12 Tanaman Yang Mudah Ditanam Di Dapur Anda, Segera Dimakan Dan Digunakan
1. Daun bawang
Kalau anda ada beli banyak daun bawang, mungkin anda akan menyimpan daun bawang ni di dalam peti sejuk. Tapi masalahnya daun bawang ni jadi layu pulak.
Untuk mengelakkan pembaziran ni, anda tanam je daun bawang yang lebih tu.
Potong bahagian atas bawang merah dan tanam bahagian yang berakar di dalam pasu bertanah. Siram sekali sehari dan pastikan ianya mendapat cahaya matahari.
Ia akan membesar dalam tiga minggu. Kalau macam ni, anda ambil daun bawang yang anda mahu sahaja. Selebihnya ditinggalkan pada pokok.
Daun bawang juga mempunyai bau yang dapat menolong menghindarkan serangga perosak dari datang ke kawasan dapur anda..
2. Cili padi
Senang je nak tanak pokok cili ni. Keratkan cili padi dan ambil bijinya. Tabur biji cili tadi ke dalam pasu berisi tanah dan siram dua kali sehari.
Apabila pokok cili padi sudah bercambah dan mempunyai sekurang-kurangnya lapan helai daun, anda boleh memindahkannya ke dalam pasu yang lebih besar supaya ianya dapat membesar dengan sempurna.
3. Serai
Kalau anda ada lebihan serai, rendamkan je bahagian akarnya di dalam bekas berisi air. Akar serai akan tumbuh dalam masa tiga ke empat hari.
Apabila sudah bertunas, pindahkan serai tersebut di dalam pasu dan tanam secara serong.
Siram dua kali sehari pada minggu pertama untuk menggalakkan pertumbuhan. Selepas tujuh hari, anda hanya perlu menyiramnya sekali sehari sahaja.
4. Daun Saderi
Lebihan bahagian akar sayur saderi ini boleh ditanam semula. Ambil lebih kurang tiga inci bahagian akar celery dan cucukkannya dengan batang lidi sebelum direndam di dalam bekas berisi air.
Fungsi lidi tersebut ialah supaya bahagian akar tidak mencecah permukaan bawah bekas. Simpan bekas di tempat bercahaya matahari.
Selepas satu ke dua minggu, daun saderi sudah mula bercambah di bahagian tengah. Ini bermaksud anda sudah boleh mengalihkannya ke dalam pasu bertanah.
Saderi memerlukan tanah yang sentiasa lembap jadi jangan lupa untuk menyiramnya dua kali sehari.
5. Halia
Pilih bahagian halia yang bertunas dan tanam halia tersebut di dalam pasu. Pastikan ianya berada di kawasan separuh teduh, dan tidak terkena sinaran terus cahaya matahari.
Halia muda boleh dituai selepas enam bulan, manakala halia tua pula boleh dituai selepas sembilan bulan.
6. Bawang putih
Untuk menanam bawang putih, anda hanya perlu mengambil beberapa ulas bawang tersebut dan menanam setiap ulas secara menegak dengan bahagian akar diletakkan di bahagian tanah dalam pasu.
Pastikan ianya mendapat cahaya matahari yang mencukupi. Anda boleh mula menuai apabila daun mula bertukar kekuningan.
7. Daun ketumbar
Pastikan hanya bahagian akar sahaja yang ditimbus dengan tanah. Elakkan bahagian batang daripada turut tertanam, supaya ianya dapat membesar dengan sempurna.
Ambil bahagian akar lebih kurang dua ke tiga inci dan rendam di dalam bekas berisi air. Apabila sudah mula membesar lagi beberapa inci, pindahkan pokok ketumbar anda ke dalam pasu.
8. Kunyit
Kunyit pun anda boleh ditanam sendiri di rumah. Ini merujuk kepada kunyit hidup dan bukan kunyit serbuk.
Masakan anda akan lebih sedap jika menggunakan kunyit hidup, lebih asli rasanya aslinya. Berbeza dengan sayuran sebelum ini, untuk menanam kunyit terdapat cara-caranya yang tersendiri.
Balut kunyit dengan kertas surat khabar yang lembap. Kemudian simpan di tempat gelap. Selepas 2-3 minggu, akan nampak tunasnya keluar.
9. Bok Choy atau Sawi Cina
Potong lebih kurang 1 inci setengah di pangkal sayur Bok Choy, rendam di dalam air dan letakkan di kawasan terang untuk memastikan ia mendapat cukup cahaya matahari.
Dalam 1 – 2 minggu kemudian, anda boleh pindahkan ia ke dalam pasu kecik dan biarkan ianya tumbuh sempurna
10. Lobak Merah
Lobak Merah adalah jenis sayuran yang paling biasa ditanam semula di rumah kerana selalunya bahagian pangkal lobak merak akan dipotong dan tidak digunakan lagi. Jika anda rendam di dalam air ia akan bercambah sekali lagi.
Setelah akar mula bercambah, pindahkan pokok lobak tadi ke pasu yang bertanah. Sirang dua kali sehari dan letakkan di kawasan redup pada permulaannya.
11. Salad
Letakkan bahagian akar berendam di dalam bekas berisi air. Letakkan di kawasan yang mendapat cahaya matahari. Dalam beberapa hari akarnya akan mula bercambah.
Selepas seminggu, pindahkan benih itu ke pasu berisi tanah. Biarkan bahagian daun berada bebas di atas tanah. Anda boleh mengambil daun salad selepas dua minggu matangnya.