memori di Royal Belum

DSCN4517DSCN4518DSCN4521DSCN4528DSCN4541DSCN4554DSCN4573DSCN4601DSCN4526