Publication Process for Buku Ilmiah & Buku Karya Asli: Phase 3

Monograf — adalah buku penerbitan yang masih berbau tesis. Terma dan kandungan adalah seperti tesis. Mengandungi abstrak dan bab metodologi

Buku teks – tiada nilai penyelidikan. Boleh diambil daripada nota syarahan.

Edited volume – sama seperti research book. Cuma ada tambahan authors dalam TOC. Nama luar hanyalah nama editor sahaja.

Buku Ilmiah – ada elemen penyelidikan. Tidak berbau tesis dan sesuai untuk bacaan umum.

  1. Front Matter – muka judul, abstrak
    1. Half title page – penerbit akan buat – rekto
    2. title page – tajuk, nama penulis, publisher
    3. copyright page – verso – the back of the full title page, copyright notice, in addition most publishers, the name of the country, printing history
    4. dedication – optional the next right hand page – it should be simple – To my daughters with lots of love.
    5. acknowledgement
    6. epigraph – optional (kata-kata mutiara) – kata-kata Hamkha…
    7. table of contents – start rekto
    8. list of illustrations – social science or kalau tak banyak rajah maka tidak perlu.
    9. list of tables
    10. foreword (kata penghantar) – ditulis oleh orang lain. e.g pengarah, boss, menteri.
    11. preface – reason for writing the book, method of research and extended acknowledgements dan kepenggunaan (target audience). At least 2 page nampak cantik. Mentioned Geran, pelajar dan motivasi menghasilkan buku.
    12. introduction
    13. list of abbs
    14. editorial
    15. method
    16. list of contributors
    17. chronology/list of event
  2. Content – content minimum 5 chapter (perlu organize setiap chapter dan paragraph supaya sama panjang).
    1. Ayat simple dan senang faham. ayat pendek-pendek.
    2. 2-3 chapter awal tulis dengan mudah supaya orang senang faham.
    3. Must start with Recto – belah kanan.
    4. Subhead – cantik berhenti hingga level 2 sahaja.
    5. Reduce 1 size from text to table.
    6. Check type settings sehingga CRC.
    7. Reduce citations. cite only the important/factual
  3. Back Matter – references & indexed (wajib dibuat)
    1. Index – begins on a recto page, name and subject, entry penulis perlu sediakan.
    2. References
    3. Glossary
    4. Back cover – Blurb (short promotional piece) and author biodata.
  4. Book size – standard novel( 6×9 inches), textbook size (7×10 inches)
    1. Page numbering – bergantung kepada penerbit
    2. Typography – determines typefaces and font sizes.
    3. Title – pendek dan 2 lapis.
    4. Pages – 150 cantik untuk spine.
    5. Spine – author, title and publisher.

Langkah menulis

  1. Pre-writing – choose a topic, choose a format (ikut UTM Press), gather material, plan basic structure (from basic to go deeper 1. to 1.1. to 1.1.1)
  2. drafting – get your ideas on paper, use sentences and paragraph, follow the basic structure of the genre you have choosen, dont worry about getting it perfect, you can fix it later. After you finish your first draft, you should get someone to revise it – what do you like about my piece, what is unclear, what questions do you have, what do you have to improve it.
  3. revision – add details, examples and illustrations to strengthen and clarify. Rewrite awkward or unclear sentences or paragraphs. Cut any words that not related.
  4. editing = editing, correct, spelling, grammar, punctuation and style.
  5. publishing – Turn it in, post it to a blog, submit it to a publication, any other ideas?
    1. Manuscript is reviewed by appointed reviewer

Bibliografi – tak semestinya ada citation. References – mesti ada dalam citation.

Fasa 3: Perbincangan dengan Penerbit (MPWS)

  1. Ubah tajuk lebih santai + akademik. Buka target market postgrad untuk pasaran yang lebih luas. Jadik semua, mohon untuk cadangkan tiga tajuk – yang ada unsur santai + akademik . Tajuk aritu ialah menuju phd. Diantara tajuk yang diorang dah ada dan tak recommend kita guna ialah: 1. Hikayat seorang phd. 2. Travelog phd.
  2. Grafik Buku
    MPWS ada designer. Once dah confirm tajuk – nanti diorang will design accordingly.
  3. Permohonan ISBN.
    Untuk dapatkan ISBN, buku perlu ada: 1. kata pendahuluan, 2. abstrak dan 3. Table of Content. Tqvm, yang ini Dr Ib dah siapkan.
  4. Proof Read.
    Terima kasih uols – kita sedang pusing proof read kan. Then bila siap nanti bagi kepada mereka, diorang akan proofread sekali lagi.
  5. Medium Penerbitan:Pilihan 1: eBook (foc) pilihan yang diberikan kepada kita ialahterbit dalam bentuk eBook. Sebab diorang uruskan semua dan marketing pun mereka uruskan. Kos penulis ialah FOC. Keuntungan ialah 60% publisher dan 40% kita.Pilihan 2: cetak – Sekiranya hendak diterbitkan dalam bentuk buku, kadar bayaran ialah RM 1000 (kos pengurusan) + RM 4000 (kos cetak untuk 120 pages). Kos ini ditanggung oleh penulis (kira sorang dalam RM400-500 la kan). Then hak buku dan royalti semua ialah pada penulis. Kita boleh minta mereka uruskan marketing dengan cara kita jual buku kita tuh kepada mereka pula – supaya mereka boleh edarkan kepada kedai buku IPTA, MPH dan pesta bukuPilihan 3: ebook then cetak (cadangan mereka kita buat ebook dulu). Then dah siap ebook memang terus boleh cetak (kalau mahu). Sebab katanya memang begitulah cara trainer MPWS lain buat duit. Diorang jual buku diorang masa kelas dan dalam seminar.
  6. Tambahan kandungan setelah perbincangani. Tambah 1 bab perkahwinan/support system. Ini adalah optional contribution daripada penulis (nama sebenar tidak akan disiarkan). Bab ini akan dibuat dalam bentuk kompilasi. 1/2 – 1 page seorang. Hantar selewat-lewatnya pagi isnin ini.ii. Kesimpulan daripada perjumpaan semalam ialah teruskan mengedit – last sekali akan tiba pada saya kan? then nanti saya pas balik dan discuss dengan Dr Ib untuk softcopy. Jadi kita teruskan proses macam biasa ok, samada ebook sahaja, cetak sahaja atau ebook dan cetak – prosesnya ialah sama.iii. Keputusan untuk kaedah publication dan tajuk nanti kita buat round table – semua kena bagi pendapat untuk tajuk dan pilih kaedah publication

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *