Faktor Genetik Penyebab Alergi Makanan & Cara Pencegahan Alergi Makanan

Pengenalan

Makanan yang berkhasiat sememangnya membekalkan kandungan nutrisi terhadap tubuh badan seseorang. Alergi atau alahan makanan telah dikenal pasti oleh Hippocrates sejak tahun 460-377 sebelum masihi, kira-kira 2000 tahun dahulu (Cohen, 2008). Namun, tidak semua makanan dapat dimakan oleh seseorang jika mereka alergik. Istilah “alergi” telah diberikan oleh ahli pediatrik Clemens Von Pirquet dari Austria pada tahun 1909. Beliau telah merawat kes-kes penyakit pada kanak-kanak ketika itu.  Secara saintifik, alergi makanan merupakan tindak balas hipersensitiviti  yang melibatkan sistem imun badan (Immunoglobulin E atau IgE) termasuklah  yang bukan melibatkan imum sistem badan seperti tindakbalas  gastrointestinal terhadap protin yang disebabkan oleh enterocolitis (food protein induced entrocolitis syndrome atau FPIES) atau proctocolitis (Benedé, Blázquez, Chiang, Tordesillas  & Berin, 2016).  Alergi atau alahan makanan merupakan salah satu masalah kesihatan awam dan populasi pesakit alahan makanan ini semakin meningkat dari masa ke semasa sehingga melebihi 200 Juta dari populasi dunia (Pawankar, Canonica, Holgate, Lockey, & Blaiss, 2011) termasuklah di Malaysia. Namun, data sebenar di Malaysia masih lagi tidak diketahui secara tepat sehingga ke hari ini.

 

Klasifikasi Alahan Makanan

Panel pakar dari  Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) memberi takrifan alahan makanan adalah tindak balas bahan makanan terhadap imun sistem yang tertentu. Terdapat beberapa klasifikasi alahan makanan seperti yang ditunjukkan dalam Gambar Rajah 1.

 

Gambar Rajah 1: Klasifikasi alahan makanan yang melibatkan imun dan bukan imun.
Sumber : Anvari, Miller, Yeh dan Davis (2019).

Bahan Alergen

Makanan yang telah dikenal pasti menimbulkan reaksi alahan ialah seperti kekacang, ikan, susu, gandum, soya, telur, dan produk tenusu  seperti keju dan yoghurt, manakala makanan laut contohnya udang, sotong, kepah, kerang, ketam (Kwon, Lee & Wen, 2020).  Ia juga termasuk produk berasaskan makanan laut seperti belacan, budu dan cincalok.  Malahan terdapat juga pesakit yang alah kepada buah-buahan seperti rambutan, tembikai (Din, Rashid & Ramli, 2019) pisang, epal, oren dan strawberi (Han, Kim, & Ahn, 2012). Makanan ini dipanggil sebagai bahan alergen. Ianya berbeza dari individu dengan individu yang lain. Hasil kajian yang dijalankan oleh Żukiewicz-Sobczak, Wróblewska, Adamczuk dan Kopczyński, (2013) mendapati bahawa berat molekul protein berbeza-beza dari 15 kDa hingga 40 kDa atau glikoprotein yang mempunyai berat molekul di antara 10 kDa hingga 70 kDa  yang boleh menyebabkan terjadinya tindak balas tidak normal terhadap tubuh badan seseorang penghidap alahan makanan.

Rata-rata pesakit di Malaysia alah kepada makanan laut seperti ketam, udang dan sotong (Zahedi, Gendeh & Husain, 2011) manakala di Amerika Syarikat ialah kekacang seperti kacang tanah, badam, walnut dan kacang hazel (Abrams & Greenhawt, 2020). Sehingga sekarang, para doktor dan saintis masih mencari penawar bagi penyakit ini.  Setakat ini, pesakit yang mempunyai alahan makanan yang kronik dinasihatkan untuk mengelakkan makanan yang dapat mencetus reaksi alahan makanan. Pesakit juga perlu mendapatkan rawatan segera jika berlakunya simptom-simptom tertentu.

 

Simptom-Simptom Alahan Makanan

Setiap individu mempunyai simptom yang berbeza -beza. Simptom-simptomnya bermula dari ringan hinggalah ke lebih parah sehingga boleh membawa maut atau dikenali sebagai Anapilaktik atau Anafilaksis. Reaksi alahan makanan ini telah dikenalpasti oleh pengamal perubatan pada zaman Babilon lagi (Cohen, 2008). Reaksi alahan makanan ini terjadi dalam beberapa saat atau beberapa jam selepas memakan bahan alergen seperti yang ditunjukkan dalam Gambar Rajah 2.  Bahagian badan yang terlibat semasa reaksi alahan makanan terjadi ialah pada:

  • sistem pernafasan seperti saluran pernafasan menjadi bengkak dan sukar bernafas jika parah akan membawa maut.
  • kawasan mulut seperti bengkak mulut, gatal dan merah
  • degupan jantung menjadi laju dan lebih parah akan meragut nyawa.
  • perut terasa seperti ada benda tajam menikam atau kolik, cirit birit, dan muntah.
  • kulit seperti gegatal atau utrikaria menjadi merah, bengkak, terasa gatal dan pedih seperti yang ditunjukkan pada Gambar Rajah 3.

 

Gambar Rajah 2: Menunjukkan tindakbalas bahan alergen dan sel badan.
Sumber: Costa et al. (2020)

 

Gambar Rajah 3 : Pesakit mengalami gegatal atau utrikaria di seluruh badan akibat daripada termakan makanan yang mengandungi sotong.

 

Faktor Genetik Penyebab Alahan Makanan

Kajian telah giat dijalankan oleh para saintis untuk mengkaji tentang alahan makanan dari dulu hinggalah sekarang. Antara faktor telah dikenal pasti penyebab berlakunya alahan makanan, salah satunya ialah genetik (Bartuzi, 2009; Hong, Tsai,  & Wang, 2009). Apabila salah seorang daripada ibu bapa mempunyai alahan makanan maka kanak-kanak tersebut berisiko di antara 40% dan akan meningkat hingga ke 60%  hingga 80% jika kedua ibu bapa mempunyai alahan makanan. Namun, jika ibu bapa tidak mempunyai sebarang alahan makanan, juga berisiko menghidap alahan makanan di antara 5% hingga ke 15% (Żukiewicz-Sobczak et al., 2013). Walaubagaimanapun, menurut Morafo et al. (2013), ianya amat sukar dibezakan untuk menentukkan fenotipe alahan kerana ianya berubah-ubah dan berbeza mengikut etnik kaum tertentu. Hasil kajian Hong, Tsai dan Wang (2009) mendapati bahawa genetik dan persekitaran juga merupakan faktor-faktor terjadinya alahan makanan. Kajian yang dijalankan oleh Asai et al. (2018) mendapati bahawa gen yang dinamakan sebagai c11orf30/EMSY (EMSY)  yang merupakan lokus risiko menyebabkan berlaku alahan makanan terutamanya untuk alahan kepada kekacang. Terkini, Kabesch dan Tost, (2020) mendapati bahawa pesakit asthma, rhinitis alergi dan dermatitis atopik berlaku pada pesakit yang sama seolah-olah sebagai satu pakej dengan alergi makanan. Gambar Rajah 3 menunjukkan gen yang terlibat dalam penyakit alahan dan ianya mempunyai hubung kait di antara satu sama lain.

 

Gambar Rajah 3 Menunjukkan gen-gen yang terlibat dalam penyakit alahan dan 10 gen di atas berkait rapat di antara satu sama lain. Sumber: Kabesch dan Tost, (2020).

 

Impak Kepada Pesakit Alahan Makanan

Reaksi alahan makanan memberikan impak kepada kehidupan para pesakit alahan makanan. Berkemungkinan besar, pesakit yang menghidap penyakit asthma dan eczema juga dikatakan akan menghidap penyakit alahan makanan (Kabesch & Tost, 2020; Perkin et al., 2020). Disebabkan itu, para pesakit dinasihatkan mendapatkan khidmat doktor untuk pengesahan dengan lebih lanjut untuk mengelakkan daripada berlakunya kekurangan nutrisi akibat daripada sekatan diet dengan tidak mengambil makanan yang sepatutnya diambil untuk proses tumbesaran seperti susu, ikan, buah-buahan serta sayur-sayuran terutamanya untuk kanak-kanak. Selain itu juga, bahan perisa tambahan seperti Monosodium Glutamate yang digunakan dalam masakan juga boleh menyebabkan reaksi alahan. Bahan-bahan alergen tersembunyi seperti contoh kek atau biskut yang mempunyai  serpihan kecil kekacang juga boleh mengundang maut kepada pesakit yang mempunyai alahan yang teruk.

Selain itu juga, bagi sesetengah kes telah dilaporkan bahawa penghidap alergi makanan dibuli dan mengalami diskriminasi di tempat kerja, sehingga meningkatkan tahap tekanan, selain menghadapi kesulitan dalam memakan makanan tertentu akibat alergi. Ini mempunyai kesan buruk terhadap kualiti hidup dalam kalangan pesakit alergi makanan mahupun keluarga mereka (Bingemann et al., 2020).

 

Cara Pencegahan Alahan Makanan dalam Sektor Industri Makanan

Dalam industri makanan, para pekerja perlu didedahkan tentang cara penyediaan makanan selamat untuk pesakit alahan makanan. Antara langkah yang perlu diambil adalah seperti yang dinyatakan di bawah:

  1. Elakkan daripada memakan bahan alergen seperti udang, ketam, sotong dan kekacang serta bahan alergen yang lain.
  2. Pemantauan dan menyediakan garis panduan penyediaan makanan – asingkan penggunaan bahan alergen dan bukan alergen sebagai contoh elakkan penggunaan minyak yang telah digunakan untuk menggoreng udang dan kemudiannya minyak yang sama digunakan untuk menggoreng nasi atau bahan lain. Penghidap alahan makanan yang alah pada udang akan berisiko berlakunya reaksi alahan yang teruk. Begitunya juga dengan penggunaan alatan seperti kuali, pinggan dan mangkuk yang digunakan perlu diasingkan untuk mengelakkan daripada berlakunya sentuhan bersilang.
  3. Tingkatkan pengetahuan umum mengenai alahan makanan degan mengadakan kempen ataupun jelajah Kementerian Kesihatan untuk rakyat (Jerayawara, acara dan sebagainya).

Speak Your Mind

*