AYAM merupakan sumber protein menjadi pilihan ramai khususnya golongan yang sedang diet bagi menurunkan berat badan secara sihat.
Pun begitu, jika dibandingkan bahagian dada ayam kurang disukai ramai berbanding paha, kepak, kaki leher.
Mungkin kerana bahagian itu mempunyai isi daging banyak, walhal ia mengandungi tinggi kandungan protein dan rendah kalori.
Justeru bagi mereka yang kurang gemar untuk menikmati bahagian tersebut, mungkin boleh mencuba menu mudah ayam goreng kunyit untuk memikat selera.
Lebih-lebih dinikmati bersama nasi putih panas dan sambal kicap.
Bahan-bahan:
– 2 ketul dada ayam (dipotong kecil)
– 1 sudu besar tepung serbaguna (boleh tambah sesudu lagi jika mahu lebih garing)
– 1 sudu besar serbuk kunyit
– 1 sudu besar serbuk kari
– 1 sudu kecil garam
– 1 biji bawang merah (dihiris tebal)
– 1 inci halia (dihiris halus)
– Lada merah (dihiris halus)
– Lobak merah (dihiris halus)
– Bunga kobis
– Kacang panjang
Cara-cara penyediaan:
1. Gaul rata ayam yang dipotong kecil bersama tepung serbaguna, garam, serbuk kunyit dan serbuk
kari.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam. Jika ayam melekat biarkan seketika.
3. Tunggu ayam sedikit garing, kemudian lerai-leraikan isi ayam yang melekat tadi.
4. Goreng sehingga ayam garing. Kemudian, masukkan sayur lobak dan bunga kobis.
5. Seterusnya masukkan bahan lain dan goreng sehingga masak.
6. Angkat dan toskan minyak.
7. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!
Sumber: Nina Mahdar
Speak Your Mind