Sekali sekala ubah selera daripada makan lempeng tepung kosong yang dimakan dengan kuah kari kepada lempeng bakar berlakuk.
Sedap juga kalau ada tuna/sardine/serunding daging.
Doh yang sama boleh digunakan untuk masak lempeng bakar berlauk.
Idea asal adalah daripada resepi korea yang dikenali sebagai Korea Egg Bread (Gyerab-ppang) tetapi telah diubah suai mengikut citarasa keluarga. Resepi asal adalah seperti kek yang mengandungi telur ditengahnya.
Bahan-bahanya:
Adunan Doh
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan susu segar (atau 1 cawan susu dan 1 cawan air biasa)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu garam
- 2 sudu minyak jagung atau minyak masak
- 1 sudu garam
Topping
Pelbagai pilihan topping yang boleh dipelbagaikan
- 1 biji telur
- Tuna atau sardine dalam tin / crab stick
- Bawang
- Daun sup
- Daun bawang
- Keju
Cara-caranya:
Bancuh kesemua bahan A
Boleh taburkan topping mengikut citarasa tersendiri (seperti buat pizza)