Cetoleh pasal Drone

Drone yang saya akan saya tuliskan ini adalah yang berkait dengan seni fotografi landskap.

Untuk kegunaan consumer, ada beberapa jenama yang boleh dipertimbangkan. antara yang popular adalah drone jenama DJI yang berasal dari China. Drone jenama EVO dan beberapa lagi. Tidak ketinggalan juga jenama GoPro yang menghasilkan Karma tapi telah menghentikan keluaran drone Karma mereka sekitar than 2017-2018.

Saya akan bercerita mengenai pengalaman saya mengenai drone setelah memiliki dua tenis drone iaitu Drone GoPro Karma dan drone DJI Mavic Mini.

GoPro Karma

Dari segi versatil, drone ini memang amat mengkagumkan. Ia juga agar modular. Anda boleh tanggalkan kamera GoPro Hero 5 dari drone tersebut dan sambungkan kepada Karma stick untuk kegunaan video tangan. Dari segi sudut luas, memamg drone Karma ini yang paling luas kerana ia menggunakan kamera Hero 5 yang sememangnya mempunyai sudut yang luas dan ada effect fisheye. Tidak ada drone lain yang boleh menandingi drone Karma ini dari segi sudut ini.

Kelemahan utama: berat dan besar. Tidak mempunyai sensor position. Hanya menggunakan satu jenis GPS, tidak pakai Russia punya satelit GLONAS. So connectivity agar terbatas kepada GPS USA sahaja.

Kadang kadang boleh melayang tanpa dapat dikawal. Saya experienced 2 kali sepanjang 2 tahun membeli drone ini..walapun saya dah ikut SOP, iaitu compass calibration setiap kali memulakan penerbangan.

Bateri yang kecil dan tak spadan dengen kursa yang disedut oleh drone ini.  Hanya boleh terming seminar 15 minit dan kurang dari itu..so kena standby 2-3 bateri extra kalan bertujuan untuk terbang lama.

DJI Mavic Mini

Adik yang paling kecil dalam keluarga DJI Mavic.  Mempunyai body yang solid ikut abang sulung iaitu Mavic Pro tetapi mempunyai saiz yang lebih kecil berbanding Mavic Air. Ringan sekitar 250g jahaja berat.  Amat stabil dan mempunyai sensor position. Bateri yang tahan lama..saya boleh terbang sekitar 30 minit dan saya juga mempunyai 2 extra bateri..so mmng puas terbang.

Connectivity: enhanced wifi, GPS dan GLONAS. So ok lah dari sei stability cuma range agar terbatas sedikit. Untuk drone DJI, ada dua jenis iaitu FCC dan EC compatibility. Kalau dapat yang FCC (USA) ..range boleh menjangkau 4km tapi kalau EC (Europe) punya hanya sekitar 2km sahaja. Yang dibawa masuk Malaysia, (saya punya ni) adalah EC compatibility. 2 km ni ok lah. 500m terbang pun dah tak nampak dah drone ni kat mana.

Kekurangan: tidak ada RAW file untuk tujuan photo post processing. Saya lebih menyukai RAW file berbanding jpeg.  Mempunyai sudut focal / Pandang yang agar sempit..tak puas dan terpaksa terbang lebih jauh untuk dapatnya frame yang dikehendaki.

Kenapa saya tak Beli Mavic 2 Pro

Mavic 2 pro ni dah dikeluarkan sebelum Mavic Mini..tapi saya tak beli kebab kerana pelbagai perkara. Mahal mmang mahal, sekitar RM6000, tapi saya rasa kepuasan  merakam lebi penting..saya tak kisah berbelanja untuk Mavic 2 Pro sebenarnya. Tapi apa yang menghalang saya adalar dari sudut kekhuatiran saya jika drone itu hilang, rosak, terhempas atau kemalangan yang tidak disengajakan…Huhu rasa memang menangis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *