Biskut kegemaran encik suami dan anak-anak. Resepi asal daripada ibu mertua menggunakan sukatan oz. Memandangkan agak payah nak timbang-menimbang nie apatah lagi menggunakan sukatan US, resepi tersebut telah saya ubahsuai sesedap rasa menyukat. Diharapkan rasanya masih memikat 🙂
Bahan-bahannya:
- 250 gram butter
- 2 cawan gula perang
- 2 1/2 cawan tepung gandum*
- 1 sudu teh baking powder*
- 1 sudu teh soda bikarbonat*
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 cawan choc chips
- 1 cawan badam cincang (bakar sebentar)
* ayak bersama
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan oven kepada suhu 180’C
- Pukul gula perang dan butter sehingga sebati.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Gaul sebati.
- Masukkan campuran tepung gandum, baking soda dan baking powder sedikit demi sedikit.
- Masukkan badam cincang dan choc chips.
- Sudu adunan kecil-kecil dan susun di dalam dulang pembakar.
- Bakar selama 10-15 minit atas sehingga masak.