Pemakanan & Pereputan Gigi

Semua orang mengimpikan untuk memiliki gigi yang, cantik, putih dan sihat. Memiliki gigi yang cantik dan tersusun rapi boleh menyerlahkan penampilan juga meningkatkan kenyakinan diri di hadapan orang ramai. Oleh itu, orang ramai sanggup berbelanja  ribuan ringgit hanya untuk memiliki gigi yang putih, cantik, tersusun rapi dan sihat. Tidak hairanlah jika ramai gemar membeli produk kecantikan gigi yang terdapat di pasaran atau yang dijual di media sosial tanpa memikirkan risiko yang bakal ditanggung.

Semua bayi dilahirkan sudah ada gigi, tetapi gigi mereka tersembunyi di dalam gusi sehinggalah bayi tersebut berusia 6–12 bulan selepas dilahirkan. Pembentukan gigi yang pertama bermula semasa perkembangan janin iaitu pada minggu ke-13 kehamilan (atau 3-4 bulan kehamilan). Oleh itu, pengambilan kalsium dan fosforus semasa hamil penting untuk pembentukan dan pengembangan gigi yang sihat. Jika pengambilan mineral ini tidak mencukupi daripada diet ibu, kalsium daripada gigi dan tulang ibu akan dipindahkan kepada bayi. Hal ini mengakibatkan kesihatan gigi dan tulang ibu boleh terjejas. Kesihatan gigi susu juga boleh mempengaruhi kesihatan gigi kekal, oleh itu kedua-dua set gigi penting dan perlu dijaga. Gigi susu akan tercabut bila tiba masanya, tidak semestinya ianya perlu reput terlebih dahulu.

Rongga mulut adalah pintu masuk makanan dan minuman ke dalam tubuh. Jika pintu masuk terjejas disebabkan oleh apa pun masalah, keseluruhan tubuh akan terjejas. Aspek pemakanan adalah salah satu komponen penting yang mempengaruhi kesihatan mulut. Terdapatnya interaksi dua hala antara aspek pemakanan dan kesihatan rongga mulut. Corak pengambilan makanan boleh mempengaruhi kesihatan rongga mulut termasuk gigi. Kekurangan zat makanan sewaktu tumbesaran akan menyebabkan gigi tidak kuat serta meningkatkan risiko untuk mendapat karies gigi. Jadual berikut menunjukkan peranan nutrien dalam pembentukan, perkembangan dan pemuliharaan gigi.

 

 

Corak pengambilan makanan seseorang amatlah penting kerana ia mempengaruhi kesihatan rongga mulut. Contohnya, individu yang mengalami sakit gigi susah untuk makan kerana sakit dan tidak boleh mengunyah. Manakala, tiada sebahagian gigi atau keseluruhan gigi akan menyebabkan masalah untuk mengunyah makanan keras. Akibatnya individu yang mengalami maslaah ini akan kurang makan sayur-sayuran, buah-buahan serta daging. Hal ini menyebabkan mereka mengalami kekurangan zat tertentu seperti serat, vitamin dan mineral.

Air liur memainkan peranan penting dalam mencegah demineralisasi iaitu kehilangan mineral seperti kalsium daripada struktur gigi. Kandungan air liur tinggi dengan kalsium dan fosfat membekalkan mineral ini ke permukaan gigi untuk proses remineralisasi (menambahkan kandungan kalsium ke dalam struktur gigi). Air liur juga berfungsi untuk membuang sisa makanan dari rongga mulut. Oleh itu, faktor yang mempengaruhi kadar rembesan / pengeluaran / komposisi air liur akan mempengaruhi pembentukan karies. Contohnya, kekurangan zat makanan serta kekurangan nutrien tertentu seperti protein, mineral dan vitamin akan menganggu fungsi kelenjar air liur. Terdapat banyak penyakit yang berkaitan dengan gigi tetapi fokus pada penulisan ini adalah berkenaan karies gigi atau pereputan gigi. Jadual berikut menyenaraikan faktor-faktor yang mempengaruhi pengurangan air liur.

 

 

 

Anatomi Gigi
Kredit: Nur Yasmin Nadhirah Adam

 

Karies Gigi (Pereputan Gigi)

 

Kredit: Wikipedia.org

 

Pereputan gigi atau dikenali sebagai karies gigi adalah kerosakan pada gigi yang disebabkan oleh bakteria di dalam mulut dan menjadi penyebab utama kehilangan gigi tetapi pereputan gigi masih boleh dicegah. Mekanisma pereputan gigi adalah disebabkan oleh bakteria menghasilkan asid yang menyerang permukaan gigi atau enamel. Serangan asid yang berulang akan menyebabkan enamel kehilangan mineral dan lama kelamaan, enamel akan menjadi lemah kemudian hancur membentuk lubang kecil pada gigi, disebut rongga yang boleh menyebabkan sakit, jangkitan, dan juga kehilangan gigi jika tidak dirawat.

Pereputan gigi berlaku kerana demineralisasi (kehilangan mineral seperti kalsium) di bahagian enamel dan dentin (tisu keras gigi) oleh asid organik yang dihasilkan oleh bakteria dalam plak gigi melalui metabolisma anaerob gula daripada diet. Apabila gula atau karbohidrat fermentasi yang lain dimakan, asid organik yang dihasilkan oleh bakteria akan mengurangkan pH plak gigi dan demineralisasi berlaku. Risiko-risiko yang boleh menyebabkan pereputan gigi dan cara mengatasi adalah seperti di bawah:

 

Punca berlakunya pereputan gigi 

 • Pengambilan makanan manis seperti gula, madu, jus buah dan air gula.
 • Kerap mengambil makanan/minuman yang melekat dan lama pada gigi seperti susu, ais krim, madu, gula, soda, buah kering, kek, biskut, bijirin kering dan kerepek (menyebabkan bakteria mulut menghasilkan asid dengan lebih banyak untuk menyerang gigi sehingga musnah).
 • Tidak menggosok gigi selepas makan dan minum manis.
 • Kurang pengambilan fluorida iaitu mineral yang membantu mencegah kerosakkan gigi.
 • Mulut kering disebabkan oleh kekurangan air liur.

 

Cara mengatasi pereputan gigi

 • Kurangkan pengambilan makanan dan minuman yang tinggi gula (tidak lebih dari 4 kali sehari).
 • Hadkan pengambilan gula dalam makanan dan minuman pada waktu makan sahaja.
 • Elakkan makanan dan minuman yang mengandung gula pada waktu tidur kerana kurang pengeluaran air liur semasa tidur.
 • Mengambil susu dan produk tenusu di antara waktu makan kerana ia mempunyai kandungan kalsium dan fosfat yang tinggi (untuk mencegah dimeneralisasi dan menggalakkan remineralisasi).
 • Meningkatkan kekerapan memberus gigi dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida (2 kali sehari selepas makan).
 • Bersihkan celah gigi setiap hari dan bilas mulut selepas makan apabila tidak dapat mengosok gigi.
 • Berkunjung ke klinik gigi untuk pemeriksaan setiap 6 bulan sekali atau 2 kali setahun

 

Pereputan (karies) gigi awal kanak-kanak

Pereputan gigi awal kanak-kanak adalah kerosakkan gigi yang berlaku di kalangan kanak-kanak terutama pada kanak-kanak yang masih menggunakan botol susu dengan kerap selama berjam-jam ketika tidur.

Punca-punca pereputan gigi awal kanak-kanak

 • Kebersihan mulut yang kurang baik.
 • Penggunaan botol yang berisi susu dan minuman manis dengan kerap selama berjam-jam ketika tidur menggalakkan kerosakan gigi disebabkan oleh bakteria.
 • Kekurangan florida dalam diet dan minuman.

 

Cara mengatasi punca pereputan gigi awal kanak-kanak

 • Jangan menambahkan makanan atau minuman ke botol bayi selain susu formula, susu ibu, susu lembu atau air untuk mengelakkan berlakunya karies.
 • Sediakan semua minuman dalam cawan kepada bayi dari usia 6 bulan dan hentikan pemberian botol susu pada umur 1 tahun untuk mengelakkan karies.
 • Kurangkan penggunaan botol susu di kalangan bayi/kanak-kanak semasa tidur.
 • Ambil makanan bersifat kariostatik (makanan yang tidak menyumbang kepada dimeneralisasi) diantara waktu makan seperti susu dan produk tenusu dan telur.
 • Terus memberus gigi selepas ambil makanan bersifat kariogenik (makanan yang menyumbang kepada pereputan gigi seperti gula).
 • Kerap memberus gigi selepas makan bagi kanak-kanak. Manakala, bersihkan gigi dan gusi bayi menggunakan kain kasa atau kain yang dibersihkan selepas pemberian botol susu.

 

Kesimpulannya, walaupun kadar kematian yang rendah disebakan oleh penyakit karies gigi, ia mungkin memberi kesan pada keyakinan diri, kemampuan makan, pemakanan dan kesihatan dalam kalangan kanak-kanak ataupun usia yang lebih tua. Penjagaan gigi amatlah penting sejak lahir sehingga tua, oleh itu jagalah gigi dengan baik kerana gigi memainkan peranan dalam pertuturan dan komunikasi serta meningkatkan penampilan. Penampilan gigi yang lemah kerana penyakit mulut boleh merosakkan fungsi sosial yang boleh menyebabkan kurang keyakinan diri. Selain itu, gigi juga penting dalam mengunyah makanan untuk pencernaan. Kehilangan gigi akan menyebabkan hilang keseronokan menikmati makanan dan juga mengurangkan keyakinan diri untuk bersosial. Oleh itu, penyakit gigi mempengaruhi kualiti hidup pada masa kanak-kanak dan usia yang lebih tua. Dengan pengambilan nutrien yang mencukupi memainkan peranan yang penting dalam mengurangkan risiko terhadap penyakit berkaitan dengan gigi.

Speak Your Mind

*