Double Tax Deduction bagi Projek Penyelidikan UTM

Double Tax Deduction adalah satu inisiatif bagi mempertingkatkan kolaborasi diantara research UTM dan Industri. Penyelidikan UTM dapat geran dan real-industry problem dan produk industri pula akan lebih mantap. Bonus paling besar ialah industri (syarikat) dapat DTD.

En Amirul Shahrin memang pandai promo DTD – semenjak diperkenalkan tahun 2018 hingga sekarang – KPI UTM 10 juta untuk tahun 2019 bulan Jun lagi sudah lepas. fuh, hebat!. Antara industri besar yang sudah percaya dengan DTD ialah UMW Corporation dengan lebih 150 anak syarikat di bawahnya. Royal Widad juga antara syarikat terkini yang berminat dengan DTD. Tambahan pula, industri sudah semakin bijak – mereka telah mula percaya dengan universiti berbanding projek konsultansi bagi menambahbaik produk dan perkhidmatan masing-masing.

Bagi pendaftaran di RADIS, jenis geran Contract Research DTD ialah nama yang boleh didaftarkan dalam RADIS UTM bagi projek DTD. Pastikan dalam tajuk projek mesti namakan “Projek Penyelidikan tot tot tot” or else projek akan jadi projek konsultansi. Katanya lagi jangan lupa masukkan honorarium (upah) penyelidik/pensyarah untuk projek DTD kerana bayaran itu juga boleh dapat DTD. Untuk memudahkan urusan kewangan, boleh guna spin-off company untuk memudahkan urusan kewangan yang rumit di RADIS. Selain itu, kriteria DTD pun simple – hanya perlu LOA daripada syarikat sahaja yang diperlukan untuk daftar dalam sistem RADIS. Konsultansi lanjut untuk DTD terutama sekali yang berkaitan dengan urusan LHDNM dan dokumentasi juga disediakan oleh pihak RMC. Pastikan ada komponen research iaitu tempoh yang bersesuaian.

Yang paling best, DTD akan dapat matching grant (sekarang dikenali sebagai IIID) dengan nilai minimum 10k dan maksimum 20k untuk bidang Sains dan Teknologi. Diantara konsep yang boleh dijadikan geran industri (Contract Research) ialah:
1. Latihan Industri.
2. Maintenance Project.
3. Design something – e.g. 21st century learning classroom, Data Center layout.

This entry was posted in Uncategorized by surayayaacob. Bookmark the permalink.

About surayayaacob

Dynamic academician, researcher and consultant staying attentive to contribute more translational research for Malaysia. Enjoys creating customized plans and programs to spur more practical knowledge and innovation growth. Passion into data visualization, analytics, and complex cognitive activities. Strive to facilitate more data-driven strategic planning, decision making and analytical reasoning in the organization.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *