Proactive Habit Bagi Orang Mukmin

 

Insha Allah, saya ingin berkongsi cerapan dan reflek berdasarkan Prof Dr Hanan Talk pada 11 May 2016 dan juga kefahaman yang diberikan kepada saya melalui pengalaman hidup. Drpd Buku Stephen R.Covey (1989), 7 Habits of Highly Effective People.  Proactive merupakan HEAD kepada 6 habit yang lain iaitu Begin with the End in Mind, Put First Thing First, Think Win-Win, Seek First to Understand Then to be Understood, Synergize, and Sharpen The Saw.

Apakah makna proaktif habit bagi orang mukmin?  Bagaimanakah  sifatnya? Apakah puncanya? Adakah kita bersedia untuk mengurus staf yang proaktif? Kenapakah ada perbezaan proaktif bagi non-muslim, orang muslim dan orang mukmin?

PROAKTIF bagi orang mukmin adalah ibarat AIR SUNGAI YANG MENGALIR berbanding dengan orang Reactive seperti AIR Dalam Container Bilik GelapSemakin tinggi air sungai yang mengalir jatuh ke bawah semakin besar tenaga inertia nya terkumpul. Air sungai yang melimpah-ruah yang terkumpul di dalam empangan akan memecahkan dinding empangan jika tidak dibuka pintu laluan. Oleh itu, kita memerlukan tadahan empangan kedua untuk mengurus limpahan dan utilize the energy. Seandainya kita letak dinding ditengah sungai, air yang mengalir ini akan meresap ke dalam bumi dan terus mengalir.  Apabila air sampai di lautan yang luas yang penuh dengan mineral, bangkai, sampah sarap, pukulan gelombang ombak dan sinaran terik mentari, Air ini menyucikan dirinya dengan meruap dibawa angin menyegarkan pengunjung dipantai. Ia naik ke udara yang tinggi bergabung menjadi awan. Apabila awan ini di halang oleh gunung-ganang ia bertukar menjadi hujan membasahkan bumi yang kering menghidupkan kehidupan.

Dari manakah punca ABUNDANCE WATER (Abundance Mentality) yang mengalir ini? Semua sungai dan telaga berpunca daripada mata air, sebagai contoh mata air telaga zam-zam.  Di sisi manusia apakah mata air itu? Dalam loghat bahasa Kelantan, apabila seorang lelaki itu mengatakan; itu mata air saya, jangan usik !!! Maksudnya mata air itu adalah kekasih hatinya yang menjadi center hidupnya.  SIAPAKAH mata air kita? Apabila makluk menjadi mata air kita, ianya adalah terhad. Bayangkanlah, apabila Allah yang Maha Berkuasa, Maha Mengetahui,  Maha Suci, Maha Penyayang adalah Mata Air kita. UNLIMITED RESOURSES, LEBIH BERKUASA DARIPADA 7 PETALA LANGIT DAN 7 PETALA BUMI.  Inilah yang membezakan orang MUKMIN dengan Non-Muslim yang center kehidupan mereka dalam bentuk pelbagai nilai yang selain daripada Allah. Proaktif mereka boleh membawa kepada ke arah kekosongan, kecelaruan dan kemusnahan. Hilang arah PUNCA.

Apakah yang membezakan proaktif orang Muslim dengan orang Mukmin? Tahap kesucian hatilah yang membezakan proaktif Muslim ataupun Mukmin. Setiap saat keputusan yang kita buat dalam hidup kita, adakah berpihak kerana Allah ataupun berpihak kepada nafsu yang bersandarkan iblis syaitan.  Proaktif seperti Pure Carbon tapi yang menentukan ia bertukar menjadi Diamond (Syurga) yang Pure dan Brilliant ataupun Charcole (Neraka) yang dirty dan polluting bergantunglah kepada Siapa yang menjadi Mata Air di hati kita.

Betapa pentingnya kita merealisasikan khalimah Syahadah kita. Tiada lain yang boleh menguasai kita kecuali Allah. Mereka yang beriman iaitu orang mukmin ibarat “Air yang Mengalir daripada Mata Air” yang dijanjikan syurga oleh Allah. Benarlah sifat surga yang indah itu terdapat mata air dan sungai-sungai yang mengalir, sesuai dengan penghuni syurganya yang bersifat demikian. Manakala orang muslim (orang Islam) tak semestinya Mukmin sebelum mereka  lulus ujian Allah. Be The Best of Who You Are (The MINDSET OF SUCCESS). Hamba Allah yang Akrab bersama Talent yang tersendiri yang dianugerahkan Allah untuk menjadi khalifah didunia ini.

****Dr Normal Mat Jusoh****