Resepi Puding Roti

Bahan Bahan

Bahagian A

  • Roti 8 keping
  • Sekotak kismis

Bahagian B

  • 3 cawan susu segar
  • 2 biji telur
  • 4 sudu gula
  • 2 sudu mentega

Bahagian C (sos kastad)

  • 1 tin susu cair
  • 4 sudu gula.
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu tepung kastad.

Cara cara memasak

1. Roti dikoyak-koyak dan dimasukkan ke dalam loyang kemudian ketepikan.

2.Masukkan kesemua bahan bahagian B ke dalam periuk dan kacau hingga semua sebati, tidak perlu sehingga mendidih. Gunakan api kecil.

Apabila bahan bahan sudah sebati, curahkan keatas roti tadi dan taburkan kismis diatasnya.

 

Puding Roti

Image via Facebook

 

3. Kemudian, masukkan ke dalam ketuhar dengan suhu 200 darjah celcius selama 45 minit.

Oven perlu dipanaskan terlebih dahulu dan didalam dulang ketuhar, letakkan segelas air kemudian barulah letakkan loyang agar suhu didalam oven sekata.

 

Puding Roti

Imej via Facebook

4. Sementara puding roti masak, kita buat sos kastad pula. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk, masak dengan api yang kecil. Apabila semua bahan sudah sebati serta mendidih dan menjadi agak likat, tutup api.

Sendukkan puding roti yang telah masak kedalam pinggan dan curahkan sos kastad diatas puding roti tadi.

Selamat mencuba!

Ihsan dr google.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *