RESEPI AYAM BUTTERMILK PALING SEDAP

BAHAN – BAHAN

2 ketul besar ayam, bahagian dada

1/2 tin susu cair

3 ulas bawang putih, hiris halus

1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar biasa, potong dadu

4 sudu besar mentega

2 tangkai daun kari

4 biji cili padi

Bahan-bahan untuk tepung salutan ayam:

2-3 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar serbuk kari

1 biji telur

Sedikit garam

Air secukupnya

CARA – CARA MENYEDIAKAN AYAM

1. Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya.

2. Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan sebati.

3. Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. 

4. Perap selama 30 minit atau lebih.

5. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. 

6. Angkat dan ketepikan.

CARA – CARA MEMASAK AYAM BUTTERMILK

1. Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau.

2. Masukkan susu cair dan bawang besar. 

3. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.

4. Masak sehingga kuah sedikit pekat. 

5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.