GIS WebTalk Siri 1

GIS WebTalk Siries 1 Assalamu'alaykum and Good Day So, my friend's Dr Uznir along side with 4th year student whom taken Spatial Data Management subject, successfully organized a GIS WebTalk Siries 1. This talk was initially an initiative to give exposure to student on...

Artikel Surat Khabar

Assalamu'alaykum Ok, last 2 weeks, my friend, Dr Nurul Hana invited me to involve in one of her small project, to produce a simple newspaper article, about the World Soil Day. And after brain-storming, and get some ideas, we come out with some simple article. I put a...

NALI 2020

New Academia Learning Innovation (NALI) 2020, is an symposium for lecturers, and teachers to share their initiative in improving, and integrating new learning technique in their T&L. It start today (7 December 2020), until Thursday (10 Dec 2020) This year, NALI...

Cuba tanya 3 soalan ni….

Assalamu'alaykum, Kali ni nak berkongsi sedikit benda yang sangat menarik perhatian. Benda yang menarik ini didapati daripada sati perkongsian daripada Jay Shetty, yang ditanya pada awal podcast yang saya link di bawah. Soalan dia ada 3 je. 1. i Like (saya suka...) 2....

Review Buku: Imperia

Assalamu’alaykum, Lama rasanya tak menulis dalam blog ni. Kali ini agak sesak nafas, kerja ada mencabar. Jadi, banyak benda tertangguh. So, kali ni baru dapat kembali menghadap blog ni. Harap dapat berkekalan la lepas ni. Hehe… Orait, hari ni, nak bercerita dan buat...

Stay Safe Malaysia: COVID-19

Assalamu'alaykum, Perdana Menteri Malaysia telah menyatakan yang kita perlu duduk di rumah jika tiada apa2 keperluan. untuk mengelakkan jangkitan COVID-19 yang semakin berleluasa di Malaysia   jadi, Stay Safe, Stay Put. duduk diam2 di rumah jika tiada keperluan,...

Alaf Baru – 2020

Assalamu'alaykum, so, selamat "menyentuh" alam tahun baru 2020, dan secara dasarnya, kita telah juga memasuki dekad yang baru, dan seperti biasanya, ramai yang mula berazam, mula menyenaraikan matlamat, objektif bagi tahun yang baru... segala kelemahan, kekurangan...

End of 2019

Assalamu'alaykum soooo.... tahun 2019 sudah semakin hampir ke penghujungnya.... pada awal tahun, pastinya ada beberapa azam yang kita telah rancangkan, dan cuba untuk capai bagi tahun 2019. jadi, tiba masa untuk semak semula apa yang kita telah rancang, azam kita, dan...

Program Geoinformatik – Sejarah sikit

Assalamu'alaykum, Jadi, sebelum kita teruskan lebih mendalam tentang program Geoinformatik ini, kita kena kenal dulu kan? tak kenal maka tak cinta.... Jadi nak kenal, kenalah faham sikit2 sejarah program ini. So, program ini (dahulu dipanggil kursus) telah mula...