The Power of Sharing (Part I)

Assalamualaikum smua.. apa khabar semua.. harap2 baik jek la ya.. disamping keluarga tercinta.. so hari ni, sy nak menulis sikit tentang satu topik ni la.. tajuknya, The Power of Sharing.. sharing ya? sharing apa? haha.. mesti ada yg tertanya-tanya.. yela.. sharing ni ada byk jenis dan keadaan.. sharing baik ada, sharing tak baik pon ada.. tapi, untuk sembang kali ini, kita bercakap pasal sharing yang baik2 jek la ya..

Orait… ada banyak jenis dan kategori sharing ni sbnrnya.. Bahasa Melayu nya, kita istilahkan sebagai berkongsi.. tapi kongsi apa? kongsi rezeki?, harta?, ilmu?, pengalaman?, yg ni biasa kita dengar lah kan… kemudian, berkongsi perasaan?, kebahagiaan?, haa.. bila bab kongsi kebahagiaan ni, org pompuan klu dengar ni, mesti sensitif sikit.. kan? haha.. xp, kita dengar dulu.. lain2 kongsi, kongsi hutang?, tanggungjawab?, kuasa?, kerja?, senyuman?, doa?, pahala?, dosa? dan banyak lagi la jenis sharing ni.. tapi biasanya, bila ditnya kat public, mesti ramai yg jawab, sharing tentang kongsi rezki jek kan? yela… orang Malaysia ni mmg budayanya bersedekah… sangat murah hati.. Alhamdulillah..

Baik.. back to the topic.. apa yg power nya bila kita berkongsi ni? sharing ni, perasan x kita, bahawa bila kita berkongsi ni, outcome dia mesti yg baik2 jek.. yg positif2 jek.. betul tak? kecuali kita berkongsi benda yg tak baik la.. sbb bila kita kongsi benda yang xbaik, outcome dia pon jadi x baik la.. tapi kadang2, kongsi benda xbaik pon jad baik jgak.. haha.. ajaibkan? nnt sy share satu persatu.. huhu.. tapi, bab kongsi benda xbaik tu, sy xnak ulas la.. sbb arini kita nk cerita yg baik2 jek ya.. oke, jom sy ulas satu2, berdasarkan pemahaman, pengalaman saya..

Pertama sekali.. bab berkongsi rezeki dan harta.. bila kita berkongsi rezeki dan harta, apa yg kita dapat? apa yang power nay? Sebenarnya, bila kita berkongsi rezeki dan harta, kita dapat barokah.. keberkatan.. kerana apa? kerana setiap yang ada pada kita tu, sebenarnya ada juga milik orang lain.. Allah tumpangkan kat kita, sementara.. ujian juga buat kita sebenarnya.. Allah nak tgk mcm mana kita belanjakan rezki kita.. dan bila kita percaya dan yakin dengan rezki ni adalah milik Allah, seterusnya kita gunakan ke jalan Allah, maka inshaAllah rezki kita akan bertambah berkat.. sy juga percaya, harta dan rezki yang kita kongsikan kpd org lain juga sbnrnya adalah sebagai “zakat” dan “kos” yang perlu kita belanjakan, dalam mendapat keberkatan, terhadap rezki kita yang lain2nya.. kemudian kita dapat kebahagiaan dan kepuasan.. apa tu kebahagiaan dan kepuasan? kebahagiaan dan kepuasan ini adalah satu perasaan seronok yang sukar untuk diukur.. ianya terbit dari hati.. walaubagaimanapun, rezki dan harta yang dikongsi dengan tidak ikhlas, maka sukar la kita nk mencapai kepuasan dan kebahagiaan itu.. sbnrnya ini lah yang kita cari dalam hidup.. biarlah kita tak banyak harta, tapi hati kita sentiasa bahagia dan puas dengan nikmat Allah.. Ia juga dapat meningkatkan keyakinan diri bahawa nikmat Allah itu ada, dan sentiasa ada. Selain drpda itu, offcourse la kita dapat pahala.. kan? haha..

Kedua pula.. bab berkongsi ilmu dan pengalaman.. bila kita berkongsi ilmu dan pengalaman, apa yg kita dapat? pertamanya, secara otomatik, dengan berkongsi ilmu dan pengalaman ini, kita dapat mengasah ilmu dan bakat kita.. menafaat ini dapat terus direct kepada diri kita.. on the spot.. ilmu dan pengalaman ni, klau kita x gunakan, dan kita x kembangkan, dan kita biarkan shj dalam diri kita, tanpa dipraktikan, maka ianya lama2 pasti akan pudar.. silap2, nnt ianya hilang begitu sahaja.. jadi, adalah baik kalau ilmu dan pengalaman yang kita ada, kita sampaikan kepada orang lain.. guna platform dan cara yang sesuai la.. sebab x smua orng mmpunyai minat yg sama, terhadap apa yang kita ada.. haha.. Kadang2 kita x perasan, bahawa ilmu dan pengalaman kita ni, sangat berguna buat orang lain.. yela, ada yang kita x guna pon ilmu kita dalam kehidupan seharian.. namun hakikatnya, ada orang lain yang sangat2 memerlukan ilmu dan pengalaman kita tu.. dengan itu, secara tak langsung, kita dapat membantu orang lain menyelesaikan masalah dalam kehidupan seharian mereka.. bukan setakat bantu org lain shj, tapi kadang2 ianya dapat membantu masyarakat dalam kelompok yang lebih besar.. Subhanallah.. besarkan Power of Sharing” ni..? so, lain2 lagi, kalau kita kongsi ilmu dan pengalaman ni, kita juga mampu untuk memberi panduan dan galakan kpd orang lain dalam mmperbaiki hidup mereka. Sebab kadang2, mereka2 yang sedang berada dalam ujian Allah ni, mata mereka tertutup.. mereka x nampak apa yang ada di hadapan mereka.. banyak peluang dan ruang yang terbentang dihadapan mereka, yang boleh mereka gunakan untuk mereka menyelesaikan masalah hidup mereka.. yela, bila hati kita beradada dalam kegusaran, kekecewaan, kesusahan, maka kita sukar melihat jalan penyelesaian yang ada.. Disini lah peranan serta keperluannya majlis2 ilmu dan aktiviti perkongsian ilmu dilaksanakan..

Ketiga pula, bab berkongsi perasaan dan kebahagiaan.. haa.. yang ni mungkin akan mengundang perasaan sensitif sikit la di kalangan para isteri.. yela.. bab berkongsi kebahagiaan kan? mana x sensitifnya.. haha.. sabar ya.. jangan risau.. disini saya TIDAK membincangkan tentang berkongsi kebahagiaan rumah tangga, tapi lebih kepada aspek berkongsi keseronokan, kebahagiaan, cerita2 harian, perasaan, dan lain2 yang sama waktu dengannya.. perkongsian ini adalah antara rakan, masyarakat, pekerjaan dan sosial, dalam meningkatkan motivasi, positive energy dan aura baik dalam perjalanan kehidupan seharian.. So, bila kita selalu berkongsi cerita2 seronok, perasaan2 happy, moment2 enjoy keluarga, kita berkongsi pulak denga rakan2 baik kita, rakan2 sekerja, mengikut adab dan batas2nya yang tertentu, maka apa yang kita dapat? bab perasaan pula, kadang kala bila kita dilanda ujian, dilanda musibah, kekecewaan, masalah, then apa kita nak buat? samada kongsi dgn kwn, atau simpan dan hadam utk diri sendiri? adakah kita biarkan “luka” tu pulih sendiri? fuhhh.. susah jgak nk tulis ni.. hehe.. pertamanya, bila kita slalu berkongsi cerita, kita mampu untuk meningkat serta merapatkan ukhuwah dan hubungan silaturrahim antara satu sama lain. Berkongsi perasaan dan cerita bukan bermaksud bermegah2 dan meninggi diri, tapi lebih kepada merapatkat ukhuwah dan semangat sillaturrahim antara sesama kita. Dalam masa yang sama juga, secara otomatik akan wujud satu naluri kepercayaan yang tinggi antara satu sama lain. Perasaan dan ikatan “bonding” ini la yang sukar diterjemahkan diatas kertas. Namun percaya la, ianya membawa 1001 menafaat kepada kita dalam kehidupan bermasyarakat. Bila kita susah nanti, pasti ada yang tolong.. hehe.. Perasaan2 negatif seperti kecewa, resah, dan lain2 perasaan juga wajar dikongsi bersama kenalan yang dipercayai. Selepas berkongsi, pastinya kita berasa sangat lega dan bebas dari segala serabut yang bermain dalam kepala. Cuba bayangkan sekiranya masalah atau perasaan negatif itu tidak diluahkan? maka kehidupan seharian kita pasti huru hara.. semuanya serba tak kena.. kerja pon tak menjadi.. jadi, disini lah perlunya kita berkongsi dan meluah perasaan kepada kenalan yang dipercayai.. sebab bila ada sesuatu yg terbuku dihati kita, kalau kita xluahkan, maka selagi itu lah perasaan kita jadi tidak tenteram.. tapi selepas diluah, maka perasaan lega pun muncul.. dan hilang resah dijiwa..

Fuhhh… panjang da sy tulis ni.. actually ada empat bab lagi yang sy nak kongsikan disini.. bab tanggungjawab dan kerja, bab kuasa, bab senyuman, dan bab doa dan pahala.. namun coretan kali ni macam da terlalu panjang.. tangan pon da penat.. nanti sy sambung lagi la Part II ya.. terima kasih sbb sudi membaca.. Jumpa lagi nantii.. Bai.. Assalamualaikum..

Format Penyediaan Slide Persembahan Produk Simenfero

Mulakan presentation kamu dengan memperkenalkan diri kamu.

  • kenalkan nama penuh, no matrik, nama program, nama kursus, tahun program, dan lain-lain yang perlu.
  • terangkan juga sedikit sebanyak tentang latarbelakang environment family, serta ilmu dan pengalaman tentang simenfero, ataupun aktiviti-aktiviti yang seumpamanya

Pendahuluan

  • ceritakan pengenalan kepada produk yang ingin kamu cadangkan pembuatannya
  • sebutkan dengan jelas, apa cadangan produk simenfero kamu
  • terangkan kenapa kamu memilih atau bagaimana idea tercetus utk kamu bercerita tentang produk tersebut
  • terangkan bagaimana kamu study tentang produk tersebut sebelum kamu menyampaikan ilmu ini kepada masyarakat
  • berapa lama kamu study?, apa sumber rujukan kamu? dan lain-lain

Isi
Isi penyampaian terbahagi kepada 2, iaitu;

1. Perancangan aktiviti

  • ceritakan tentang peralatan asas yang akan digunakan dalam aktiviti pembuatan produk kamu
  • ceritakan tentang bahan asas atau bahan guna habis yang perlu ada, secara terperinci
  • berapa tempoh anggaran masa kerja yang akan digunakan
  • bila aktiviti ini sesuai dimulakan? awal pagi, tengahari, petang, atau malam?
  • anggaran jumlah tenaga kerja yang sesuai untuk pembuatan produk ini
  • berapa anggaran kos (secara terperinci) untuk mmbuat produk ini
  • kalau boleh, selitkan juga sedikit unsur lestari (penggunaan bahan terpakai, penggunaan bahan guna habis secara optimum, tiada pembaziran, dll) dalam perancangan kerja kamu
  • ceritakan juga tentang peralatan keselamatan yang sesuai dan perlu digunakan dalam aktiviti ini

2. Perlaksanaan aktiviti

  • mulakan dengan kaedah penyediaan ruang kerja yg sesuai dan selamat.
  • agihan tenaga kerja mengikut jumlah bilangan orang yg bersesuaian
  • pemakaian peralatan keselamatan dan ruang kerja selamat
  • kaedah perlaksanaan kerja (step by step)

Penutup

  • contoh hasil produk yang telah siap
  • teknik penggunaan produk kamu spaya ciri-ciri simenferonya dapat dipergunakan sepenuhnya
  • teknik dan panduan selenggara
  • kebaikan produk simenfero kamu, berbanding menggunakan teknologi lain
  • kelemahan produk simenfero kamu, berbanding menggunakan teknologi lain
  • panduan penggunaan produk simenfero kamu agar ianya tahan lama dan sentiasa dalam keadaan baik

Tips & Adab Sewaktu “Online Meeting”

ni ada sedikit tips utk melancarkn meeting online.. saje jek share.. 🤭🤭😅

1. mic kita ni very sensitf dgn sound.. silap², klu kita kentut pon bunyi bole masuk dlm meeting tu.. dan hanya seorang shj yg bole bercakap dalam satu² masa.. sistem akan capture suara yg paling jelas..
.
so, kalau kita rasa environment kita bising, pls turn OFF mic kita.. ON kan hanya bila kita nk bercakap shj..
.
2. klu kita rasa line kita suam² kuku, bole la cuba utk reduce kualiti video.. kalau masih lagi sangkut², terpaksa la OFF kan video/camera, bagi memastikan kita masih bole join meeting tu.. huhu..
.
3. klu meeting guna hp, muka jgn dekat sgt dengan kamera.. abes semua jerawat batu bole nampak.. 😂
.
4. elakkan pegang hp sewaktu meeting.. sbb video korang nnt goyang².. pening kwn² dlm tu tgok video ko yg goyang² tu.. klu nk pegang jgak, guna la gimbal stabilizer..
.
5. Kalau online kat umah tu, jgn nampak suasana rumah berselerak sgt.. 😂 lelaki pakai la baju… Nampak sangat selekehnya.. 😂😂😂
.
6. digalakan guna head/earphone.. klu bole yg ada mic dia tu sekali.. suara dan audio lebih jelas..
.
7. ada jugak la kwn² sy yg online dlm kereta.. kereta xgerak pon.. saja online dalam kereta.. sbb dlm kereta tu lebih aman.. anak² x kacau katanya.. 🤣 nampak effortnya disitu.. 🤭👍🏻
.
sekain shj tips dari sy.. klu korang ada tips lagi, sila share kat komen.. terima kasut!

#WFH

Hanya Yang “Terpilih” Sahaja..

Smlm sempat la aku bersembang dgn seorg sahabat aka partner seorg ni.. actually kami sama² mengajar subjek koq semester ni.. so, sambil² kita planning utk pemarkahan pelajar, terkeluar la satu quot dari beliau.. korang tahu apa dia kata? katanya..

“Ustaz Ebit Lew kata.. ni orang2 terpilih saat darurat.. syurga Allah bg.. teruskan usaha.. semoga Allah membalas jasa semua petugas UTM yg terlibat.. sy berjuang masak2 jer kat rumah.. haha”

Allahuakbar.. hiba, tersentuh hati ni bila dengar openion public yg mcm tu.. dlm hati ini pulak berkata..

“betul lah tu.. sbb Allah tak akan bagi task/uji hambaNya kalau hambaNya tu tak mampu nak laksanakan..”

abes conversation tu, (actually thru wasap jek) dekat stgh jam jgak la aku dok termenung memikirkn apa yg dia kata tu.. sgt² terkesan la aku.. sbb aku pon xterfikir smpi mcm tu.. huhu..

so, apa yg aku nk share sbnrnya ni, actually ramai kwn aku yg sdang bertungkus lumus, contribute membantu usaha kerajaan perangi wabak Covid19 ni.. ada geng PDRM, ATM, Wataniah, Doktor dan Jururawat, dan xlupa juga geng² belakang tabir yg sedang bertungkus lumus buat USR bantu sediakan PPE utk frontliner² ni.. huhu.. semoga Allah permudah usaha korang semua.. aku malu sbb xdpt contribute sebanyak mana macam yg korg semua contribute..

so,  kpd kwn lain yg sedang menjalani PKP ni, marilah sama² kita berdoa agar wabak Covid19 ni cepat berakhir ya.. stay calm, stay safe, stay at home, and keep pray..

Tq!

Teknik Penapis di Gmail

Assalamualaikum.. hari ini merupakan hari yg ketiga belas kerajaan kita kuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan.. dan sehingga hari ini juga, telah ada dua tempat di Malaysia ini yg telah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan. Ini disebabkan kerana peningkatan indeks Patient Under Investigation (PUI) yg tinggi di kawasan tersebut.

So, bagi yang masih tercari² task yg sesuai untuk Work From Home ini, sy nk cadangkn satu task ini.. aktiviti menyusun atur inbox folder dalam emel kita.. tujuannya supaya kita tidak lagi serabut dengan emel² yg banyak dalam inbox kita.. ni sy share langkah² nya ya.. ada dalam dwi bahasa.. hehe..

Bagaimanakah saya dapat membuat e-mel ke folder tertentu di Gmail?

Untuk menyediakan penapis, ikuti langkah berikut:

  1. Dari ikon di sebelah kanan atas, klik Tetapan.
  2. Pilih Penapis.
  3. Pilih Buat penapis baru (di bahagian bawah).
  4. Dalam ruang “untuk”, masukkan alamat Gmail dengan tempoh.
  5. Pilih “buat penapis dengan carian ini.”
  6. Jika anda mahu mesej masuk untuk alamat itu pergi terus ke dalam folder yang ditetapkan, pilih pilihan “Guna label” dan “Langkau Peti Masuk.” Anda mesti memohon kedua-dua penapis, atau mel akan pergi ke folder baru dan peti masuk biasa anda.
  7. Tekan “Buat penapis” untuk menyimpan perubahan anda.

***********************************************************

How do I make emails go to a specific folder in Gmail?

To set up the filter, follow these steps:

  1. From the cog icon in the upper right, go to Settings.
  2. Select Filters.
  3. Select Create a new filter (it’s at the bottom).
  4. In the “to” field, enter the Gmail address with the periods.
  5. Select “create filter with this search.”
  6. If you want incoming messages for that address to go directly into a designated folder, select the options “Apply the label” and “Skip the Inbox.” You must apply both filters, or else the mail will go to the new folder and your regular inbox.
  7. Hit “Create filter” to save your changes.

Syukur Dengan Apa Yang Kita Ada..

Pernah dengar x tentang 3 perkara yg susah utk kita nikmati sekaligus.. DUIT, MASA, & TENAGA..

  • waktu muda, kita ada byk masa dan tenaga, tapi xd DUIT..
  • kemudian, bila da senang sikit, kita ada DUIT, masih pnya TENAGA.. namun kekurangan MASA pulak..
  • selepas pencen, DUIT dan MASA kita banyak.. namun TENAGA dah xde plak.. huhu

Maka, perbanyakkan lah bersyukur dengan apa yg ada.. kurangkan sifat tamak dalam diri.. inshaAllah, smua kelengkapan kita telah dicukupkan olehNya.

Sekarang, Allah dah tunjukan kepada kita semua dlm analogi yg paling singkat..

  • harga minyak murah, tapi kita xboleh nak isi/guna..
  • cuti rehat 14 hari, tapi kita xbole nak kemana²..
  • ada kerja tetap, tapi xbole nk g kerja..
  • ada surau/masjid, tapi xbole nk berjamaah..
  • saudara mara ramai, tapi xboleh nak ziarah..

Pada yang masih lalai dan terleka, marilah kita sama² insaf.. perbanyakan mensyukuri nikmat² Allah.. dan kurangkan merungut dgn kekurangan yang kita rasakan. Allah takkan menguji hamba²Nya diluar kemampuan hambaNya itu sndiri.

Smoga dugaan COVID19 ini membawa 1001 rahmat kepada kita semua.

#syukur #insaf #covid19 #dugaan #malaysiaku