Kemuliaan bercucuk tanam

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

*Kemuliaan Bercucuk Tanam*

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَغْرِسُ غَرْسًا أَوْ يَزْرَعُ زَرْعًا فَيَأْكُلُ مِنْهُ طَيْرٌ أَوْ إِنْسَانٌ أَوْ بَهِيمَةٌ إِلَّا كَانَ لَهُ بِهِ صَدَقَةٌ

_*Dari Anas bin Malik RA berkata; Rasulullah SAW bersabda: “Tidaklah seorang muslim yang menanam sesuatu tanaman yang berbuah lalu dimakan oleh burung atau manusia atau binatang melainkan ia akan mendapat pahala sedekah baginya”.*_ (HR Bukhari No: 2152) Status: Hadis Sahih

*Pengajaran:*

1. Seorang Muslim digalakkan bercucuk tanam agar tanah yang dimiliki dapat diusahakan dan mendatangkan manfaat dan faedah kepada manusia mahupun binatang.

2. Orang yang menanam pokok atau tumbuhan, akan tetap mendapat pahala sama ada pokok yang ditanam itu berbuah atau tidak, dimakan oleh manusia mahupun binatang. Hatta burung yang hinggap atau sesuatu yang berteduh di bawahnya, ia tetap akan mendapat ganjaran pahala.

3. Menanam tanaman seperti sayuran mahupun pokok tumbuhan bukan hanya untuk faedah diri sendiri semata-mata malah juga untuk orang lain termasuk makhluk Allah yang lain.

4. Pekerjaan sebagai petani bukanlah suatu pekerjaan yang hina atau rendah tetapi amat mulia di sisi Allah kerana ganjaran pahala sedekah akan diperolehi selagi tanaman tersebut masih hidup atau dimanfaatkan oleh orang lain.

#Semarak Ukhuwah Memacu Perubahan#
#Malaysia Menuju Negara Rahmah#
Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Johor

23hb April 2018
07hb Syaaban 1439H

Utk dapatkan 1 Hari 1 Hadis Pertubuhan Ikram Malaysia Negeri Johor, sila klik link di bawah :
telegram.me/hadisharian_ikram

Ingin menyertai 1 hari 1 hadis dalam bahasa English? Sila klik link di bawah:
https://t.me/ahadithadayAHAD

Speak Your Mind

*