Artificial Intelligence atau Kecerdikan Buatan

Kebelakangan ini, selalu orang sebut mengenai artificial intelligence. Untuk yang ada latar belakang kejuruteraan mungkin sudah faham. Macamana pula untuk mereka yang datang daripada bidang lain dari kejuruteraan? Mungkin masih ramai yang masih kabur bukan?

Artificial Intelligence atau Kecerdikan Buatan ni diilihamkan daripada kepandaian otak manusia. Macamana manusia berfikir untuk membuat keputusan. Konsep inilah yang digunakan.

Contohnya, dari kecil seorang bayi diajar mengenal epal dan oren. Setiap hari, ibu bayi tersebut akan tunjukkan ini epal, ini oren. Pada waktu ini, otak bayi itu akan cuba menyimpan maklumat-maklumat mengenai epal dan oren. Seprti epal warnanya merah, oren warnanya oren. Epal bentuknya begini, oren bentuknya begini.

Esoknya mungkin si ibu bagi bayi tersebut sentuh pula. Kali ni informasi baru pula diterima. Oh macam ni rasa bila sentuh buah ni. Sampai masa, bayi tu dapat makan pula. Tambah lagi maklumat. Sehingga sampai suatu masa, tidak perlu lagi diberitahu pada bayi itu yang ini adalah epal dan yang ini adalah oren.

Otak bayi telah BELAJAR mengenal pasti buah-buah ini. BELAJAR daripada MAKLUMAT yang diterima.