TIP MENGHADAPI INDIVIDU TOKSIK

Jika kita mempunyai rakan-rakan yang bersifat energetik dan memiliki pemikiran yang positif, ia adalah satu anugerah. Namun, dalam hidup kita tidak akan lari dengan manusia yang toksik. Mungkin di tempat kerja kita juga ramai yang menjadi rakan toksik.

Semasa dalam kuliah psikologi positif saya, ramai pelajar saya bertanya bagaimana kita nak hadapi individu atau kawan yang toksik. Nah..di sini saya kongsikan beberapa tip bagaimana nak mengahadapi manusia yang toksik.

1. Kenal pasti ciri diri mengapa menjadi mangsa atau sasaran

Menilai ciri diri kita tidak bermakna kita salah dan membenarkan individu lain untuk sentiasa menyalahkan kita. Adakalanya, sikap kita yang bersifat ‘melayan’ menjadikan diri kita sebagai sasaran mudah individu toksik ini untuk melepaskan kemarahan dan vibe negatif mereka.

Mengapa?

Ini kerana anda kelihatan seperti terlalu baik atau tidak mempunyai pendirian yang kukuh. Oleh itu, untuk mnegelakkan diri dari individu toksik hendaklah ada pendapat sendiri dan pendirian yang kukuh agar individu toksik ini tidak sewenang-wenangnya mempergunakan kita. 

2. Percayakan naluri anda sendiri

Ada individu yang terpaksa berada dalam perhubungan rakan sekerja yang bersifat toksik kerana mereka kurang percayakan diri mereka sendiri. Mereka cuba untuk merasionalkan kelakuan toksik rakan sekerja mereka atau sering memberikan peluang yang tidak berasas. 

Inilah saat di mana anda sepatutnya berhenti daripada bertindak sebegitu. Anda tidak boleh sering memaafkan kelakuan mereka atau berfikiran positif sepanjang masa terhadap kelakuan negative mereka. Kita juga insan biasa, kesabaran pun ada hadnya. Jangan sampai ‘mereka memijak kepala kita sendiri’

3. Tetapkan sempadan untuk diri

Sesetengah daripada kita mungkin terpaksa berhadapan dengan manusia toksik setiap masa. Boleh jadi individu tersebut boss di tempat kerja di mana kita terpaksa melayan kerenahnya setiap hari. 

Cara terbaik adalah dengan menetapkan sempadan tertentu bagi tingkah laku mereka yang anda rasakan melampau. Tidak perlu bersikap kasar atau biadap dengan mereka, hanya perlu bersifat tegas dan tetap pendirian. Nyatakan apa yang benar dan apa yang salah terhadap perlakuan mereka. 

Dalam situasi tempat anda bekerja, jika Tindakan individu tersebut melampau, salurkan aduan kepada saluran yang betul seperti ke Bahagian Pengurusan Sumber Manusia. Ada berani?

4. Elakkan sikap normalisasi

Anda mungkin seorang yang baik hati sehinggakan bersikap positif sepanjang masa walaupun anda menjadi mangsa.

Jangan sesekali menormalkan setiap tindakan salah yang dilakukan oleh individu-individu toksik ini. Ingat, anda tidak perlu untuk mengiyakan segala kata-kata mereka. Salah tetap salah!!

5. Teruskan hidup anda tanpa mereka

Sekiranya hidup anda merana disebabkan oleh sikap individu toksik ini, tanya diri anda adakah berbaloi untuk anda tetap Bersama dengan individu toksik tersebut?

Adakala anda mungkin perlu memaafkan, bersabar dan memberikan mereka masa, dengan harapan agar mereka dapat berubah secara perlahan-lahan. Tetapi persoalannya, sampai bila? Ada masanya lebih baik untuk anda melepaskan sesuatu daripada terus memegangnya.

Speak Your Mind

*