Bahan-bahan
Bahagian satu
3/4 cwn gula halus (icing/castor)
1/4 cawan serbuk koko (ayak)
2 1/2 sudu tepung jagung
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan susu segar
3 biji telur kuning
Bahagian dua
1 1/4 cawan susu
3/4 cawan krim
1 sudu kecil esen vanilla
Bahagian tiga
1 sudu besar butter
1/2 cawan coklat masakan (jenis compound)
Cara-cara
Masak bahagian satu atas api sederhana besar.
Sentiasa kacau.
Angkat bila telah sebati dan pekat.
Ketepikan.
Masak bahagian dua guna api kecil.
Sentiasa kacau.
Angkat bila sudah hampir mendidih. (Jangan sehingga mendidih)
Masukkan dalam bahan satu. sedikit-sedikit sambil dikacau sentiasa. Guna whisk lagi mudah.
Jangan sampai adunan berketul- ketul.
Masak semula atas api kecil.
Kacau sentiasa.
Angkat bila telah pekat
Jangan biar berketul-ketul.
Tapiskan.
Campurkan coklat masakan & butter.
Letak dlm bekas & tambah bahan sampingan ikut suka.
Cth: badam/coklat cip/whipping cream/dll.
Sejukkan sekurang-kurangnya 6 jam.
Hasilnya….