Bahan-bahan
– guna 3/4 isi kotak kurma madu (jenis lembut)
– 2 cawan tepung gandum
– 1 1/2 cawan gula halus/caster
1 1/2 cawan minyak jagung atau minyak masak biasa
– 1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kismis (optional)
– 4 biji telur
– 1 sudu kecil esen vanilla
– 1 sudu kecil garam
– 1 sudu besar susu pekat
– 2 sudu teh baking powder
– 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
– 1 sudu besar susu tepung @ horlicks
– 1/2 cawan walnut (atau hirisan badam/ badam hancur) yg telah dipanggang terlebih dahulu
*cara panggang walnut – bakar selama 13 – 15 minit suhu 175°C hingga 180°C. Kepingan badam 5 minit saja

Cara-cara

– Kurma (buang biji) direbus sambil dilenyek2 dengan 2 cawan air hingga lembut dan agak kering airnya. Sejukkan.
– ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat & garam. Campurkan kelapa kering, walnut & kismis.
– pukul telur & gula hingga berkrim
– masukkan esen vanilla, susu pekat, susu tepung & putar sebentar
– masukkan minyak & putar hingga sebati
– masukkan kurma & putar hingga sebati
– masukkan adunan tepung tadi dan putar hingga sebati.
– alas tin saiz 8 @ 9 kek dgn kertas minyak. Sapu sedikit minyak pada tin pembakar.
Masukkan adunan kek dan bakar pada suhu antara 160°C hingga 170°C selama 60 minit atau hingga masak.
Selesai..selamat mencuba