Cabaran pandemik COVID-19 telah mengubah landskap global termasuk pendidikan tinggi. Sehingga kini kampus universiti beroperasi secara terhad dan proses pembelajaran dilakukan secara dalam talian. Sebelum ini, faktor ekonomi dan politik mendominasi agenda pendidikan tinggi negara. Malah, sebahagian universiti awam tempatan baharu sahaja boleh menarik nafas lega mencapai sedikit kestabilan kewangan, setelah berusaha ke arah itu beberapa tahun yang lepas.

Dalam semua keadaan, universiti perlu menyediakan pelan daya tahan dan strategi pembangunan universiti yang mampan. Asasnya, kelangsungan universiti adalah penting sebagai institusi penyedia pendidikan tinggi negara. Apa pun yang melanda pendidikan tetap perlu dipertahankan.

Bagi menangani cabaran COVID-19, langkah penyesuaian dan perubahan operasi universiti perlu dilaksanakan. Malah, universiti turut sama menjadi sebahagian barisan hadapan negara bagi membendung penularan wabak tersebut.

Dari semasa ke semasa, universiti telah mengikuti garis panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Ia melibatkan pengesanan, saringan dan pengawalan. Pihak universiti amat menghargai dedikasi petugas kesihatan di universiti yang turut menyumbang dalam mengawal risiko pandemik ini.

 

Artikel asal:
https://www.bernama.com/bm/tintaminda/news.php?id=1836918