Permohonan Cuti Rehat Melalui UTMSMART Digital Lifestyle

Teknologi pintar telah melangkaui berbagai jenis penyelenggaraan dan perkhidmatan. Bukan sahaja nilai kepada pelanggan dan kecekapan kos kepada anda. Untuk menyediakannya, anda mesti membina kecerdasan-iaitu kesedaran dan kesambungan-ke dalam produk itu sendiri. Dan anda mesti bersiap sedia untuk bertindak berdasarkan apa produk tersebut, dan kemudiannya mendedahkan mengenai kaedah penggunaannya.

Menyedari tuntutan dan keperluan pada masa hadapan dan keperluan masa kini mengikut peredaran masa. Pihak UTM melalui “UTMSmart” telah mengorak langkah ke hadapan dengan membangunkan sistem Permohonan Cuti Rehat dan dimaklumkan bahawa mulai 10 Jun 2019, Universiti telah menghadkan akses bagi Sistem Cuti UTM (smis.utm.my) daripada luar rangkaian UTM untuk mempertingkatkan sistem keselamatan data UTM. Maka, semua proses permohonan berkaitan cuti, yang melibatkan proses permohonan, sokongan dan kelulusan cuti daripada luar UTM perlu menggunakan kemudahan VPN dengan layari https://vpn.utm.my menggunakan UTMID atau boleh diakses melalui aplikasi mobile “UTMSmart”. Sila muat turun aplikasi “UTMSmart” di Google Play Store (Android) atau App Store (iOS).

Belajar Cara Menulis Sebuah Blog

Cara Membuat Artikel Menakjubkan Bahkan Jika Anda Ketandusan Idea Untuk Menulis
Bagaimana Membuat Artikel Menarik Bahkan, jika anda membaca mana-mana blog, anda akan tahu bahawa saya menulis banyak tentang menulis.

Mengapa? Apa masalahnya? Mengapa saya terobsesi dengan topik ini?

Secara peribadi, saya menulis mengenai penulisan kerana, saya juga sangat meminati topik ini. Walau bagaimanapun, saya mempunyai banyak bantuan untuk meningkatkan kemahiran menulis blog dan saya mahu untuk membantu mereka yang mempunyai perjuangan yang sama seperti yang saya lakukan…

Penulisan tidak mudah. Menghasilkan artikel jangka panjang, berintensif dan bersemangat sepanjang hari boleh menjadi sangat sukar.

Saya menulis tentang macam-macam perkara, kerana saya tahu di mana anda datang, dan boleh memberi sokongan.

Akhirnya, saya menulis mengenai penulisan kerana penulisan adalah tumpuan pemasaran kandungan.

Contoh:

Terdapat banyak tutorial yang boleh mengajar anda cara menulis catatan blog.

Mereka boleh mendidik anda tentang mekanik blog, apa yang harus dilakukan, dan apa yang tidak boleh dilakukan.

Membaca mereka dan anda boleh belajar bagaimana membuat kraf blog yang boleh digunakan dengan baik. Heck, anda mungkin menulis sesuatu yang memenangi peminat atau dua orang.

Tetapi jika anda bermimpi lebih besar, jika anda ingin tahu cara menulis catatan blog yang memotong melalui bunyi bising dan memenangi anda legiun peminat, anda memerlukan sesuatu yang lebih baik daripada tutorial.

Anda memerlukan panduan muktamad.

Di dalam catatan ini, panduan utama ini, kami akan berkongsi tip yang digunakan oleh penulis profesional untuk mencipta jawatan spellbinding yang dipuja oleh ribuan. Anda akan mempelajari rahsia untuk mencipta tajuk utama yang tidak dapat dinafikan, menggoda perkenalan, nasihat menarik, dan penutupan motivasi.

Anda juga akan mengetahui bagaimana pros menyempurnakan dan menggilap jawatan mereka apabila mereka selesai menulisnya.

Ini adalah rahsia banyak blogger dengan senang hati akan membayar wang sebenar untuk belajar, tetapi ia tidak akan membebankan anda sesuatu – selain daripada beberapa minit masa anda.

Mahu mengetahui salah satu kesalahan yang dibuat oleh blogger terbesar?

Menulis catatan blog sebelum tajuk utama.

Tanpa tajuk, mereka tidak mempunyai peta jalan untuk diikuti. Dan jawatan mereka masuk dalam pelbagai arah, meninggalkan pembaca rasa pening, bingung dan bingung.

Dan kemudian mereka cuba untuk mencipta tajuk yang merangkumi semua kegilaan itu. Blogger, mohon rahmat!

Jika anda ingin menulis catatan blog dengan penuh kejelasan, kesimpulan dan keyakinan, luangkan masa untuk mencipta tajuk yang berkualiti yang menetapkan destinasi yang jelas, menarik pengunjung, dan meninggalkan mereka bersemangat untuk nasihat anda.

Tajuk utama anda adalah peta anda, sistem navigasi penulisan anda, yang membolehkan anda tahu jalan-jalan sastera untuk dipilih dan yang harus dielakkan supaya pembaca mencapai destinasi yang dimaksudkan dengan mudah dan efisien.

Permohonan UTMSMART Untuk Kehadiran Kelas

UTMSMART ini buat julung kalinya telah diuji kepada semua Staf dan Pensyarah di UTM untuk memudahkan mereka slide kehadiran untuk mendapatkan mata CPD dalam UTMSmile ketika mereka menghadiri sesuatu program yang dianjurkan oleh mana-mana PTJ di dalam UTM. Pada ketika ini, penggunaan aplikasi ini telah dilaksanakan dengan jayanya tanpa sebarang masalah yang merumitkan. Oleh yang demikian sebagai salah satu inisiatif Lifestyle Digital UTM, aplikasi UTMSmart ini juga diperluaskan penggunaannya kepada semua Pelajar UTM. App ini kini boleh digunakan untuk merakam kehadiran kelas.

***Sila muat turun dan pasang aplikasi UTMSmart pada telefon pintar anda di Google Play Store atau Apple App Store.

Aplikasi ini kini tersedia untuk Android (Versi 4.4 atau lebih baru) dan iOS (versi 1.0.4 atau lebih baru).

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk menggunakan UTMSmart untuk pelajar mengimbas kehadiran mereka ke kelas dan untuk pensyarah untuk merakam kehadiran pelajar.

***Sila tonton dan rujuk Tutorial dalam  Youtube dengan memilih Pelajar atau Pensyarah untuk memainkan video mengenai cara menggunakan aplikasi ini.

Mari menyokong UTM Digital Lifestyles dengan menggunakan aplikasi ini.
Sila hubungi talian yang diberikan dibawah, jika anda memerlukan bantuan lanjut.

Pengurusan Perhubungan Pelanggan (CRM),
Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi,
Universiti Teknologi Malaysia.
Anda boleh membuat aduan sila klik link: http://aduan.cict.utm.my | E-mel: aduit@utm.my | No Telefon: 07-5532136 / 31976/31977 / 019-7786131.

Cara Mengisi LNPT Staf Bukan Akademik (PPP) UTM

Cara mengisi senarai tugas di LNPT atau Sasaran Kerja Tahunan SKT UTM 2018?

Apa yang perlu anda ketahui sebelum mengisi maklumat senarai KAI (PYD) dalam sistem eLNPT baru sepusat ini, sebab selepas anda login masuk dashboard, semua maklumat berkaitan staf tersebut akan terpapar dan anda boleh menyemak dengan klik pada butang yang telah disediakan. Mengenai pengisian senarai tugas oleh Pegawai yang Dinilai (PYD) sama juga seperti maklumat markah tahun semasa Staf UTM berkenaan pada tahun lepas, cuma sistem sahaja yang telah diperbaharui (upgrade). Oh ye… sebelum anda dapat mengisi (Login) eLNPT tersebut, anda perlu terlebih dahulu mengisi Sistem CIS, kerana itu adalah “Pra Syarat Wajib” untuk membolehkan Staf UTM untuk mengisi eLNPT tersebut.

PYD boleh masukkan maklumat berkaitan aktiviti di bawah modul Sistem Kegiatan & Sumbangan. Bagi pengisian KAI dan penghantaran eLNPT, PYD perlu masuk ke modul Sistem LNPT.
Maklumat berikut boleh dirujuk dalam Google Drive yang dikongsikan:-
Sekian, untuk makluman dan tindakan semua PYD selanjutnya. Sebarang permasalahan boleh diajukan kepada Urus setia eLNPT di elnpt@utm.my.
Sila login klik –> ACID UTM (My UTM) terlebih dahulu dan sila rujuk video ini, —> Klik Sini

STEP 1

STEP 2

STEP 3

 

STEP 4

STEP 5

STEP 6

 

 

 

 

STEP 7

 

 

 

Cara Login Masuk Akaun Anggota KUTMB

Pihak KUTMB ingin memaklumkan bahawa alamat laman web Sistem Anggota KUTMB bagi kemudahan anggota koperasi UTM Berhad mengakses maklumat berkaitan koperasi yang digunakan sebelum ini di alamat http://anggota.koop1m.com telah bertukar sila layari: http://e-anggota.kutmb.my . Anda boleh terus log masuk dengan menggunakan maklumat no kad pengenalan dan kata laluan yang sama seperti sebelum ini atau Reset semula untuk membuat password baru seperti berikut.

Anda boleh terus log masuk dengan menggunakan maklumat NO. KAD PENGENALAN dan kata laluan yang sama seperti sebelum ini atau Reset semula untuk membuat password baru.

 

Anda boleh terus log masuk dengan menggunakan maklumat no kad pengenalan dan kata laluan yang sama seperti sebelum ini atau Reset semula untuk membuat password baru.

Langkah 1

 

Langkah 2

 

 

Langkah 3

 

Langkah 4

Langkah 5

 

Nota: Untuk makluman bagi pendaftaran Sistem Anggota KUTMB kali pertama, anda perlulah mengemaskini terlebih dahulu maklumat peribadi dan waris di alamat https://e-kemaskini.kutmb.my . Pengaktifan akaun akan mengambil masa selewatnya 2 minggu hari bekerja.

ihadir: Sistem Perakam Waktu Baru UTM

Sila klik image

Sila klik image untuk slide masuk/keluar

i Hadir UTM
iHadir adalah merupakan sistem perakam waktu UTM Digital Lifestyle iaitu ihadir.utm.my yang baru untuk menggantikan sistem SMIS UTM https://smis.utm.my yang sedia ada ketika ini.

Sila klik pautan untuk membuat slide masuk dan keluar: http://ihadir.utm.my

  1. Apa yang kakitangan awam perlu maklum bahawa Kerajaan telah memutuskan supaya semua pejabat dan agensi Kerajaan di peringkat Persekutuan menggunakan kad perakam waktu untuk mengawal waktu pegawai-pegawai dan kakitangan kerajaan datang dan pulang dari pejabat. Tujuannya ialah untuk menjamin supaya mereka menjalankan tugas dengan amanah dan penuh dedikasi serta cekap dan tekun selama tidak kurang dari jumlah waktu pejabat yang ditetapkan oleh Kerajaan bagi mereka.

2. Keputusan ini perlu dilaksanakan disemua pejabat dan agensi Kerajaan Persekutuan
mulai dari sekarang. Badan-badan Berkanun dan Kerajaan-Kerajaan Negeri juga adalah
diminta untuk turut melaksanakan sistem ini supaya terdapat keselarasan pengawalan
selama peringkat Kerajaan di negara ini.

Cara Pelaksanaan
3. Pihak Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Tenaga Manusia (MAMPU),
Jabatan Perdana Menteri, akan mengeluarkan panduan tentang cara pelaksanaan sistem
penggunaan kad perakam waktu itu secara berasingan.

4. Ketua-ketua Setiausaha Kementerian hendaklah mengambil tindakan sesuai
melaksanakan keputusan ini di Kementerian mereka masing-masing dan juga di jabatanjabatan
dan Badan-badan Berkanun di bawah pengawasan Kementerian mereka. Untuk
melaksanakan keputusan ini peruntukan boleh diperolehi daripada Perbendaharaan untuk
pembelian alat-alat yang diperlukan melalui urusan kontrak Perbendaharaan. Nasihat lain jika perlu untuk melaksanakan keputusan ini bolehlah diminta dari Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Tenaga Manusia (MAMPU), Jabatan Perdana Menteri.

Pemakaian
5. Kerajaan sedar bahawa sistem penggunaan kad perakam waktu itu mungkin
menghadapi masalah bagi pejabat-pejabat yang mempunyai pegawai-pegawai dan
kakitangan yang menjalankan tugas diluar waktu biasa, diluar waktu pejabat atau
mengikut giliran (shift) yang lain dari waktu biasa.

6. Pejabat-pejabat begitu tidak dikecualikan dari menggunakan sistem tersebut, tetapi
bolehlah mengadakan ubah suaian mengikut budi bicara Ketua-ketua Jabatan masingmasing.
Walau bagaimanapun kelonggaran ini adalah tertakluk kepada panduan yang
dikeluarkan oleh Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Tenaga Manusia
(MAMPU).

UTM SMART: Aplikasi Digital Lifestyle Inisiatif UTM

Kegunaan Kemudahan Teknologi dalam Kehidupan Seharian

Antara semua definisi yang ada, pada pandangan saya Teknologi Informasi itu merupakan suatu implementasi ataupun pengembangan dan perancangan suatu aplikasi yang akan membantu manusia dalam menyimpan, mengubah, mahupun menyebarkan sesuatu informasi.

Teknologi ini telah dikenali lebih dahulu sebelum ilmu sains dan teknik. Oleh kerana sesuatu teknologi informasi yang sering dikaitkan dengan suatu penemuan baru yang lebih mudah dari penemuan terdahulu. Contohnya walaupun penemuan yang sudah sangat lama misalnya seperti roda, tetapi masih juga disebut sebuah teknologi kerana lebih memudahkan daripada yang lama cuma hanya berupa sepotong kayu.

Setiap saat, setiap jam kemungkinan kita tidak pernah terlepas dari peranan sebuah teknologi informasi. Contohnya ketika rakan-rakan kita menggunakan smartphone dalam untuk menjelajah jaringan sosial. Betul tak?…handphone tersebut merupakan salah satu dari jenis teknologi informasi yang lain selain dari TV, Komputer, dan perangkat elektronik lain dalam sebuah keluarga.

Dari berbagai jenis-jenis teknologi informasi, tetapi manfaatnya pun juga banyak persaingannya. Namun sebelum melihat manfaatnya, ada baiknya kita cuba lihat dulu dari perkembangan teknologi informasi itu sendiri bagaimana?. Kita dapat melihatnya dari berbagai sumber, bermula dari peningkatan kemajuan efisiensi kehidupan manusia, baik secara individu , dalam berbagai bidang , mahupun dalam suatu kelompok besar. Dengan adanya kemajuan dari teknologi informasi maka kita akan merasakan lebih mudah untuk membuat sesuatu kegiatan kita dalam hal tenaga, menjimat masa, mahupun kos dan sebagainya. Sehingga menghasilkan peningkatan kemajuan tanpa bersusah payah untuk kita melaksanakannya.

Manfaat dari teknologi informasi

Manfaat teknologi informasi ini secara umumnya iaitu :
Membuka peluang bisnes baru secara alami.
Terciptanya suatu lapangan pekerjaan baru.
Terciptanya peningkatan sesuatu layanan informasi dari jarak jauh dalam hal bidang kesihatan(telemedicine).
Adanya peningkatan kuantiti mahupun kualiti suatu pelayanan umum.
Memudahkan kita untuk mendapatkan informasi dalam melakukan komunikasi.
Mudahnya pembentukan e-Learning yang boleh di manfaatkan sebagai prasarana dalam memperbaiki system dalam pendidikan.

Boleh memperkaya pengetahuan serta ilmu dalam berbagai bidang boleh jadi termasuk dalam aspek kebudayaan. Dan proses demokrasi akan terdorong dalam berbagai hal.
Untuk berbicara tentang manfaat teknologi informasi yang begitu luas, Dunia IT sangat sulit untuk dijelaskan secara satu persatu dengan lebih terperinci. Namun disebalik manfaat teknologi informasi ini secara umum, juga ada terdapat dalam berbagai bidang, baik dalam agensi kerajaan, bidang pendidikan , selain untuk mendidik mahupun untuk peserta lain dan sebagainya.

Menyedari akan perkara ini, maka terciptalah aplikasi Usmart oleh Pusat Teknologi Maklumat, CICT, UTM Johor Bahru untuk memudahkan staf akademik dan bukan akademik untuk membuat slide kehadiran dengan mudah cuma hanya scan QR code yang telah disediakan di ruang masuk Dewan Sultan Iskandar (DSI) atau Dewan Azman Hashim untuk tujuan rekod CPD mereka.

Sebagai satu insiatif UTM Digital Lifestyle, aplikasi UTMSmart akan digunakan untuk merekod kehadiran staf ke Majlis Perhimpunan Bulanan bermula daripada bulan Mac ini.

Aplikasi ini perlu dimuat turun dan diinstalasi ke telefon pintar anda (sistem operasi Android 4.4 dan ke atas) bagi membolehkan kehadiran anda direkodkan.

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk merekod kehadiran anda menggunakan UTMSmart :

Sila muat turun aplikasi ini di Google Play dan cari aplikasi UTMSmart atau terus ke pautan UTMSmart@GooglePlay.
Sila imbas QR di dalam Dewan Sultan Iskandar/ Dewan Azman Hashim menggunakan aplikasi UTMSmart ini. Panduan lengkap telah disertakan di pautan UTMSmart Google Play.

Sumber:
Pengurusan Perhubungan Pelanggan (CRM),
Pusat Teknologi Maklumat & Komunikasi.
Universiti Teknologi Malaysia, Johor Bahru.

Cara Semak User ACID UTM

Perkomputeran ACID UTM Akademik?

Perkomputeran akademik menggabungkan inovatif, keberkesanan teknologi maklumat dan kepentingan perancangan, perlaksanaan serta perkhidmatan sokongan untuk meningkatkan teknologi sistem pendidikan untuk masyarakat kampus UTM.

Apa itu Academic Computing ID (ACID)?

ACID ialah sebahagian daripada servis komputer, yang mana menyediakan ID unik pengguna melalui pengesahan dari server untuk penggunaan log masuk sistem perkomputeran akademik. Semua pelajar mempunyai ID pengguna tersendiri setelah mendaftar program melalui fakulti masing-masing. Manakala, staf perlu mempunyai akaun mel UTM rasmi terlebih dahulu sebelum memohon akaun ACID.

Sistem yang menggunakan ACID ialah:

1. Virtual Private Network (VPN) ACID
2. UTM Library Online Database
3. UTMotion
4. UTMShare
5. Eportfolio
6. OBE UTM
7. Staff Portal
8. Cyberubp UTM
9. Elearning UTM *
10. AIMS2000 **
11. SPS ***
12. GSMS ***

Contoh cara untuk mengetahui UserID dan Password ACID UTM:

Sila semak  UTM ACID sekarang!  ->>>KLIK SINI<<<-

Cyber Security: Bahaya Laman Web Tanpa Security

Bahaya Laman Web Tanpa Security HTTPS

Hari ini keselamatan siber sangat complicated, internet sangat mudah diakses oleh sesiapa sahaja, ia boleh menjadi sesuatu yang berbahaya. Ketahui dengan siapa yang anda berurusan atau apa yang anda layari. Pemangsa, penjenayah siber, pembuli, dan perniagaan yang korup akan cuba memanfaatkan pengunjung yang tidak berwaspada. Cuba layari juga laman web CybersecurityMalaysia untuk maklumat lanjut.

Contoh risiko internet
Pencuri identiti menggunakan maklumat yang mereka temui dalam talian untuk memanupulasi akaun bank atau memalsukan maklumat akaun bank kredit anda. Phishing adalah tipu helah yang biasa digunakan di laman web yang telah digodam dan berpura-pura seolah-olah mereka adalah entiti yang sah. PayPal dan eBay adalah dua ecommerce yang menjadi sasaran yang paling biasa untuk tujuan penipuan phishing.


Laman web jejaring sosial yang popular seperti Facebook juga tidak terkecuali menjadi sasaran penipuan.

Banyak serangan malware hari ini berlaku melalui gabungan e-mel yang menipu (spam) dan laman web yang telah dikompromi. Berinteraksi dengan spammer boleh meletakkan maklumat peribadi anda berisiko serta boleh memuat turun virus ke dalam komputer anda dan seterusnya  tersebar ke komputer lain di dalam rangkaian network yang sama. Jangan buka e-mel daripada sumber yang tidak diminta atau alamat e-mel yang tidak diketahui, dan ambil langkah untuk mengurangkan jumlah spam yang masuk ke peti masuk e-mail anda.

Penapisan spam
Gunakan perkhidmatan Kuarantin Spam seperti Symantec, perkhidmatan yang disediakan oleh MIT untuk menapis e-mel yang tidak diingini. Perkhidmatan ini memindah semua e-mel yang masuk sebelum menyampaikannya, mengidentifikasi potensi spam menggunakan beberapa ujian, dan menyaringnya ke pelayan Kuarantin Spam.

Phishing
Sesetengah e-mel spam diambil sebagai sah dengan mesej yang direka untuk memerangkap “phish” yang tidak berkemahiran dalam perkara ini (mangsa). Alamat e-mel pengirim, logo, tanda dagangan, dan kata-kata manis untuk memerangkap yang digunakan dalam mesej itu sering memudahkan  teknik penipuan mereka. Bagaimana mengenal pasti e-mel pancingan data (Phishing).

Phishing juga boleh berlaku di laman web yang telah digunakan untuk menyamar sebagai tapak yang sah, seperti halaman log masuk untuk laman web perbankan. Selepas anda memasukkan nama pengguna (ID) dan kata laluan (Password), maklumat itu akan dicuri dan digunakan untuk aktiviti mengambil atau menyedut duit didalam akaun anda.

Apakah itu Spam?

Jawapan

E-mel pukal tidak diminta sering dirujuk sebagai spam, penggunaan dengan nama yang sama.

Kata kunci di sini tidak diminta: spam, seperti sesuatu yang anda minta. Ia muncul dalam peti masuk (berulang kali), mengambil perhatian anda dari e-mel yang berkaitan dengan pekerjaan dan yang berkaitan. Spam menjana berjuta-juta dolar setahun daripada kegiatan aktiviti mereka.

Anda mungkin telah melihat banyak e-mel yang tidak berguna di dalam peti masuk. Siapa orang ini dan bagaimana mereka mendapat alamat anda? Bagaimana mereka menghantar mesej yang tidak bertanggungjawab ini, e-mel adalah satu bentuk pengiklanan mudah dan murah, selain itu e-mail juga sering menjadi platform untuk orang-orang kaki menipu.

E-mel jenis ini, kadang-kadang dipanggil spam atau e-mel komersil (UCE) atau pukal (UBE) yang tidak diminta, menjadi kebiasaan. Walaupun berkaitan dengan spam, terdapat organisasi sah yang bekerja untuk memeranginya melalui undang-undang yang dicadangkan, pelaporan spam, dan pilihan penapisan yang lebih baik.

Syarat Permohonan Kemasukan Ke UTM

UTM, Johor Bahru

UTM, Johor Bahru

Syarat dan kelayakan memohon untuk Kemasukan ke UTM Johor Bahru, UTMKL, UTM Pagoh.

Permohonan melanjutkan pengajian di UTM dan universiti awam, swasta seluruh Malaysia yang menawarkan kursus-kursus akademik 2017/2018 di Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Anda seorang pelajar lepasan SPM/STPM yang ingin memohon masuk ke universiti atau IPTA awam dan swasta tempatan lain di Malaysia.

Masih lagi tercari-cari dan mencongak-congak universiti manakah yang sesuai untuk melanjutkan pengajian di seluruh negara. Apakah kursus-kursus yang sesuai untuk dipohon, jom!…mari kita semak senarai kursus yang ditawarkan di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Sistem Permohonan Kemasukan Pelajar ke IPTA bagi Lepasan Matrikulasi/Asasi untuk permohonan Ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan STPM, Matrikulasi/Asasi, & Diploma/Setaraf.

Pendaftaran dan pengambilan Pelajar Baharu yang ingin masuk Universiti dan Program Pengajian Sarjana Muda di UTM, Johor Bahru dan UTM Kuala Lumpur.

Program Pengajian
Maklumat yang berikut menyediakan pelajar ijazah bakal dengan ringkasan program yang ditawarkan di Fakulti.

Pengajian Lepasan SPM/STPM, Matrikulasi/Asasi, & Diploma/Setaraf

Kursus-kursus pengajian yang ditawarkan di UTM adalah seperti berikut dibawah:

Bagi Program Ijazah Pertama: 

Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
Sarjana Muda Seni Bina
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Bioinformatik)
Sarjana Muda Sains Komputer (Rangkaian dan Keselamatan Komputer)
Sarjana Muda Sains Komputer (Pangkalan Data Systems)
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Grafik dan Perisian Multimedia)
Sarjana Muda Sains Komputer (Kejuruteraan Perisian)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Sistem Elektronik
Sarjana Muda Kejuruteraan (Bio-Perubatan)
Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia)
Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia-Bioproses)
Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia-Gas)
Sarjana Muda Kejuruteraan (Awam)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Elektrik)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Elektronik)
Sarjana Muda Kejuruteraan (Geomatik)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Mekanikal)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Mekanikal-Aeronautik)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Mekanikal-Automotif)
Sarjana Muda Kejuruteraan (Mekanikal Architecture-Naval dan Kejuruteraan Offshore)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Mekatronik)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Petroleum)
Sarjana Muda Senibina Landskap
Sarjana Muda Pengurusan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan (Teknologi)
Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal Precision
Ijazah Sarjana Muda Psikologi (Industri dan Psikologi Organisasi)
Sarjana Muda Ukur Bahan
Sarjana Muda Sains (Kimia)
Sarjana Muda Sains (geoinformatics)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Pembangunan Sumber Manusia)
Sarjana Muda Sains (Kimia Industri)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik Industri)
Ijazah Sarjana Muda Sains Fizik (Industrial Physiscs)
Sarjana Muda Sains (Pengurusan Harta Tanah)
Ijazah Sarjana Muda Sains Biologi
Ijazah Sarjana Muda Sains Pembinaan
Ijazah Sarjana Muda Sains Biologi Industri
Sarjana Muda Sains serta Pendidikan (Sains Sukan)
Sarjana Muda Sains serta Pendidikan (TESL)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Building Construction)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Elektrik Elektronik)
Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Kemahiran Hidup)
Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Kejuruteraan Mekanikal)
Sarjana Muda Perancangan Bandar dan Wilayah
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Nuklear) – Baru!


Bagi Program Diploma:
Diploma Seni Bina
Diploma Kejuruteraan Awam
Diploma Sains Komputer (Teknology Information)
Diploma Sains Komputer (Multimedia)
Diploma Kejuruteraan Elektronik
Diploma Kejuruteraan Elektronik (Komunikasi)
Diploma Kejuruteraan Elektronik (Mekatronik)
Diploma Kejuruteraan Elektrik Kuasa
Diploma Ukur Tanah
Diploma Pengurusan Teknologi
Diploma Kejuruteraan Mekanikal
Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Aeronautik)
Diploma Ukur Bahan
Diploma Pengurusan Teknologi (Perakaunan)
Diploma Perancangan Bandar dan Wilayah
Diploma Penilaian

Maklumat lanjut sila layari website UTM: >>>Klik Sini<<<