Resepi : Biskut Sarang Semut

Bahan-bahan
 
• 250g butter
• 100g gula halus
• 250g tepung gandum*
• 100g tepung jagung*
• 100g tepung kastard*
• 1 biji kuning telur
• 1 sudu teh esen vanilla
• chocolate rice/manik untuk hiasan
* ketiga-tiga bahan diayak bersama terlebih dahulu

Cara-cara
 
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata
4. Uli bahan dan biarkan selama 10minit
5. Kemudian parutkan adunan dan sudukan ke dalam paper cup
6. Taburkan coklat rice atau manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 145’C sehingga masak (anggaran 15 minit)
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Tips

$ boleh gantikan butter dengan menggunakan marjerin. hasilnya lebih rangup.
$ada juga yang menggunakan pewarna untuk menambahkan seri biskut. semuanya terpulang kepada kita.
$ jika baru pertama kali mencuba, boleh gunakan lidi/pencungkil untuk memastikan biskut telah masak atau tidak.