Resipi Tauhu Lembut Kukus
Bahan-Bahan
1. 1 peket tauhu lembut.
2. sudu besar udang geragau kering/udang kering (rendam sebentar dan toskan). Lebih sedap guna udang geragau.
3. 1 atau 2 ulas bawang putih
4. 2 ulas bawang kecil
5. 1 sudu besar sos tiram
6. 2 sudu besar kicap manis
7. 2 sudu besar kicap masin
8. 3 – 4 biji cili padi (nak pedas letak lebih)
9. Sedikit daun sup
10. Sedikit daun bawang
11. Bawang goreng
12. Sedikit jus limau nipis/kasturi
13. 1 biji lada merah
Cara-Cara
▶ tumbuk bawang putih, bawang kecil, cili padi & udang kering. (Kalau guna udang geragau kering tak payah tumbuk).
▶ tumis bahan yg ditumbuk tadi hingga garing.
▶ masukkan udang geragau. Tumis sebentar
▶ masukkan sos tiram, kicap manis & kicap pekat. Letak sedikit air. Angkat bila dah kering sedikit.
▶Sediakan kukus dan panaskan air kukusan.
▶ keluarkan tauhu dan letak dalam bekas. Potong/belah sikit atas tauhu. Letakkan bahan yg ditumis tadi dan ratakan. Tabur daun sup/daun bawang.
▶ Tutup atas bekas dengan aluminium foil. Kemudian kukus dlm 15 minit.
▶ Angkat lepas 15 minit. Letak atas pinggan dan tabur bawang goreng, lada merah, cili padi dan perahkan sedikit jus limau. Hidangkan panas-panas.
Selamat mencuba.
Recent Comments