Minyak Atau Santan Kelapa Dalam Masakan : Adakah Pilihan Sihat

 

 

Kelapa lazimnya digunakan dalam kebanyakan masakan dalam kalangan rakyat Malaysia pelbagai kaum dan etnik. Kelapa bermanfaat untuk  pelbagai jenis kegunaan bukan sahaja dalam masakan, malah juga digunakan sebagai produk kesihatan, kecantikan diri dan juga barang keperluan harian. Baru-baru ini, pengunaan minyak atau santan kelapa juga telah menjadi trend dan kini merupakan bahan popular dalam masakan Barat serta seluruh dunia. Dalam kalangan rakyat Malaysia, minyak dan santan kelapa daripada kelapa tua merupakan bahan asas dalam penyediaan makanan harian, baik dalam makanan jenis berkuah, kuih-muih ataupun dalam hidangan pencuci mulut. Namun begitu, masyarakat Malaysia masih mempersoalkan keistimewaan dan juga manfaat penggunaan minyak atau santan kelapa dari segi kesihatan. Terdapat beberapa kajian yang telah menunjukkan bukti kelebihan minyak kelapa dan juga santan kelapa kepada kesihatan manusia.

 

Manfaat Minyak Kelapa Kepada Kesihatan

Minyak kelapa kaya dengan lemak tepu yang sangat bermanfaat untuk kesihatan. Dua pertiga minyak kelapa terdiri daripada asid lemak rantai sederhana (medium-chain fatty acids) (MCFA). Menurut beberapa kajian saintifik, minyak kelapa dapat meningkatkan paras kolesterol-HDL, yang merupakan kolesterol baik justeru dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Selain itu, paras trigliserida dalam darah juga dilaporkan dapat dikawal dengan pengambilan minyak kelapa dalam makanan kerana sifat minyak kelapa yang kardioprotektif, iaitu ia dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Terdapat kajian oleh Feranil et al. (2011) terhadap kalangan wanita dalam fasa menopaus di negara Filipina, membuktikan bahawa pengambilan minyak kelapa sebanyak 10g setiap hari dapat mengawal paras kolesterol darah dalam kalangan wanita yang telah mengalami menopaus (kitaran haid terakhir) disebabkan peningkatan paras kolesterol HDL dalam darah.

 

Diabetes pula berlaku apabila insulin yang dihasilkan tidak mencukupi atau tidak berfungsi akibat terlalu cepat makanan berkarbohidrat menjadi glukosa dalam darah dan paras glukosa terlalu tinggi selepas makan. Dengan pengambilan minyak kelapa secara berterusan, kajian menunjukkan bahawa sensitiviti sel kepada insulin dapat ditingkatkan dengan menyeimbangkan reaksi insulin justeru dapat mengawal paras glukosa dalam darah. Disebabkan minyak kelapa kaya dengan asid lemak rantai sederhana (MCFA) dan bahan antioksida, ia dilaporkan dapat meningkatkan tahap memori dan fungsi kognitif otak terutama dalam kalangan warga emas. Asid laurik atau juga dikenali sebagai monolaurin dalam minyak kelapa, bersifat anti kanser dan dapat meningkatkan sistem keimunan tubuh manusia. Menurut kajian ilmiah oleh Ramesh et al. (2019), pengambilan minyak kelapa setiap hari juga dikatakan dapat membantu dalam peningkatan kadar metabolisma tubuh dan dengan prinsip pemakanan yang seimbang, turut dapat membantu dalam penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, minyak masak tinggi dengan kalori, di mana 1 sudu teh minyak kelapa adalah bersamaan dengan 1 sudu teh minyak masak yang lain. Oleh itu, pengambilan segala jenis minyak masak harus dikawal untuk mengurangkan risiko obesiti.

 

Khasiat dan Manfat Sebenar Santan Kelapa

Santan kelapa lazimnya digunakan sebagai pelengkap masakan dalam kalangan rakyat Malaysia. Namun, cecair berkrim ini sering dipersoalkan dari segi kesihatan dan menjadi stigma bahawa makanan yang berlemak dan dimasak menggunakan santan mengandungi kolesterol yang tinggi dan hanya memudaratkan kesihatan. Tahukah anda bahawa santan kelapa juga mengandungi asid lemak rantaian sederhana (MCFA) serta tahap asid laurik yang tinggi seperti dalam minyak kelapa? Santan kelapa juga mengandungi bahan antioksida yang tinggi dan dapat melindungi tubuh dari gangguan radikal bebas serta dapat mengjadi salah satu faktor melambatkan proses tanda penuaan menurut beberapa kajian.

Walau bagaimanapun, kandungan lemak tepu dalam santan kelapa adalah sangat tinggi. Oleh sebab itu, anda juga harus memahami fakta pemakanan serta kalori santan kelapa untuk mengetahui had pengambilannya. Kalori dan kandungan lemak dalam santan kelapa adalah tergantung kepada pelbagai jenama yang dijual di pasaran. Misalnya, jumlah kalori dalam santan kelapa yang disediakan sendiri di rumah dari parut kelapa adalah sebanyak 560 kalori dengan 58g lemak (51g daripadanya adalah lemak tepu). Oleh itu, anda harus peka dengan nilai kalori yang diambil dan dapat memilih alternatif lain di pasaran seperti jenama santan kelapa yang rendah kalori dan juga rendah lemak terutamanya lemak tepu. Kedua-dua minyak kelapa dan santan kelapa mempunyai nilai kalori yang tinggi dan harus diambil secara terkawal untuk mencegah obesiti.

Speak Your Mind

*