Pewartaan Kawasan Larangan Merokok

DENDA LANGGAR LARANGAN MEROKOK DI TEMPAT MAKAN

1. Perokok: Maksima RM10,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun.
2. Pemilik premis makanan yang tidak mempamirkan tanda larangan merokok : Denda maksima RM3,000 atau penjara tidak lebih 6 bulan.
3. Pemilik premis yg gagal memastikan orang tidak merokok : Denda maksima RM5,000 atau penjara tidak lebih dari 1 tahun.

Posted in General Post | Leave a comment

Mengatasi Penyewa Rumah Tidak Bayar Bil TNB

Nak share tentang cara nak atasi kes penyewa rumah yang tak bayar bil letrik pastu bila pindah tuan rumah yang nak kena setelkan.
Nampaknya TNB juga prihatin tentang isu yang dialami oleh pihak tuan rumah yg meyewakan rumah diorang. So sekarang TNB dah perkenalkan Skim Penukaran Penghuni
Sementara. Dengan Skim ni nama penyewa akan didaftarkan dalam bil TNB bulanan. Maksudnya pemilik boleh membuka akaun khas untuk penyewa. So penyewa dah ada satu akaun sendiri yang mana kalau dia pindah ke rumah yang lain pun akan menggunakan akaun yang sama. Oleh itu kalau dia ada bill yang tertunggak, dia perlu bertanggungjawab dengan tunggakan dalam akaun tu. Tanggung la dia sampai bila-bila. Ha..menarik kan.

Langkah auntuk daftar Skim Penukaran Penghuni Sementara:-

1. Tamatkan Bil TNB atas nama Tuan Rumah.
Keperluan adalah sesalinan MyKad dan Surat Pengesahan No Akaun Bank Tuan Rumah bagi tujuan pemulangan deposit yang sedia ada oleh TNB.

2. Tukar Bil TNB atas nama Penyewa.
Keperluan:
▪ Isi Borang Penukaran Penghuni Sementara yang boleh didapati di Kios TNB. Tn Rumah boleh mohon Penyewa isi Borang berkenaan semasa proses tandatangan Surat Perjanjian Sewaan. Tn Rumah boleh mewakili Penyewa untuk tujuan hantar ke Kios TNB semula
▪ Sesalinan MyKad Penyewa.
▪ Salinan Surat Perjanjian Sewaan yang telah dimatikan setem LHDN.
▪ Surat Pengesahan dan Kebenaran Tuan Rumah.
▪ Jumlah deposit yang diperlukan oleh TNB. Jika perlu letak RM300.00. Tak boleh lebih atau kurang.

Melalui cara ini Penyewa juga tidak perlu membuat bayaran Cagaran Deposit yang tinggi seperti 1/2 bulan atau 1 bulan yang diamalkan di Malaysia.

3. No Akaun Baru TNB atas nama Penyewa.
Selepas ini semua Bil Bulanan TNB akan dialamatkan terus ke nama Penyewa.

4. Penyewa berkenaan berpindah keluar.
▪ Mohon Penyewa untuk ke Kios TNB berdekatan untuk tujuan penamatan dan proses penerimaan semula Deposit daripada TNB.

Jika ada tunggakan, mereka perlu selesaikan disebabkan ia atas nama sendiri

Tn Rumah tidak perlu mengamalkan cara lama dengan memegang Cagaran Deposit Utiliti Penyewa.

Misalnya cagaran dipegang RM1k namun tunggakan bil RM8k, maka ia merugikan pihak Tn Rumah. Kes yang kerap berlaku.

Melalui cara ini, no akaun Penyewa adalah berasingan antara Penyewa Lain dan Tn Rumah.

Jika tunggakan tidak diselesaikan oleh Penyewa Lama, TNB sendiri akan mengambil tindakan mahkamah ke atas mereka.

Sumber : Di share oleh rakan di Whatsapp. Boleh juga rujuk di laman web TNB ni https://www.tnb.com.my/faq/bm-isu-isu-pemilik-penyewa/

Posted in General Post | Leave a comment

Bootstrap

‘Bootstrap’

Build responsive, mobile-first projects on the web with the world’s most popular front-end component library.

Bootstrap is an open source toolkit for developing with HTML, CSS, and JS. Quickly prototype your ideas or build your entire app with our Sass variables and mixins, responsive grid system, extensive prebuilt components, and powerful plugins built on jQuery.

Bootstrap ni memang sangat-sangat membantu kerja development. Dah la cantik, responsive pastu tak perlu buat kerja 2 kali untuk develop sistem yang sesuai untuk kegunaan mobile. First time belajar pasal bootstrap guna Template AdminLTE yang Free dan terus guna untuk sistem development sebab bos duk kutuk design UI i buruk tau. huh. Lepas tu terus la guna untuk develop sistem sebab masa tu memang user nak supaya sistem yang diupgrade tu compatible dengan tablet dan phone. Lepas tunjuk pada bos, ha..tanjat en bos tu..keh..keh..keh.. Lepas tu dia pulak duk explore pasal bootstrap ni dan cari templat-templat lain tapi yang berbayar la kan supaya team lain juga develop sistem gunakan templat bootstrap..hahaha.. Tak pe la kan. Tak sengaja membantu mememudah kerja orang lain juga. Moga Allah bagi kredit kat situ. Selain AdminLTE templat lain yang saya pernah try templat Metronic 4 dan templat Metronic 5. Tapi Metronic 5 ni cara gunanya lain sikit daripada Metronic 4. Macam leceh sikit. Tapi hasilnya cantik la.

Siapa yang nak belajar boleh ke laman web ni:

https://adminlte.io/themes/AdminLTE/
https://keenthemes.com/metronic/

Posted in Programming | 1 Comment

ASP.NET dan MVC

Apa bezanya ASP.NET dan MVC ya? Saya pun baru baca. So letak sini untuk nota.

ASP.NET :

  1. ASP.NET Web Forms uses Page controller pattern approach for rendering layout. In this approach, every page has it’s own controller i.e. code-behind file that processes the request.
  2. No separation of concerns. As we discussed that every page (.aspx) has it’s own controller (code behind i.e. aspx.cs/.vb file), so both are tightly coupled.
  3. In order to achieve stateful behavior, viewstate is used. Purpose was to give developers, the same experience of a typical WinForms application.

ASP.NET MVC :

  1. ASP.NET MVC uses Front Controller approach. That approach means ,a common controller for all pages, processes the requests.
  2. Very clean separation of concerns. View and Controller are neatly separate.
  3. ASP.NET MVC approach is stateless as that of the web. So here no concept of viewstate.

 

Posted in Programming | Leave a comment

Spaghetti Code

Nyum..nyum. Sedapnya spaghetti. Tapi pernah ke korang dengar pasal spaghetti code ni. Dulu tahu istilah ni masa kerja, terbaca. Maksud spghetti code ni kalau ikut Wikipedia:

Code that overuses GOTO statements rather than structured programming constructs, resulting in convoluted and unmaintainable programs, is often called spaghetti code.[2] Such code has a complex and tangled control structure, resulting in a program flow that is conceptually like a bowl of spaghetti, twisted and tangled. In a 1980 publication by the United States National Bureau of Standards, the phrase spaghetti program was used to describe older programs having “fragmented and scattered files”. Spaghetti code can also describe an anti-pattern in which object oriented code is written in a procedural style, such as by creating classes whose methods are overly long and messy, or forsaking object oriented concepts like polymorphism. The presence of this form of spaghetti code can significantly reduce the comprehensibility of a system.

Ha. faham tak. Kalau buat code macam spaghetti ni la yang akan menyusahkan orang yang nak kena maintain code tu di kemudian hari. Maintenance system yang tinggi tu menunjukkan kegagalan sesebuah projek. Bukan i yang cakap, tapi lecturer i dulu yang cakap tau. Berbelit-belit.. Silap-silap tukang buat spaghetti code tu sendiri pun tak tahu nak betulkan semula codenya kalau perlukan perubahan atau pembetulan. Buang masa nak kena tengok code yang berbelit-belit tu. Silap-silap haribulan kena develop semula application tu.

Harap-harap pada programmer yang nak buat code tu pastikan sebelum start menaip pastikan anda telah melakarkan dulu flow/logic code tu supaya tidak tersesat dan lemas di dalam code anda. Sekian.

 

Posted in Programming | Leave a comment

Redha

Seorang nabi yang dilukai oleh kaumnya lalu berkata Nabi itu:

Wahai Rabb ku, ampunilah mereka kerana sesungguhnya mereka tidak mengetahui.”

Sesungguhnya sabar itu dianugerahkan kepada orang yang diberi kejayaan yang besar. Renung-renungkan dan selamat beramal. 🙂

Posted in Kembali Ke Pangkal Jalan | Leave a comment

CASE WHEN END

Dalam programming kita biasanya akan filter syarat menggunakan IF , ELSE IF dan ELSE. Pernah tak terfikir dalam SQL pun korang nak filter syarat untuk hasilkan sesuatu standart value untuk sesuatu column. Tapi kalau nk guna IF, ELSE tu mesti la tak bboleh tak. Sebenarnya untuk mencapai tujuan tu kita boleh gunakan CASE, WHEN dan END bagi menggantikan IF ELSE tu. Contoh cara gunanya macam ni:

SELECT table_name,
CASE owner
  WHEN ''SYS'' THEN ''The owner is SYS''
  WHEN ''SYSTEM'' THEN ''The owner is SYSTEM''
  ELSE 'The owner is another value'
END
FROM all_tables;

CASE WHEN ni boleh digunakan bagi version Oracle 12c, Oracle 11g, Oracle 10g, Oracle 9i

Bacaan lanjut boleh google sebab banyak contoh salah satunya di link ni https://www.techonthenet.com/oracle/functions/case.php

Posted in SQL | Leave a comment

Ubat Original vs Ubat Generik?

Selalu kalau kat klinik isu patient complain cakap klinik tak bagi diorang ubat original. Mula-mula tak faham la jugak. Kalau macam tu takkan la klinik bagi ubat tiruan.. Kalau tak berapa nak berilmu bab ubatan ni mesti kita dah fikir macam tu kan?..
Sebenarnya isu kat sini istilah sebenar Ubat Original tu bukan lawannya Ubat Tiruan. Tapi yang sebenarnya istilah nya Ubat Original ataupun Ubat Generic.

Ubat Original

Ubat original ialah ubat yang dipatenkan oleh syarikat yang menemui ubat tersebut. Syarikat-syarikat ini biasanya syarikat-syarikat besar yang menjalankan penyelidikan (Research & Development – R&D) sehinggalah mereka menemui ubat tersebut.

Ubat Generik

Ubat generik ialah ubat yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat lain setelah tempoh paten yang diberikan kepada syarikat-syarikat yang mengeluarkan ubat original telah luput. Kandungan ubat generik adalah sama dengan ubat original. Bagaimanapun ia tidak boleh diberi nama yang sama, kerana setiap nama adalah unik dan telah dipatenkan.

Kalau nak tahu detail boleh refer sumber ni http://farmasianis.tripod.com/generik.htm or boleh try google ya. Selamat membaca.

Posted in General Post | Leave a comment

ASP.NET : Masterpage + Content Page Event Sequence

Siapa yang develop guna ASP.NET dan ada Masterpage & Content Page.? Pernah tak rasa sakit hati or sakit kepala bila post back page tetiba macam xbetul je hasilnya.. Tak kisah la masa dropdown select ke…submit button ke.. Bila debug memangla postback tu lalu page load semula. Tapi… rupanya bukan page load content tu je yg dia fire, rupanya page load masterpage pun dia fire juga… Kalau nk tahu..ini la punca segala kejadian tu..hahaahha…Sakit hati tau sebab tak tau hukum kejadiannya memang macam tu. Harap maklum.

The following is the sequence in which events occur when a master page is merged with a content page:

1. Content page PreInit event.

2. Master page controls Init event.

3. Content controls Init event.

4. Master page Init event.

5. Content page Init event.

6. Content page Load event.

7. Master page Load event.

8. Master page controls Load event.

9. Content page controls Load event.

10.Content page PreRender event.

11.Master page PreRender event.

12.Master page controls PreRender event.

13.Content page controls PreRender event.

14.Master page controls Unload event.

15.Content page controls Unload event.

16.Master page Unload event.

17.Content page Unload event.

The sequence of events in master and content pages rarely is important for you as page developer. However, if you are creating event handlers that depend on the availability of certain controls, you will find it helpful to understand the event sequence in master and content pages.

Sumber : https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/dct97kc3(v=vs.140)

Posted in Programming | Leave a comment

Takdir dah tertulis..

Takdir memang dah ditentukan sejak kita belum lahir. Buat la macam mana pun tak boleh nak ubah. Cuma kena belajar macam mana nak handle takdir yg kita lalui.

Buktinya..

Sek Men & Matrikulasi (Sains Tulen) –> Uni (IT – tak suka programming, minat network) –> PSDC (Wireless & Data Comm) –>Praktikal (Kena buat programming la pulak……tapi masa ni baru tahu yg programming ni tak secomplicated yg di alami macam zaman belajar tu..hahahha) –> PSNB Program ACCP (Sini rasa seronok sgt belajar coding) –>LabLink (First Job – 3 Tahun kat sini guna .NET memang best sebab banyak belajar teknik/trick programming dan ilmu IT yg lain sbb mcm2 mesin pelik yg tak pernah jumpa. Tapi pindah JB sbb ikut suami) –> D’Apotic (2 minggu je kot keje sini sbb kena shift balik malam, tp hari last tu dapat offer keje kontrak kat RMC) –>RMC (Programming guna java..menarik juga..asal basic prograaming dah tahu insyaAllah you can do it. Seronok keje sini sbb team semua best2 n ofismate pun best2. 5 tahun keje sini) –> CICT (Dapat tetap keje sini . Huhuu…doakan Allah sentiasa istiqamah kan niat keje sini untuk memudahkan kerja orang lain dan dapat menyampaikan ilmu yg bermanfaat walaupun tak jadi cekgu.. )

#AllahAdalahSebaik-baikPerancang

#JanganBenciSangatNantiTersukaSangat

#JanganIkutEmosiSangatBerfikirlahDenganWaras

Posted in Kembali Ke Pangkal Jalan | Leave a comment