8 MAKANAN SUNNAH YANG BAIK UNTUK MINDA DAN ROHANI PELAJAR

1. CUKA :

Cuka adalah makanan yang diakui berkhasiat berdasarkan hadis :

Daripada Ummu Said RA, Nabi Muhammad Shalallahu Alaihi Wasallam bersabda : “Sebaik-baik hidangan ialah khal (cuka). Ya Allah, berkatilah pada khal (cuka). Sesungguhnya ia adalah makanan golongan nabi sebelum aku.”

Dan cuka menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan manusia antaranya :

  • Membantu mencegah pembentukan penyakit berkaitan pembengkakan seperti bisul dan kanser.
  • Membantu membuang darah kotor dan melancarkan aliran darah.
  • Membantu mengharmonikan fungsi hati, melancarkan pembuangan toksin dan mengurangkan paras kolesterol.
2. BUAH KURMA :

Buah kurma ada disebut dalam Al-Quran dalam surah Al-Mukminah ayat 19 :

“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan“

 

Seperti yang kita tahu, kurma banyak khasiat kerana kurma kaya akan vitamin, mineral, serat, minyak, kalsium, sulfur, zat besi, potassium, fosfor, mangan, tembaga, dan magnesium yang bermanfaat bagi kesihatan.

3. MINYAK & BUAH ZAITUN

Menurut Imam Tarmizi dan Ibn Majah, Nabi Muhamad Shalallahu alaihi wasallam bersabda, ” Makanlah minyak zaitun, dan sapulah kulitmu dengannya kerana ia datang dari pohon yang diberkati”.

Buah zaitun boleh membantu penambah zat makanan, mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun. Ia akan membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang.

Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit.

4. BUAH LABU :

Buah labu merupakan sejenis sayur-sayuran yang kaya dengan pelbagai sumber khasiat yang berguna untuk kesihatan tubuh manusia. Jika seseorang mempunyai rabun atau mempunyai ketidakseimbangan dalam tubuh, labu adalah pilihan yang baik. Ini kerana labu memiliki vitamin A dan C yang tinggi yang menyihatkan tubuh manusia .

Bersesuaian dengan hadis nabi daripada Abu Talut : aku pernah menemui Anas bin Malik makan labu sambil berkata : “Sungguh engkau berasal daripada dari pohon yang paling kusukai, kerana Rasulullah amat menyukaimu”.

5. MADU ASLI :

Madu sudah dipercaya sejak ratusan tahun lalu untuk digunakan dalam kesihatan dan juga pengubatan secara tradisional dan moden. Madu bermanfaat lebih-lebih lagi untuk kesihatan serta kecantikan tubuh manusia.

Antara kebaikan madu adalah menjaga sistem pencernaan, meningkatkan sistem imun tubuh, meningkatkan energi, melindungi kulit dan banyak lagi.

6. DAGING KAMBING :

Sebenarnya, daging kambing adalah makanan kegemaran Rasulullah Shalallahu alaihi wasallam. Setiap sunnah nabi mesti ada kelebihannya. Oleh kerana orang barat (yahudi) tidak mahu kita ikut sunnah nabi, pelbagai kenyataan mereka keluarkan.

Tetapi hakikat sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.

Antara kebaikan daging kambing adalah mengandungi sumber tenaga yang sangat besar, pembentukan otot, mencegah anemia, meningkatkan sistem ketahanan tubuh, menjaga kesihatan mata, menjaga sistem saraf, kesihatan mental, meningkatkan kandungan HDL dalam darah dan menyihatkan tulang.

7. ROTI / GANDUM :

Roti gandum lebih menyehatkan dibandingkan dengan roti putih. Selain unggul dalam berbagai zat besi, roti gandum dapat menurunkan kolesterol dan risiko terkena penyakit jantung, serta baik mengatasi masalah diabetes.

Setiap jenis roti memilki kandungan serat dan kalsium yang berbeda. Roti gandum utuh biasanya memilki lebih banyak vitamin B6, vitamin E, magnesium, asam folat, tembaga, zinc, dan mangan. Sedangkan roti tawar diperkaya dengan berbagai vitamin.

8. SUSU :

Susu merupakan sumber vitamin dan mineral yang baik, terutama kandungan kalsium. Susu mengandungi nutrisi keseimbangan dari protein, lemak dan karbohidrat dan merupakan sumber nutrisi penting, termasuk Kalsium, riboflavin, fosfor, vitamin A, dan B12, kalium, dan magnesium.

Antara manfaat lain ialah susu memberi sumber kalsium dan protein, menjaga kesihatan gigi dan tulang, memperbaiki tekanan darah, menjaga berat badan, mengurangi stress, dan mempengaruhi kesuburan untuk mendapatkan anak.