Bahan-bahan yang diperlukan:
- Cup plastik
- Sagu
- Pati sirap
- Gula merah
- Susu cair (yang terdapat dalam tin)
Cara membuat buat:
#1 Masak air gula merah
Agak-agak sendiri sahaja banyak mana diperlukan.Jika hendak buat banyak, masaklah banyak. Tetapi kalau hendak buat setakat 4-5cup, 5 senduk cukup mencukupi.
Masak ia sampai mdidih sehinggalah sampai tiada ketul-ketulan gula merah. Pastikan sampai pekat. Sudah mendidih, nampk pekat, likat, biar ianya sebentar dalam 15minit.
Agak sejuk sikit, tuang sikit dalam cup plastik tu. Jangan banyak sangat.
#2 Masak sagu
Sagu ni masak macam nak buat kuih sagu tu.Haha. Didihkan air dulu, lepas tu bubuh pati sirap. Setelah air tadi sudah membuak-buak, lepas tu masukkan sagu. Kacau dalam seminit dua. Tutup api dapur. Sudah agak kembang sagu tu, tuang sahaja terus dalam cup yang diisi air gula merah tadi.
#3 Simpan
Dah siap, bagi semua benda tersebut sejuk dahulu, baru tuang susu cair. Tutup cup tadi, lepas tu letak dalam peti ais.