INGREDIENTS:
Dry Mix:
1 cup tepung beras
1 cup tepung jagung
1 cup tepung ubi
2 ½ tsp. xanthan gum
1 ½ tsp. garam pink
1 Tablespoon baking powder (Aluminium free)
Wet Mix:
3 biji telur (suhu bilik yer)
1 tsp. apple cider vinegar (akak xde, so ganti ngan cuka teen)
¼ cup butter, softened (akak lupe nak lembutkan. So ganti ngan minyak sawit)
Yeast Mix:
1 cup air suam
3 Tablespoons gula organik
1 packet active dry yeast (dlm 2 suku sudu kecil)
Cara-cara :
*Akak guna bread maker utk mix
1. Bancuh yis dgn air suam & gula. Letak tepi. Tgu dlm 5 minit sehingga keluar bubble2.
2. Gabungkan semo bahan kering dlm bread maker jar. Ini yg ade bread maker lar. Klu xde, leh pakai mangkuk besar. Pape kena ade mixer. Supaya adunan boleh gaul sebati.
3. Selepas itu masukan “Wet Mix” dlm tepung tu. Sambil2 gaul yer. Mase ni adunan berketul2 lg.
4. Bile tgk yis dah berbuih, masukan yis kedalam adunan dan mix dalam 5 minit supaya betul2 sebati.
5. Adunan Roti Gluten Free tak same mcm roti biasa. Adunan dia cair. Mcm nak buat kek jer…
6. Bila dah sebati, boleh masukan dlm dulang pembakar. Pastu rehatkan doh at least 30minit. Sampai doh naik lg.
7. Bakar roti suhu 170-180°C (depend pd oven jgk). Bakor dalam 20minit or sampai dah cantik coklat2 keperangan
8. Enjoy & nikmatilah tanpa was2…