Ayam Masak Merah

Budak-budak memang suka ayam masak merah kerana kurang rasa pedasnya.  Sedap juga dimakan dengan nasi minyak dilawankan dengan jelatah.

Resepi di bawah nie adalah jariah dari group masakan di FB. Terima kasih tak terhingga.Tak ingat dah siapa nama empunya. Belum pernah cuba, akan buat insya Allah satu hari nanti.

BAHAN AYAM

Seekor ayam dipotong 10 dan gaul dengan garam dan kunyit. Goreng separuh garing.

SAMBAL

Bahan A

  • Halia besar ibu jari
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 labu bawang besar

Blend semua sekali.

Bahan B

200 gram cili kering, rebus dan blend halus.

 Bahan C

  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar susu sejat

CARA-CARA

  1. Tumis Bahan A sehingga sedikit garing. Masukkan Bahan B dan masak sehingga pecah minyak. Seterusnya masukkan Bahan C dan perasakan dengan gula dan garam.
  2. Masukkan ayam dan daun pandan. Biar reneh sehingga ayam benar-benar masak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *