Minyak Masak Recycle Sesuai Dijadikan Bahan Bakar, Bukan Untuk Memasak Lagi

Jangan guna minyak masak berulang kali, ini bahaya!

SUSAH sebenarnya untuk mengelak daripada makan makanan bergoreng. Ke mana sahaja kita pergi, hidangan seperti itulah yang menambat selera.

Secara logiknya, jika singgah ke mana-mana kedai, restoran, waima gerai di tepi jalan, mana mungkin kita berani untuk bertanya berapa kali minyak yang digunakan telah dikitar semula?

Namun, persoalannya, sejauhmana penggunaan minyak seperti itu selamat digunakan dan tidak mengganggu kesihatan kita?

Merujuk kepada satu kajian melibatkan 19 jenama minyak masak yang telah dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 2007, hampir 98 peratus kandungan vitamin E dalam minyak akan musnah selepas lima kali digunakan.

Mengulas lanjut mengenainya, Doktor Perubatan Swasta, Klinik Hijraa Chendering, Kuala Terengganu, Terengganu, Dr Ahmad Samhan Awang tampil berkongsi pandangannya.

Dr Ahmad Samhan.

Ujarnya, minyak masak yang digunakan dalam kapasiti berulang kali boleh mengundang risiko penyakit atherosclerosis yang akan menyebabkan salur darah seseorang akan tersumbat.

Selain itu, jika tidak bernasib baik, seseorang boleh berdepan dengan masalah hati, jantung, alzheimer, parkinson dan barah.

“Begini, semasa menggoreng, minyak masak akan melepaskan sisa toksik dipanggil aldehydes yang tertinggal di dalam minyak.

“Jadi, makanan yang digoreng menggunakan minyak yang diguna semula akan menyerap sisa toksik aldehydes tersebut.

“Kebanyakan pengguna biasanya tidak akan membuang minyak yang telah digunakan dan sering memakai semula beberapa kali sebelum dibuang,” katanya kepada SinarPlus baru-baru ini.

Memperincikan lebih lanjut, pegawai perubatan itu memberitahu, minyak yang dikitar semula sememangnya tidak sesuai untuk memasak.

“Minyak jenis itu sebenarnya hanya sesuai dijadikan biodiesel untuk bahan bakar, bukan untuk masak makanan. Saya sendiri hanya menggunakan minyak masak sekali sahaja,” beritahunya.

Dr Ahmad Samhan turut berkongsi fakta penting mengenai minyak masak yang perlu diperlu diberi perhatian. Antaranya adalah:

1. Sebaik-baiknya, minyak masak hanya digunakan maksimum dua hingga tiga kali sahaja.

Jika minyak berkenaan telah bertukar warna menjadi perang kehitaman, cecair berkenaan perlu dibuang.

2. Minyak sisa menggoreng haiwan yang berdarah seperti ayam, ikan atau daging seelok-eloknya tidak diguna semula dan terus dinyahkan.

Ini kerana darah haiwan akan meningkatkan kandungan karbon dan mengubah struktur asid lemaknya yang berbahaya kepada kesihatan.

3. Waspada penggunaan minyak masak dalam peket.

Terdapat kajian menunjukkan minyak dalam peket 1 kilogram tidak sihat mengikut piawaian yang ditetapkan.

4. Elakkan daripada membeli minyak yang tidak dapat dipastikan pengeluarnya, walaupun harganya sangat murah.

5. Kurangkan tabiat makan makanan yang digoreng di luar rumah.

Ini kerana dibimbangi para peniaga di luar sana menggunakan minyak masak yang dikitar semula demi mengurangkan kos.

6. Guna minyak yang mendapat pengesahan daripada SIRIM sahaja untuk menjamin kesihatan kita.

Minyak yang dikitar semula sebenarnya hanya sesuai dijadikan biodiesel untuk bahan bakar, bukan untuk masak

Speak Your Mind

*