Kuih Serabai

Tak ingat dapat kat mana resepi nie. Tapi macam sedap jer, apam yang lembut dicicah dengan serawa durian. Nyum nyum!

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan nasi sejuk
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1 sudu kecil yis segera
  • 2 sudu gula
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 sudu kecil garam atau secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA

  1. Masukkan gula dalam sebuah cawan diisi 1/2 cawan air suam dan masuk yis. Biarkan selama 10 minit. 
  2. Masukkan nasi ke dalam blender kisar dengan 1 cawan air sehingga hancur, masukan juga garam dan tepung beras. Kisar sehingga sebati.
  3. Keluarkan dari balang pengisar dan masukkan dalam sebuah bekas dan tuang campuran yis bersama gula tadi. Gaul serata. Peramkan selama 2 jam. Jangan terlalu lama kerana adunan akan menjadi masam.
  4. Panaskan acuan serabai atau kuali kecil. Sapukan minyak dengan sehelai daun pandan yang dicelup dengan minyak. Apabila adunan panas, tuangkan sedikit bancuhan. Masak dengan api dapur perlahan sehingga masak.

PENYEDIAAN KUAHNYA:

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan air
  • 2 biji telur
  • 1 cawan santan pekat dan bancuh dengan 1 sudu besar tepung jagung
  • 2 helai daun pandan disimpul

CARA-CARA MEMBUATNYA

  1. Masukkan gula , air dan telur dan pukul rata.
  2. Masukkan bahan bancuhan ke dalam kuali yang sedang panas sederhana.
  3. Masak dan kacau sebatian ini dan bila mula didih, masukkan bancuhan santan dan tepung jagung.
  4. Masak hingga tepung jagung dan santan berubah warna kepada keemasan.
  5. Kepekatan terpulang pada berapa lama ia dimasak. Perlu ingat, bila sejuk kaya ini akan pekat dua kali dari masa panas. maka tentukan ia jangan terlalu pekat.

CARA MENYEDIAKAN SERAWA DURIAN

BAHAN-BAHAN

  • 2 cawan santan.
  • 100 gm isi durian.
  • 80 gm gula pasir.
  • 1/4 sudu kecil garam.
  • 1 helai daun pandan.
  • 1 biji putih telur di pukul.

CARA-CARA MEMBUATNYA

  1. Sebatikan semua bahan-bahan hingga mendidih. Masukkan putih telur terkemudian.
  2. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Kuah dah tersedia. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *