Bagaimana aku meniru Mu oh kekasih ku

Ya Rasulullah ..

Bagaimana aku meniru Mu oh kekasih ku
Engkau mentari .. aku bumi malam hari ..
Bila tak kau sinari .. dimana cahaya akan ku cari ..

Bagaimana aku meniru Mu oh kekasih ku
Engkau purnama yang menibarkan senyum kemana-mana
aku pekat malam tanpa rona ..

Bagaimana aku meniru Mu oh kekasih ku
Engkau mata air .. aku dimuara ..
dimana ku cari jernih mu ..

Bagaimana aku meniru Mu oh kekasih ku
Engkau samudra .. aku dipantai hanya termangu ..
Engkau merdeka .. aku terbelengu ..
Engkau Ilmu .. aku kebodohan ..
Engkau Bijaksana .. aku semena-mena ..

Diam Mu tafakur .. diam ku mendengkur ..
Bicara Mu pencerahan .. bicara ku ocehan ..
Engkau memberi .. aku meminta ..
Engkau mengajak .. aku memaksa ..
Engkau kaya dari dalam .. aku miskin luar dalam ..
Miskin bagi Mu adalah pilihan .. miskin bagi ku adalah keterpaksaan ..

Bagaimana aku meniru Mu oh kekasih ku
– Gus Mus –

Posted in religious | Leave a comment

Perkara-perkara yang sulit untuk difahami.

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Ini merupakan perkara-perkara yang sulit dicari didunia ini.  Pertama Emas, Kedua Berlian, Ketiga Diri Mu Sendiri. Mencari kemana-mana tak berjumpa, jumpanya secara kebetulan.

Mengenal diri merupakan perkara yang sulit untuk difahami. Carilah disegala penjuru dunia, tidak berjumpa. Jumpanya secara tidak sengaja.
Berguru kemana-mana belajar untuk mengenal diri. Tapi tak jugak mengenal diri. Bagaimana tak mengenal diri, kerana berguru kepada guru yang belum mengenal diri. Lebih teruk bila gurunya tak tau diri. Jadi, kalau berkeinginan untuk kenal diri, carilah orang yang sudah mengenal diri.

Walau bagaimanapun, kalau kita masih sering melakukan kesalahan, “yaa sudah”, kita yakini, kita masih manusia. Kalau kita masih salah, kita masih manusia. Tetapi, kalau kita boleh memaafkan orang lain, maknanya, kita manusia istimewa.

Memaafkan itu bukan bermakna melupakan. Tetapi, memahami sebab kenapa orang itu melakukannya. Contohnya, seseorang telah mencuri duit kamu. Setelah diselidiki, dia terpaksa, kerana anaknya perlu kos perawatan. Minta, tiada siapa yang beri. Kalau tak dibuat operasi, anaknya boleh mati. Bila kamu tahu, dengan rela hati kamu akan memaafkan.

Memaafkan itu bukan melupakan, bukan mengabaikan, bukan menyimpan, bukan mengamankan, bukan menyembunyikan sambil menunggu habis ditelan waktu. Ia tetap ada. Memaafkan orang itu ada alasannya. Anda berjiwa besar memaklumi bahawa orang itu kenapa melakukan kesalahan. Perlakuannya dapat kamu pahami. Itu makna yang sejatinya.

Tetapi, andainya setelah diselidiki, orang itu sengaja melakukan kesalahan terhadap kamu, itu sulit untuk memaafkan. Sekiranya begini, carilah Murshid, khusus untuk belajar memaafkan orang yang melakukan kesalahan yang disengajakan terhadap kamu. Seperti Nabi, terhadap Abu Sufian, yang berulang-ulang hendak membunuh nabi.

Kemiskinan itu bukan satu kesalahan. Kemiskinan itu bukan satu dosa. Dosanya bila kamu diberi kekayaan, tetapi kamu gunakan untuk menghinakan orang lain. Jangan kamu kira orang yang berlimpah-ruah hartanya bahagia. Ramai yang harta berlimpah-ruah tapi tidak dapat menikmatinya. Isterinya cantik, tapi dia tidak dapat menikmatinya. Makanan enak, tapi dia tidak dapat memakannya disebabkan kondisi tubuhnya.

Terdapat banyak paradigma-paradigma yang dibangun oleh kemanusiaan dalam sepanjang sejarah peradaban manusia. Tetapi ternyata terlalu banyak paradigma-paradigma palsu. Ia hanya bagai fatamorgana. Kebahagiaan kedamaian bukan di rumah, bukan dikenderaan, bukan dijabatan, bukan dibawah jambatan, tetapi kebahagiaan adanya didalam hatimu sendiri, sama-ada kamu bersyukur atau tidak bersyukur.

Posted in religious | Leave a comment

Rahsia menjadi orang yang hebat.

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Apabila kamu tidak punya keinginan untuk ber-adventor, untuk menghampiri bahaya, menentang maut, maka kamu bersiap-siap hanya menjadi orang orang biasa sahaja. Adakah kamu tiada keinginan menjadi orang yang HEBAT ?  Kalau takut untuk melawan tantangan, bersiap saja jadi orang biasa. Setiap cita-cita mu yang besar itu, harus ada keberanian untuk menantang. Berani dikata salah (kerana kesalahan sebelum ini sudah membudaya), berani menanggung resiko, bersiap menerima apa jua tantangan.

Kalau takut masuk penjara, orang itu tidak mungkin jadi Pemimpin. Kalau orang itu takut rugi, makanya tak mungkin dia akan kaya. Kalau takut merantau, tak mungkin jadi pintar (katak bawah tempurung).

Dihadapan mu ada dua pilihan dalam kehidupan ini. Ada kalanya kamu terima dan pasrah dengan kondisi sekarang ini, apa adanya. atau, kamu siap memikul tanggung-jawab besar untuk melakukan perubahan terhadap kondisi yang sekarang ini. Tinggal pilih saja, apakah anda hanya mengikuti kondisi yang ada, apa adanya atau apakah kamu ada keinginan untuk merubah kondisi ini.

Anda boleh merasa selesa dan puas dengan kondisi kita sekarang ini, dengan kemakmuran yang sudah ada, dengan keadilah yang sudah ada, superim sudah ada, keamanan sudah ada, santai, tidur saja yang nyenyak. Tapi, setiap hari ada motor hilang disetiap daerah, hampir setiap hari ada saja berita bayi yang dibuang, hampir setiap minggu ada cerita ragut dan mencederakan malah membawa kematian. Ternyata kamu masih tidur nyenyak kan !. Apakah sebenarnya negeri ini aman? Kenapa ini terus berlaku, kerana kita tidak ada keingin untuk merubah kondisi ini. Kita tidak punya keinginan untuk menjadi orang yang hebat.

 

Posted in religious | Leave a comment

CORS – Access Control Allow Origin

Sebelum ini ada masalah, dari aplikasi Ionic tidak dapat melaksana arahan kemaskini atau menambah rekod baru menggunakan method hantaran POST atau PUT. Tetapi tiada masalah bila menggunakan method GET. Ia menghasilkan hasil “Arahan Yang Tidak diterima” oleh server. CORS – Access Control Allow Origin.

Troubleshoot di server API :
sedikit perubahan perlu dilakukan pada file Global.asax dan Web.config.

Global.asax => tambahkan
protected void Application_BeginRequest()
{
if (Request.HttpMethod == “OPTIONS”){
Response.Flush();
}
}

Web.config => kemaskini
<system.webServer>
………
<httpProtocol>
<customHeaders>
<add name=”Access-Control-Allow-Methods” value=”POST,OPTIONS,GET,PUT”/>
<add name=”Access-Control-Allow-Origin” value=”*” />
</customHeaders>
</httpProtocol>
</system.webServer>

Posted in MvcDotNet | Leave a comment

Panduan menjaga HATI

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Dalam menjalani kehidupan, kita sering tersilap tanggap dalam menangapi setiap yang berlaku dihadapan mata kita. Setiap yang Allah swt sajikan dihadapan mata kita, setiap yang Allah swt perbuat untuk kita, pasti itu yang terbaik untuk kita. Walaupun pada mata kita ia nampak buruk, busuk, teruk, baik, indah, mengembirakan .. pasti ianya baik untuk kita.

Bagaimana kita boleh menjaga hati, bersangka baik dengan setiap apa yang Allah swt perbuat pada kita ?

Dari pengalaman, kurniaan Sang Penguasa Langit dan Bumi, melalui Ustaz Hussein (Singapura) .. skrinkan, tapiskan .. setiap yang tersurat dihadapan mata kita melalui 6 perkara berikut :-
1. Yakini bahawa apa yang tertulis di LohMahfus adalah sempurna. Dari permulaan penciptaan bumi sehingga tiupan sangka-kala, semuanya telah tertulis di LohMahfus. Semuanya adalah sempurna, sangat sangat sangat sangat sangat sempurna.
2. Semuanya atas kehendak Allah swt. Apa yang berlaku disekeliling kita, dihadapan mata kita semuanya atas kehendak Allah swt.
3. Tiada satu pun yang terlupakan. Setiap yang tertulis di LohMahfus pasti berlaku, bila tiba saat dan ketikanya.
4. Semua yang berlaku kepada kita, semua yang menimpa kita, atas Izin Allah swt. Dengan Izin Nya jualah semua ini berlaku.
5. Ada hikmah dibalik setiap kejadian. Mohonlah moga Allah swt mengurniakan kepada kita mengerti hikmah dibalik setiap kejadian yang menimpa.
6. Rukun Iman, Qada dan Qadar. Setiap yang berlaku itu adalah Qada dan Qadar Allah swt.

Begitulah panduan asas bagi menjaga hati kita agar setiasa bersyukur, tunduk kepada Allah swt dalam menjalani kehidupan kita.

Posted in religious | Leave a comment

Langkah Awal Solat

Sebagai insan, solat merupakan perkara pokok yang wajib kita pelajari dan laksanakan. Marilah kita mengingatkan diri kita agar mendalami ilmu solat ini dari Ulama-ulama, Imam-imam, Ustaz-ustaz atau dari Ustazah-ustazah yang sentiasa tidak jemu mengajarkan ilmu solat ini. merangkumi cara-cara, rukun solat, syarat wajib solat, perkara-perkara sunat yang dilakukan serta perkara-perkara yang boleh membatalkan solat. Janganlah kita merasa puas dengan ilmu solat yang kita ada,kerana pasti masih ada kekurangan dalam solat kita. Setelah kita mahir dengan ilmu solat dari ajaran Imam Shafiee, marilah kita pelajari juga ilmu solat dari Imam-imam yang lain (Hambali, Maliki, Khanafi) sebagai tambahan dan perbandingan serta memahami perbedaan pendapat. Kerana dengan ini kita akan dapat mengelakkan salah faham kita terhadap saudara-saudara kita dari mahzab lain. Walau pun semuanya dari Ahli Sunah Wal-Jamaah, namun perbezaan pendapat sentiasa berlaku dalam perkara ‘ranting’. Jangan sampai perbezaan pendapat ini menyebapkan kita bersangka buruk dalam hati kita dengan saudara kita yang lain.

Bagi negara ini, penduduknya mengambil pemahaman Imam Shafiee. Kerana dirasakan pemahaman beliau adalah yang terbaik untuk kita ikutkan.

Posted in religious | Leave a comment

SOLAT KHYUSU’ ITU MUDAH

Mendapatkan solat yang khyusu’ itu mudah. Bagaimana yea? Pastinya ia menjadi dambaan setiap insan yang beriman. Rujuk sahaja pada Surah Al-Baqarah ayat 45 yang bermaksud :

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyu’. (45) “

Dari segi makna, perhatikan makna dua ayat dibawah :
1. “Ianya amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khyusu’.”
2. “Ianya amatlah mudah bagi orang-orang yang khyusu’ “.
Dapatkah anda menerima persamaan (ayat 1 dan ayat 2) dua ayat diatas?.  Pada pemahaman saya dua ayat diatas memberi makna yang sama. Sekiranya anda berpendapat tidak, maka anda tidak perlu meneruskan pembacaan tajuk ini.

Setelah itu, barulah kita mencari makna KHYUSU’. Apa makna khyusu’ itu? Banyak makna yang telah diajarkan kepada kita, banyak pendapat yang kita baca, sehingga menghasilkan banyak persepsi kepada makna khyusu’ itu sendiri. Samakah makna khyusu’ yang kita tahu dengan makna khyusu’ dalam Al-Quran? Sekarang anda rujuk kepada Surah Al-Baqarah ayat 45-46 yang bermaksud :

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyu’. (45) (Iaitu) mereka yang percaya dengan yakin bahawa mereka akan menemui Tuhan mereka dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya.(46)”

Andainya kita faham makna Surah Al-Baqarah ayat 46 ini, maka mudahlah untuk mendapatkan ke-khyusu’-kan dalam solat kita. Sebelum ini, kita hanya diperdengarkan bacaan dan makna Surat Al-Baqarah ayat 45 sahaja. Dan jarang sekali kita diperdengarkan bacaan, makna serta huraian Surat Al-Baqarah ayat 46 tersebut.

Selama ini kita diajak, diajar, belajar untuk mencari, menciptakan rasa khyusu’. Itu yang kita lalui sejak kecil. Diakhirnya, kita hanya begini, setakat begini. Malah sesetengah sang guru telah menetapkan (rasa khyusu’) itu sebagai hal yang tidak mungkin. Kita hanya disuruh menghafal bacaan dan gerakan-gerakan raka’at tanpa roh. Sehinggakan bila sampai dibulan Ramadhan, apa yang berlaku adalah perlumbaan dalam melaksanakan solat tarawih. Kita akan mencari masjid atau surau yang imamnya memimpin solat tarawih bagaikan pemandu yang memandu bas express, yang hanya ingin sampai ke  tempat tujuan dengan cepat.

Sekarang, marilah kita berusaha untuk memasuki dan menerima rasa khyusu’. Kita hanya perlu mendapatkan, bukan menciptakan rasa khyusu’. Sebagaimana kita pernah mengalami rasa cinta terhadap seorang kekasih, kita tidak pernah menciptakan rasa cinta, tetapi kita hanya menerima keadaan cinta. Orang kata, jatuh cinta. Suasana itu nanti tidak mudah kita lepaskan kerana ia timbul dari dalam batin kita sendiri.

Posted in religious | 1 Comment