MISI ZIARAH KE MUZIUM PENJARA: SEBUAH PENGALAMAN UNIK BUAT 78 ORANG MAHASISWA-MAHASISWI FABU

MELAKA, 07 Dis. – Seramai 78 orang pelajar dari Program Pengurusan Harta Tanah, Fakulti Alam Bina dan Ukur (FABU), Universiti Teknologi Malaysia serta empat (4) orang Pensyarah yang diketuai oleh Dr. Zafirah Binti Ab Muin selaku Pensyarah Subjek, Malaysian Legal System telah menyertai program lawatan akademik ke Muzium Penjara Malaysia, Melaka tempoh hari.

Sesi Taklimat oleh Pegawai Bertugas Muzium Penjara Malaysia Melaka, Tuan Hamali

Program berjaya mencapai objektifnya dengan mengadakan misi ziarah ke Muzium Penjara di sebelah petang selepas mengadakan sesi lawatan ilmiah ke Kompleks Mahkamah Negeri Melaka pada sebelah pagi.

Sesi ziarah dimulakan dengan sesi penerangan awal oleh Pegawai Bertugas Muzium Penjara, Tuan Hamali tentang sejarah, fungsi, dan tujuan muzium penjara termasuk peranan penjara dalam masyarakat pada zaman dahulu hingga kini.

Selepas itu, para pelajar dibawa melawat ke sekitar muzium di mana muzium tersebut sememangnya merupakan sebuah penjara sebenar sebelum ini. Ia meliputi pameran tentang kehidupan tahanan dan peralatan yang digunakan dalam sistem penjara.

Para Pelajar Mendengar Taklimat Tentang Sejarah, Peranan dan Fungsi Penjara

Para Pelajar Mendengar Taklimat Tentang Bentuk-Bentuk Kesalahan Yang Dilakukan oleh Banduan

Para Pelajar Mendengar Taklimat Tentang Cara Penyeludupan Barang Larangan dalam Penjara Yang Dilakukan oleh Banduan

Para Pelajar Mendengar Taklimat Tentang Sel Penempatan Banduan

Para Pelajar Mendengar Taklimat Tentang Hukuman Penjara dan Sebatan Yang Dikenakan Ke Atas Banduan

Simulasi Kehidupan di dalam Sel Penjara oleh Pelajar

Simulasi Banduan Dikurung di dalam Sel Penjara oleh Pelajar

Simulasi Kehidupan di dalam Sel Penjara oleh Pelajar

Para Pelajar Mendengar Taklimat Tentang Proses Sebelum Banduan Dijatuhkan Hukuman Gantung

Pelajar Melihat Sendiri Sel Banduan Akhir Sebelum Dijatuhkan Hukuman Gantung

Pengalaman merasai kehidupan di dalam penjara memberi peluang kepada pelajar untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang realiti kehidupan di dalam sistem penjara, kesan sosialnya, serta proses pemulihan yang diperlukan. Ini juga dapat membantu mereka memahami secara holistik isu-isu keadilan dan sistem penjara dalam masyarakat. Pengalaman ini juga membantu pelajar memahami kesalahan, akibatnya, dan pentingnya pembetulan serta penyembuhan dalam sistem keadilan.

Informasi Berkaitan Pelaksanaan dan Peralatan Yang Digunakan Bagi Hukuman Gantung

Para Pelajar Bergambar Kenangan di Laluan Masuk Sel Banduan Akhir dan Bilik Hukuman Gantung

Lawatan akademik ke penjara dalah satu cara yang unik dan bermanfaat untuk memberikan pengalaman langsung kepada pelajar. Ia membuka mata mereka kepada realiti kehidupan di dalam sistem penjara, memberi peluang untuk belajar tentang isu-isu sosial, undang-undang, dan masyarakat yang berkaitan.

Para Pelajar dan Pensyarah Pengiring Bergambar Kenangan di Galeri Pameran Muzium Penjara Malaysia

Antara manfaat lawatan ini adalah memberi pendedahan kepada realiti sosial di mana para pelajar dapat melihat dengan sendiri bagaimana kehidupan di dalam penjara berlaku. Ini dapat membuka wawasan mereka tentang isu-isu seperti keadilan, ketidaksetaraan, dan kehidupan sosial yang berbeza. Selain itu, lawatan ini membantu pelajar memahami bagaimana sistem keadilan berfungsi dan melihat secara langsung bagaimana hukum diterapkan dalam kehidupan sebenar.

Para Pelajar Mengamati Suasana di dalam Penjara Suatu Ketika Dahulu

Lawatan akademik ke penjara mampu menjadi pengalaman yang sangat bermakna dan membuka mata bagi pelajar di samping dapat memperkaya pembelajaran mereka dengan cara yang tidak dapat dicapai melalui buku atau kuliah biasa. Oleh yang demikian, lawatan akademik ke penjara turut memberikan impak yang signifikan kepada nilai teras pendidikan yang digarapkan oleh UTM dimana para pelajar dapat mengamati dan merasai implikasi tindakan mereka serta mempertimbangkan nilai-nilai moral yang penting dalam kehidupan.

Sesi Pemberian Cenderahati Dari Jabatan Harta Tanah, UTM Kepada Muzium Penjara Malaysia, Melaka

Ia turut menggalakkan perkembangan empati dan kepedulian sosial di kalangan para pelajar serta memberi peluang kepada pelajar untuk mempertimbangkan sistem keadilan, hak asasi manusia, dan implikasi sosial terhadap kesilapan yang dilakukan.

Sesi Bergambar Kenangan Delegasi UTM – Jabatan Harta Tanah di Muzium Penjara Malaysia, Melaka

Dengan memahami implikasi sosial, moral, dan etika yang berkaitan dengan sistem penjara, lawatan ini dapat memberikan pelbagai peluang untuk memperkukuh nilai teras pendidikan. Ia memberi dimensi baru kepada pembelajaran yang melampaui buku teks, membantu memperkaya pengalaman pendidikan pelajar, serta membentuk individu yang lebih berdaya dan bertanggungjawab dalam masyarakat.

Keberangkatan Pulang Para Pelajar ke UTM

Semoga pendedahan dan pengalaman ini dapat membuka minda para pelajar dengan lebih luas dalam mencapai kejayaan yang lebih cemerlang pada masa akan datang. Diharapkan agar segala ilmu dan pengalaman yang diperoleh melalui sesi lawatan ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh para pelajar.

Jabatan Harta Tanah, FABU UTM mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pihak Muzium Penjara Malaysia Melaka kerana sudi menerima kunjungan untuk sesi lawatan para pelajar.

DARI BILIK DARJAH KE MAHKAMAH: 78 MAHASISWA-MAHASISWI PENGURUSAN HARTA TANAH FAHAMI SISTEM KEHAKIMAN DAN PERUNDANGAN NEGARA MALAYSIA

MELAKA, 07 Dis. – Seramai 82 mahasiswa-mahasiswi termasuk pensyarah dari Jabatan Hartanah, Fakulti Alam Bina dan Ukur (FABU), Universiti Teknologi Malaysia telah mengadakan lawatan di Kompleks Mahkamah Negeri Melaka. Delegasi terdiri daripada pelajar Tahun 1 Sarjana Muda Pengurusan Harta Tanah yang diiringi oleh Dr. Zafirah Ab Muin, Dr. Aminah Mohsin, Dr. Maryanti Mohd. Raid dan Dr. Farin Ain Ismail Kassim.

Ketibaan Delegasi UTM di Perkarangan Kompleks Mahkamah Negeri Melaka

Antara objektif lawatan ini diadakan ialah untuk merapatkan jurang ilmu pengetahuan yang dipelajari secara teoritikal bagi subjek Malaysian Legal System di dalam bilik darjah dengan amalan praktikal. Ia bertujuan untuk memberi pendedahan langsung kepada para pelajar tentang bagaimana proses mahkamah berfungsi, termasuk prosedur dan mekanisme dalam sistem kehakiman selain dapat melihat bagaimana undang-undang yang dipelajari di kelas diterapkan dalam kehidupan sebenar serta memberikan konteks yang lebih jelas dan relevan kepada pembelajaran mereka.

Sesi Taklimat oleh Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi, Puan Nur Afiqah Radhiah Binti Zainurin

Lawatan ini dimulakan dengan sesi taklimat dan penerangan oleh Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi, Puan Nur Afiqah Radhiah Binti Zainurin dan seterusnya para pelajar dibawa melawat ke sekitar bangunan kompleks mahkamah. Setelah itu, para pelajar dibantu oleh empat (4) orang Kakitangan Mahkamah telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk merasai sendiri pengalaman mendengar kes perbicaraan di dalam dewan bicara.

Pembahagian Kumpulan oleh Kakitangan Mahkamah Negeri Melaka

Melalui lawatan ini, para pelajar diberikan pendedahan yang menyeluruh mengenai sistem kehakiman dan perundangan negara Malaysia dengan cara yang lebih praktikal dan aplikatif. Ini membolehkan mereka memahami bagaimana undang-undang diterapkan dalam kehidupan sebenar dan pentingnya sistem kehakiman dalam masyarakat. Selain itu, pengalaman yang diperoleh semasa lawatan akademik ini dapat dikaitkan kembali dengan konsep-konsep yang dipelajari dalam kurikulum akademik, menjadikan pembelajaran lebih bermakna dan relevan.

Simulasi Tatacara Asas Proses Perbicaraan Mahkamah di Kalangan Para Pelajar

Para Pelajar Dibawa Melawat ke Perpustakaan Kompleks Mahkamah Negeri Melaka

Sesi Penerangan oleh Kakitangan Mahkamah Negeri Melaka

Sebahagian Mahasiswa Bergambar Kenangan di Bilik Mesyuarat Kompleks Mahkamah Negeri Melaka

Sebahagian Mahasiswi Merasai Sendiri Pengalaman Berada di Lokap Sementara Kompleks Mahkamah Negeri Melaka

Sebahagian Mahasiswa Merasai Sendiri Pengalaman Berada di Lokap Sementara Kompleks Mahkamah Negeri Melaka

Dengan memberikan peluang kepada pelajar untuk melihat dan mengalami proses undang-undang dan kehakiman secara langsung, lawatan akademik ke mahkamah ini menjadi titik tolak yang penting dalam pemahaman mereka tentang sistem perundangan dan keadilan.

Malah, program ‘Mahkamah ke Bilik Darjah’ yang diperkenalkan oleh pihak mahkamah ini juga dapat membantu meningkatkan kesedaran pelajar dan memperoleh pemahaman secara holistik dengan melihat bagaimana undang-undang diterapkan dalam situasi sebenar agar membolehkan pelajar memahami isu-isu moral, etika, dan sosial yang berkaitan dengan sistem kehakiman.

Mahasiswa-Mahasiswi Diberi Peluang Menyarungkan Jubah (Robe) Peguam Di Mahkamah

Oleh itu, lawatan akademik ini juga memberi impak kepada nilai teras yang digarap oleh UTM di mana ia bukan sahaja merupakan usaha dalam melahirkan modal insan dan ilmuwan bertaraf dunia, malah memiliki keperibadian murni serta integriti. Malah selaras dengan visi dan misi UTM, lawatan ini sebagai salah satu platform kepada para pelajar untuk meningkatkan pengetahuan dan pengembangan kemahiran berkomunikasi pelajar, baik dalam konteks formal mahupun informal, kerja berpasukan dan menyumbang kepada pembelajaran sepanjang hayat.

Sesi Pemberian Cenderahati Kepada Wakil Mahkamah Negeri Melaka

Sesi Bergambar Kenangan Delegasi UTM Bersama Kakitangan Kompleks Mahkamah Negeri Melaka

Semoga pendedahan dan pengalaman ini dapat membuka minda para pelajar dengan lebih luas dalam mencapai kejayaan yang lebih cemerlang pada masa akan datang. Diharapkan agar segala ilmu dan pengalaman yang diperoleh melalui sesi lawatan ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh para pelajar.

Jabatan Harta Tanah, FABU UTM mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pihak Mahkamah Negeri Melaka kerana sudi menerima kunjungan untuk sesi lawatan para pelajar.

PERKONGSIAN ILMU OLEH PEMENANG WEBOMETRIC 2019 – KATEGORI INDIVIDU

Berdasarkan hadis Rasulullah S.A.W. daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Apabila mati seseorang insan, maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan daripadanya dan doa daripada anaknya yang soleh.” (Hadis riwayat Muslim)

Pada 30 Julai 2023 (Ahad) bertempat di Makmal Komputer LAD, Aras 3, Blok B08, Fakulti Alam Bina dan Ukur telah diadakan Sesi Perkongsian Ilmu oleh Pemenang Webometric 2019 – Kategori Individu iaitu MEJAR DR. WAN IBRISAM FIKRY BIN WAN ISMAIL.

Berkemeja Putih – Mejar Dr. Wan Ibrisam Fikry bin Wan Ismail

Perkongsian ini amat bermakna bagi seorang ‘newbie’ untuk mengetahui keperluan dan kebaikan dalam penulisan webometric. Menurut Dr. Wan Ibrisam, penulisan di webometric ini mampu menyumbang kepada markah bonus dalam sistem e-LPPT. Markah bonus ini boleh membantu staf akademik untuk menaikkan markah semasa penilaian prestasi setiap tahun.

Memang tidak dinafikan, menulis ini ada pelbagai tujuan.

Bagi seorang ahli akademik, penulisan dalam penerbitan berimpak adalah satu keperluan. Penulisan itu memerlukan pemikiran yang kritis bagi menghasilkan fakta.

Namun, penulisan webometric bersifat lebih santai. Ia boleh dijadikan terapi dalam meluahkan perasaan. Perasaan yang dipendam dilubuk hati yang paling dalam. Ini kerana menulis dengan hati tentang pengalaman yang dilalui, mampu mengurangkan segala tekanan. Malah asbab penulisan yang dihasilkan, mungkin mampu memberi motivasi kepada yang lain yang melalui pengalaman yang sama.

Oleh itu, teruslah menulis. Jadikan ia satu kebiasaan. Kerna menulis adalah sebahagian kaedah untuk mencapai ketenangan. – Wan Ibrisam Fikry (2023)

Gambar oleh Dr. Azizah Ismail

“Terima Kasih itu Mahal Harganya”

Terima kasih itu mahal harganya. Ya. Lebih-lebih lagi bagi seorang pendidik.

Ucapan terima kasih dari para pelajar sudah cukup membuat diri seorang pendidik itu rasa dihargai.

Nampak simple bukan? Tapi cukup bermakna.

Kerna rasa bahagia seorang pendidik bukan bila diberikan hadiah. Bukan juga bila dirinya disanjung. Tapi rasa bahagia seorang pendidik itu apabila para pelajarnya beradab di atas ilmu.

Syeikh Abdul Qadir Al-Jaelani pernah berkata:

Aku lebih menghargai orang yang beradab, daripada orang yang berilmu.”

Seharusnya ilmu tidak menjadikan seseorang itu sombong. Malah lebih bahagia bila ilmu itu diamalkan. Namun adab tanpa ilmu seperti jasad tanpa ruh. Maka kedua-duanya perlu seimbang.

Sebagai seorang pendidik, aku pegang pada kata-kata:

Biar penat berdiri,
Jangan penat memberi.
Biar lelah terduduk,
Jangan lelah membentuk.

Terima kasih anak muridku. Tanpa kalian, tiadalah aku bergelar pendidik.

-effymuin-

EXHIBITION & COMPETITION AWARD – NALI2022

It is honour for me to be part of this event – NALI2022 on 04 – 06 October 2022.

My team have won the BRONZE Award for our project entitled ““Interactive Hyflex Learning Approaches for Legal Class”.

Congratulations to Dr. Zafirah Ab. Muin, Dr. Aminah Mohsin and Dr. Nur Berahim for the great teamwork.

“Kerana Tuhan untuk Manusia”

CERTIFICATE OF AWARD
EXHIBITION POSTER

NALI 2022

Our Participation for NALI 2022. This year collaborate with LAD colleagues – Dr. Aminah Binti Mohsin and Dr. Nur Binti Berahim from Real Estate Department, Faculty of Built Environment and Surveying, Universiti Teknologi Malaysia.

Our title is “Interactive Hyflex Learning Approaches for Legal Class”.

My team members for NALI 2022.
Our highlights for the innovation.
Types of interaction applied in our innovation learning method.
HyFlex Classroom – Face to Face + Online
Kahoot Game during Legal Class
Objective of Kahoot Game during Legal Class
Pop Balloons Game during Legal Class
Objective of Pop Balloons Game during Legal Class
Spinning Wheels Game
Objective of Spinning Wheels Game
Mentimeter and Jigsaw Game
Tools Available in E-Learning System

Conclusion

DEDICATION

The only way to get better is to
Surround yourself with people who believe in you.

With;
The sake of Allah S.W.T
Keeper of my soul, holder of my heart.

The blessing of my parents,
Make this world a beautiful garden.

The support of my siblings,
Stand without flinching, sharing laughter and wiping tears.

The patience of my lecturer,
Make every day a little brighter.

The best of my friends,
Make smile a little bigger, laugh a little louder.

And as I believe,
“Nothing worth having comes easy”.

Hence, I dedicated this post to them.

effymuin

Sustainable Facilities Management for Mosque Service Environment

Mosques play a vital role in the Islamic community. They have been conceptualised not just as places of prayer, but also as a focal point for numerous areas of Islamic community development. However, the growing number of mosques has created a new issue in mosque management, necessitating the implementation of an efficient system.

Many say that well-managed services enable an organisation to operate at its most efficient and effective level, adding significant value to the company’s core business while increasing flexibility. Therefore, sustainable facilities management (SFM) is a viable alternative for mosque management to consider, and it is considered to be a strategy that will aid in the continued operation of the mosque.

Nevertheless, the effort to SFM in mosque requires a paradigm shift in terms of management, technology adoption and end-user behaviors. The key role that the FM profession may play in achieving the aforementioned efforts is encouraging management hierarchy in the organisation and end users to comprehend the importance and impact of sustainable development.

Simultaneously, FM professionals must be proactive and be a good role model when it comes to managing a building’s facilities and services.