Bahan2 & Cara

Langkah pertama – adunan kentang

1kg kentang buang kulit dan potong bentuk wedges. Goreng hingga garing sedikit/masak dan tumbuk sedikit2 hingga hancur (tiada ketul2)
Perasakan dgn garam.

Langkah kedua – inti daging

400g daging hancur
1 biji bawang holland potong dadu
4 ulas bawang putih
6 biji bawang kecil lebih pun boleh ( ikut suka)
Sos tiram
Sos lada hitam
Sedap rasa maggi
Garam
Tumis bawang holland, bawang putih & bawan kecil hingga naik bau
Masukkan daging, sos lada hitam, sos tiram, sedap maggi dan garam.
Sesuaikan rasa dan masak daging jgn sampai kering. Angkat dan tapis utk buang mi yak dan air.

Adunan kentang tadi bulatkan ikut saiz yg dikehendaki dan letak inti daging ditengah2 dan bulatkan semula.

Buat bancuhan macam nak goreng pisang, celup kentang tadi dan goreng hingga garing.
Saya ubah sikit. Saya guna tepung goreng bestari (tepung jenama lain pun boleh atau buat mcm begedil celup telur dan goreng). Celup kentang dlm telur dan golekkan atas tepung/salut dgn tepung bestari dan goreng hingga garing.

Langkah ketiga – sup daging/tetel

Tetel atau daging atau tulang (mix pun boleh)
Sup bunjut
Kicap ABC
2 biji bawang holland potong dadu
15 biji bawang kecil atau lebih
5 ulas bawang putih
Perah 2 biji limau nipis
Bawang goreng
Daun bawang & daun sup.
Lada sulah
Kiub daging atau kiub ayam

Rebus tetel hingga lembut. Saya tak guna tetel, saya guna daging sepenuhnya. Potong nipis dan rebus hingga lembut.
Tumis Tumis sup bunjut, bawang holland, bawang kecil & bawang putih hingga garing
Masukkan sedikit air
Masukkan kiub, kicap ABC, jus limau nipis.
Masukkan tumisan tadi dalam rebusan daging. Perasakan lagi dgn kicap ABC, garam, gula, lada sulah & jus limau nipis.
Masukkan bawang goreng, potongan daun bawang & daun sup.

Hidangkan sup daging dgn bola2 kentang dan sambal kicap. Boleh juga letak tauge jika suka.

*sambal kicap ikut resepi masing2.
* boleh juga rujuk resepi kat google. Ni saya buat ikut cara saya