Lempeng Bakar

 Click untuk lihat video

Sekali sekala ubah selera daripada makan lempeng tepung kosong yang dimakan dengan kuah kari kepada lempeng bakar berlakuk.

Sedap juga kalau ada tuna/sardine/serunding daging.

Doh yang sama boleh digunakan untuk masak lempeng bakar berlauk.

Idea asal adalah daripada resepi korea yang dikenali sebagai Korea Egg Bread (Gyerab-ppang) tetapi telah diubah suai mengikut citarasa keluarga. Resepi asal adalah seperti kek yang mengandungi telur ditengahnya.

Bahan-bahanya:

Adunan Doh

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan susu segar (atau 1 cawan susu dan 1 cawan air biasa)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu garam
  • 2 sudu minyak jagung atau minyak masak
  • 1 sudu garam

Topping

Pelbagai pilihan topping yang boleh dipelbagaikan

  • 1 biji telur
  • Tuna atau sardine dalam tin / crab stick
  • Bawang
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Keju

 

Cara-caranya:

Bancuh kesemua bahan A

Boleh taburkan topping mengikut citarasa tersendiri (seperti buat pizza)