UTM Reaches New Heights in QS World University Rankings 2025

UTM has ascended seven positions, from #188 to #181, its highest to date. Universiti Teknologi Malaysia (UTM) is proud to announce its progress in the Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings (WUR) 2025, released on 4th June 2024. 

Posted in Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

BICARA KERJAYA BAGI GRADUAN KEJURUTERAAN GEOMATIK BERSAMA JUPEM

28 Mei 2024 | Program Bicara Kerjaya bagi Graduan Kejuruteraan Geomatik bersama Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia. Mahasiswa dan Mahaswisi daripada program Sarjana Muda Kejuruteraan Geomatik amat bertuah kerana dapat bertemu dengan YBhg. Sr Hazri Hassan, Ketua Pengarah Ukur dan Pemetaan Malaysia dan Sr Mohamad Azmar bin Che Mat, Pengarah Ukur Bahagian Perancangan dan Korporat, JUPEM.

Sesi bicara kerjaya ini telah memberi input berguna berkaitan hala tuju bidang ukur dan pemetaan serta geospatial kepada para bakal graduan Kejuruteraan Geomatik. Inti pati perbincangan ini berfokus untuk memberikan nilai tambah dan peningkatan kemahiran insaniah kepada juruukur muda dengan keperluan kompitensi-kompitensi dalam sub-sub bidang geomatik. Semoga input-input dan perkongsian ilmu ini akan membuka minda bagi menyesuaikan diri di tempat dunia perkerjaan kelak.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

HARI GURU 2024

Selamat Hari Guru kepada seluruh warga Staf Akademik UTM dan pendidik di seluruh Malaysia.

Dengan bertemakan ‘Guru Jauhari Digital, Aspirasi Negara Madani’ ia selaras dengan aspirasi Dasar Pendidikan Digital (DPD) di mana para pendidik menjadi peneraju dalam landskap pendidikan demi generasi akan datang dan menjadi tonggak pemimpin di masa hadapan.

Terima kasih atas dedikasi dan komitmen sepanjang didikan yang diberi. Jasamu melahirkan insan yang cemerlang demi anak bangsa akan sentiasa dikenang sepanjang hayat.

#UniversitiTeknologiMalaysia

#MenginovasiPenyelesaian

#HariGuru2024

#GuruJauhariDigitalAspirasiNegaraMADANI

Posted in Uncategorized | Leave a comment