[BAHAGIAN 3] SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN & MATEMATIK (STEM) DI SEBALIK PANDEMIK COVID-19

Sambungan dari https://people.utm.my/halim/bahagian-2-sains-teknologi-kejuruteraan-matematik-stem-di-sebalik-pandemik-covid-19/

PIC SOURCE: https://wiki.anton-paar.com/en/stem-education/

Unsur kejuruteraan juga telah diguna pakai oleh saintis-saintis semasa dalam proses pembuatan cecair vaksinasi. Negara pertama yang mendapat kelulusan daripada WHO untuk memperbanyak jumlah vaksin adalah United Kingdom. Vaksin pertama dikeluarkan dari negara itu adalah Pfizer–BioNTech yang diusahakan oleh saintis daripada Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA). Pembuatan vaksin merupakan salah satu kerja yang rumit kerana saintis perlu menggunakan kepakaran mereka dalam bidang biologi dan kejuruteraan kimia pada masa yang sama. Mereka telah memperkenalkan satu cara untuk mencipta mesin jentera bagi tujuan pengeluaran vaksin secara besar-besaran, mengawet vaksin yang dihasilkan dan menyimpannya untuk kegunaan pada masa hadapan. Perkembangan ini boleh membantu dalam usaha pencegahan sekiranya virus baharu melanda populasi masyarakat sekaligus membolehkan penyelidik menghasilkan vaksin spesifik dengan pantas. Semasa rakyat Malaysia berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita sudah diperkenalkan dengan pelbagai evolusi ciptaan yang dapat memudahkan kehidupan seharian rakyat. Contohnya, termometer inframerah yang merupakan alat yang sudah digunakan secara meluas serata dunia. Akan tetapi, rekaan termometer infra merah yang terbaharu iaitu seakan tiang dan berfungsi secara automatik telah mula muncul setelah beberapa bulan virus menular. Selain itu, alat sanitasi mudah alih juga telah mula dijual di kedai sebeneka dan juga secara dalam talian bagi mereka yang mahu sanitasi pakaian, bungkusan penghantaran, serta tubuh mereka jika mereka baru bergerak pulang daripada berjumpa orang ramai. Hal ini dapat membuktikan bahawa elemen kejuruteraan memainkan peranan penting dalam menangani pandemik COVID-19. Sehubungan itu, banyak komponen dalam bidang kejuruteraan yang boleh menyumbang kepada pencegahan wabak COVID-19 serta boleh dibincangkan bersama pelajar.

Dari aspek matematik, perkara yang paling sinonim dengan musim pandemik COVID-19 adalah berkaitan tempoh masa Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan kerajaan di seluruh negara kita pada awal tahun 2020. Hakikatnya, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini bertujuan bagi memastikan negara kita dapat memutuskan raitaian pandemik COVID-19 ini daripada terus berleluasa. Selain daripada tempoh masa PKP, tempoh masa untuk individu atau masyarakat kuarantin juga merupakan salah satu elemen matematik dalam situasi ini. Sebagai contoh, jika kita tinggal serumah dengan orang yang positif COVID-19 kita perlu kuarantinkan diri di rumah selama 10 hari.

Bersambung…

[BAHAGIAN 2] SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN & MATEMATIK (STEM) DI SEBALIK PANDEMIK COVID-19

Sambungan dari https://people.utm.my/halim/bahagian-1-sains-teknologi-kejuruteraan-matematik-stem-di-sebalik-pandemik-covid-19/

PIC SOURCE: https://petrosains.com.my/wonderblog/maksud-e-dalam-stem-dan-mengaplikasikannya-dalam-pendidikan-formal/

Berbalik kepada isu pandemik COVID-19 yang kini bukan sesuatu isu yang asing bagi rakyat Malaysia ketika ini khususnya, mempunyai implikasi terhadap teknologi yang juga merupakan salah satu elemen dalam pendidikan STEM. Dalam hal ini, teknologi digunakan untuk menangani pandemik COVID-19 dalam pelbagai kaedah. Sains dan teknologi memainkan peranan penting sebagai contoh, semasa di awal penularan wabak ini negara China telah  menumpukan kepada beberapa inisiatif dalam bidang teknologi dalam usaha menangani pandemik COVID-19. Antaranya adalah Kecerdasan Buatan atau Artificial Intelligence (AI) menggunakan sistem pengenalan wajah seseorang untuk mengesan pesakit yang dijangkiti walhal rekod-rekod perjalanan, alat atau android untuk menghantar makanan dan ubat-ubatan, dan juga kamera udara untuk membasmi kuman di tempat awam. Seperti diketahui umum, AI sebenarnya telah digunakan secara meluas untuk mencari molekul baharu dalam usaha menghasilkan vaksin COVID-19. Selain itu, kumpulan penyelidik sains komputer di seantero dunia memberi tumpuan dalam mengesan pesakit yang dijangkiti menggunakan perubatan seperti sinar-X melalui pemprosesan gambar dan imbasan CT iaitu Computed Tomography. Selain itu, AI telah dikembangkan dalam pembangunan tracking software dengan menggunakan monitoring bracelet dalam membantu proses klasifikasi pematuhan peraturan kuarantin. Teknologi-teknologi ini sedikit sebanyak membantu dalam mengesan individu yang dijangkiti virus COVID-19 dan mengelakkan daripada merebak. Namun begitu, teknologi-teknologi yang wujud ini bukan semata-semata dalam aspek pencegahan virus COVID-19 secara terus tetapi juga melalui platform media sosial untuk berkomunikasi dengan rakyat awam untuk memberi kesedaran dan peringatan untuk menjaga kebersihan dan keselamatan  serta duduk di rumah jika tidak bekeperluan ketika musim pandemik ini. Tambahan lagi, ada juga pihak yang mencadangkan untuk menggunakan telefon bimbit dalam pengenalpastian COVID-19, sama ada menggunakan sensor implan di telefon bimbit untuk mengenali kesan sampingan COVID-19 atau tinjauan berdasarkan telefon bimbit untuk menyalurkan pesakit berisiko tinggi kepada pihak atau agensi yang bertanggungjawab. Sehubungan itu, strategi dan langkah yang diambil oleh kebanyakan negara menggunakan teknologi dalam usaha menangani kemelut pandemik COVID-19 ini merupakan satu contoh yang baik dan menarik untuk dikupas dengan lebih lanjut kepada golongan anak muda yang masih belajar agar dapat menerapkan minat dalam diri terhadap bidang STEM.

Kupasan yang selanjutnya, dari aspek bidang kejuruteraan pula kita dapat lihat apabila situasi pandemik COVID-19 ini memberi banyak cabaran kepada bidang ini. Ini dapat dibuktikan menerusi situasi yang berlaku di Wuhan, China apabila kebiasaannya pelancong yang bertandang ke wilayah itu untuk melihat keindahan East Lake iaitu sebahagian pecahan sungai terkenal Yangtze River. Namun, hakikatnya perkara yang dijangkakan berlaku sebaliknya apabila hampir semua hospital di Wuhan menerima pesakit demi pesakit yang disyaki dijangkiti virus maut COVID-19. Justeru, peningkatan angka naik secara mendadak itu menyebabkan kerajaan China bertindak pantas meminta para jurutera di Wuhan membina sebuah hospital yang boleh menampung pesakit sekitar 2,300 orang dalam masa enam hari sebagai jalan penyelesaian. Dari segi perspektif yang lain, misi yang dilakukan oleh kerajaan China itu dilihat seakan-akan mustahil untuk dilakukan berikutan kes positif kian meningkat hari demi hari. Usaha membina hospital baharu masih diteruskan kerana jumlah pesakit disyaki dijangkiti COVID-19 sudah mencecah hampir 7711 kes dan 170 disahkan maut pada ketika itu. Dalam konteks ini, dapat dilihatkan bahawa kepentingan bidang kejuruteraan dalam kehidupan seharian walaupun dalam situasi yang agak genting seperti pandemik COVID-19. Selain itu, terdapat pihak dari institusi pendidikan tinggi negara terutamanya dalam bidang sains dan kejuruteraan menghasilkan semburan pembasmi kuman, face shield dan sebagainya. Mereka jugaberusaha melakukan penyelidikan dan langkah proaktif dalam usaha mengekang penularan wabak COVID-19 ini. Hal ini dapat menjamin kelestarian kampus dan terus menjadikan universiti sebagai tempat kesarjanaan ulung. Dengan ini, secara tidak langsung dapat membuka mata pelajar sekolah dan universiti dalam memupuk minat mereka dalam bidang STEM.

Bersambung…

[BAHAGIAN 1] SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN & MATEMATIK (STEM) DI SEBALIK PANDEMIK COVID-19

PIC SOURCE : https://www.coastsouthwest.com/covid-19-increases-interest-in-stem-and-medicine/

Seluruh dunia telah digemparkan dengan penularan pandemik yang dikenali sebagai COVID-19 yang dikatakan berasal dari Wuhan, China. Ia bermula pada pertengahan bulan Disember 2019. Keghairahan menyambut ambang tahun 2020 kian suram apabila pada Disember 2019 berlaku kematian yang berpunca daripada pandemik ini di wilayah Wuhan, China. Virus ini pada mulanya hanya tersebar di sekitar Wuhan, China dan kawasan-kawasan yang berdekatan namun akhirnya, kini telah tular dengan pantas ke serata dunia dan mendatangkan banyak implikasi negatif kepada seluruh penduduk seantero dunia. COVID-19 ini telah dikategorikan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada bulan Mac 2020 akibat kes kematian yang kian meningkat secara mendadak dan kes jangkitan yang semakin berleluasa. Namun begitu, seluruh dunia sebenarnya tidak berdiam diri malah mengambil pelbagai jenis langkah penguatkuasaan bagi membendung penularan pandemik COVID-19 ini. Antaranya dengan mengadakan perintah kawalan pergerakan iaitu sekatan pergerakan merentas sempadan negara, negeri dan daerah, pengisytiharan darurat, penutupan sementara sektor ekonomi dan pendidikan dan banyak lagi. Pandemik COVID-19 yang melanda seluruh dunia ini mempunyai implikasi dengan elemen STEM yang merupakan singkatan kepada bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik. STEM secara amnya tertumpu kepada istilah yang digunakan dalam dasar pendidikan dan pilihan kurikulum sekolah bagi meningkatkan daya saing dalam bidang pembangunan teknologi. Selain itu, empat cabang akademik disiplin ini melibatkan cara mengaplikasi pengetahuan, kemahiran menyelesaikan masalah seharian dan juga dalam kalangan masyarakat secara global. Tidak dinafikan bahawa dalam era pandemik COVID-19 dan situasi pada masa kini yang kini kian menginjak ke arah endemik banyak mempunyai hubungan, kesan serta kaitan dengan STEM.

Dalam konteks ini, berdasarkan penularan pandemik COVID-19 yang tersebar luas ke seluruh negara menunjukkan bahawa dari aspek sains, virus ini merebak apabila seseorang yang mengalami COVID-19 batuk atau bersin. Kemudian, infeksi titisan ini melalui objek dan permukaan di sekelilingnya. Individu akan mendapat jangkitan COVID-19 apabila menyentuh objek tersebut melalui hidung atau mulutnya. Selain itu, seseorang itu juga boleh dijangkiti COVID-19 jika mereka berada berhampiran dengan pesakit COVID-19 yang batuk atau bersin semasa melepaskan infeksi titisan. Hal ini jelas membuktikan bahawa teori dan aspek sains amat penting dalam mengetahui kaedah sesuatu virus itu merebak agar kita boleh mengambil langkah berjaga-jaga serta dapat menghindari daripada terkena jangkitan virus COVID-19 tersebut. Selain itu, situasi pandemik COVID-19 ini hakikatnya turut memberi kesan kepada aspek kesihatan dari segi mental dan fizikal. Pihak WHO turut mengeluarkan kenyataan bahawa kegelisahan mengenai penularan virus, kesan psikologi dari perintah berkurung dan kuarantin diri menyumbang kepada krisis kesihatan mental, bersama dengan tekanan yang berkaitan dengan pengangguran, masalah kewangan dan pengasingan sosial. Hal ini tidak boleh dianggap remeh kerana kesihatan mental tidak baik juga turut menyumbang kepada kes kematian yang agak tinggi seperti bunuh diri dan sebagainya di Malaysia dan di negara-negara lain. Selain itu,  COVID-19 juga memberi kesan terhadap kesihatan fizikal misalnya seperti sesak nafas, selsema dan berasa letih secara tiba-tiba. Perkara ini berlaku dalam kebanyakan kes individu yang dikesan positif COVID-19. Dalam konteks ini, perkhidmatan sokongan psikologi, doktor, petugas barisan hadapan, pemimpin negara, dan masyarakat sendiri perlu memainkan peranan penting dalam memerangi pandemik COVID-19. Berikutan hal ini, para saintis di seluruh dunia telah melakukan kajian untuk menghasilkan vaksin sebagai penawar. Tambahan lagi, beberapa syarikat farmasi giat menghasilkan vaksin antivirus untuk merawat pesakit COVID-19 dengan mencipta ubat baru atau percubaan klinikal melalui ubat-ubatan sedia ada yang digunakan untuk jangkitan lain pada masa lampau. Berdasarkan laporan WHO, banyak langkah dalam penghasilan vaksin COVID-19 ini yang melibatkan beberapa fasa klinikal. Hasilnya, terdapat beberapa jenis vaksin yang berjaya dihasilkan contohnya Pfizer, AstraZeneca, Sinovac, Moderna, Johnson & Johnson, CanSino dan sebagainya. Vaksin-vaksin tersebut perlu dijaga dalam suhu yang sesuai mengikut kajian sains yang telah dibuat agar keberkesanan vaksin-vaksin tersebut akan menjadi lebih tinggi. Vaksin-vaksin itu juga hendaklah disimpan rapi supaya tidak mudah tercemar dengan bendasing. Orang ramai mula sedar bahawa penghasilan vaksin-vaksin tersebut sebenarnya dapat mengurangkan risiko terkena jangkitan dengan mendapatkan dos vaksin yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang berdekatan. Kini seluruh dunia termasuk Malaysia menghadapi gelombang varian Omicron yang mengakibatkan peningkatan kes penularan wabak COVID-19. Para saintis sedang mencari punca varian Omicron dan mengkaji keberkesanan vaksin sedia ada terhadap varian berkenaan. Jadi ini jelas menunjukkan banyak aspek serta persoalan-persoalan sains yang boleh dirungkaikan dan dikaitkan dengan COVID-19. Secara tidak langsung sebagai pelajar kita dapat mengetahui salah satu aspek dalam STEM iaitu sains dalam isu semasa dan kehidupan seharian.

Bersambung…

[BAHAGIAN AKHIR]Kunjungi Universiti; Tempat Orang Mengejar Ilmu Tanpa Mengira Masa (Sempena Penubuhan Universiti Teknologi Malaysia ke-50 Tahun)

Sambungan dari https://people.utm.my/halim/bahagian-2kunjungi-universiti-tempat-orang-mengejar-ilmu-tanpa-mengira-masa-sempena-penubuhan-universiti-teknologi-malaysia-ke-50-tahun/

SUMBER GAMBAR : https://world.uz/en/post/view/universitet_tehnologiy_malayzii_utm

Masjid yang terdapat dalam kampus juga merupakan sumber ilmu kepada warga kampusnya. Selain merupakan tempat beribadah, masjid universiti juga berperanan menganjurkan tazkirah, kelas agama, qiamullail dan program-program pengimarahan masjid. Masjid turut menguruskan dan mengadakan program-program kerohanian staf dan mahasiswa. Pelajar sekolah menengah boleh dibawa ke masjid universiti untuk menunaikan solat dan melihat aktiviti keagamaan yang berlangsung di situ. Selain itu, penulisan dan penerbitan juga merupakan aktiviti ahli akademik dan mahasiswa universiti. Hasil penulisan mereka diterbitkan dalam bentuk buku mahupun jurnal. Lawatlah Kedai Penerbit universiti untuk melihat karya ilmiah yang dihasilkan oleh cendekiawan universiti. Minda keusahawanan juga dipupuk dalam kalangan mahasiswa universiti. Lawatlah medan selera yang terdapat dalam kampus universiti. Terdapat segelintir mahasiswa yang menjalankan perniagaan sendiri dengan mengaplikasikan ilmu keusahawanan yang telah dipelajari.

Pada tahun ini, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) menyambut ulang tahun ke 50 penubuhannya sebagai sebuah universiti terulung di Malaysia. Pada 14 Mac, 1972, DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong telah mengisytiharkan penubuhan Institut Teknologi Kebangsaan (ITK). Kemudiannya pada 1 April 1975, ITK telah dinaiktaraf menjadi Universiti Teknologi Malaysia (UTM) sehinggalah ke hari ini. Seperti universiti-universiti lain, banyak tempat dan kemudahan yang berada di kampus UTM sama ada di Johor Bahru mahupun di Kuala Lumpur yang boleh dikunjungi. Antaranya Perpustakaan Sultanah Zanariah (PSZ), Masjid Sultan Ismail (MSI), fakulti-fakulti, kolej-kolej kediaman, Tasik Ilmu, Hutan Rekreasi, Balai Cerap, Taman Tropika dan Taman Rusa. Malah UTM mempunyai inisiatif Kampus Ekopelancongan UTM dan merupakan universiti awam pertama yang telah menjalin kerjasama dengan agensi pelancongan tempatan pada 5 Ogos 2015 menerusi Pakej UTM Visit My Campus yang disokong oleh Tourism Malaysia.

Natijahnya, pembudayaan ilmu sangat menyerlah dalam ekosistem sesebuah universiti. Jadikanlah universiti sebagai salah satu tempat untuk dilawati untuk melihat bagaimana warganya mengejar ilmu sepanjang masa tidak kira siang dan malam.

Tamat

[BAHAGIAN 2]Kunjungi Universiti; Tempat Orang Mengejar Ilmu Tanpa Mengira Masa (Sempena Penubuhan Universiti Teknologi Malaysia ke-50 Tahun)

Sambungan dari https://people.utm.my/halim/bahagian-1kunjungi-universiti-tempat-orang-mengejar-ilmu-tanpa-mengira-masa-sempena-penubuhan-universiti-teknologi-malaysia-ke-50-tahun/

SUMBER GAMBAR : https://world.uz/en/post/view/universitet_tehnologiy_malayzii_utm

Murid sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah juga boleh melawat fakulti atau sekolah yang terdapat di sesebuah kampus universiti. Sesebuah universiti itu terdiri daripada pelbagai sekolah atau fakulti yang menawarkan disiplin ilmu yang berbeza. Contohnya, fakulti perubatan melahirkan bakal doktor, fakulti pendidikan melahirkan bakal guru, fakulti kejuruteraan melahirkan jurutera dan fakulti undang-undang melahirkan peguam. Pelajar boleh melihat bagaimana mahasiswa mengikuti kuliah, menjalankan eksperimen di makmal, memerah otak di bilik tutorial, berbincang di gazebo dengan rakan sekuliah tentang subjek yang diajar oleh pensyarah dan melaksanakan rutin mereka sebagai mahasiswa. Pelajar juga boleh berinteraksi dengan mahasiswa yang mungkin berada di cafe terbuka atau gazebo tentang pengalaman mereka sebagai pelajar universiti yang mana ini akan memberi inspirasi kepada mereka untuk bergelar mahasiswa juga pada suatu hari kelak. Mereka juga boleh melihat ruang pembelajaran yang terkini yang terdapat di sesebuah universiti. Contohnya bilik kuliah yang lengkap dengan peralatan canggih yang terkini, dengan susun atur kerusi dan meja yang menggalakkan pembelajaran berpusatkan pelajar, malah terdapat juga bilik kuliah yang berkonsepkan santai di mana mahasiswa bukan sahaja menerima ilmu di situ tetapi tempat mereka berehat dan menenangkan fikiran. Ekosistem universiti bukan sahaja tertumpu kepada aspek akademik sahaja, malah ia juga merangkumi aktiviti penyelidikan. Pelajar sekolah boleh didedahkan kepada pemenang Nobel Laureate yang kebanyakannya merupakan ahli akademik universiti yang menjalankan penyelidikan yang memberi impak besar dalam bidang tertentu. Harvard University umpamanya telah melahirkan pemenang Nobel Laureate terbanyak di dunia. Sehubungan itu, pelajar boleh dibawa melawat ke institut-institut penyelidikan yang terdapat di sesebuah universiti. Penyelidikan yang dijalankan di institut-institut berkenaan pastinya memberi impak kepada masyarakat dan industri. Ini dapat membuka minda pelajar sekolah tentang bagaimana hasil penyelidikan universiti dapat menyumbang kepada masyarakat dan bagaimana pihak industri dapat bekerjasama dengan universiti dalam melaksanakan penyelidikan yang akhirnya memberi impak kepada masyarakat dan negara. Ini akan membantu para penyelidik universiti melangkah ke hadapan dan tetap relevan di peringkat nasional dan global. Penyelidik yang terdiri daripada pensyarah, pelajar pra siswazah, pelajar pasca siswazah, pegawai penyelidik mahupun pembantu penyelidik menjalankan penyelidikan di makmal-makmal tertentu yang terdapat di institut penyelidikan tidak kira siang dan malam dalam memastikan kejayaan penyelidikan. Terdapat institut penyelidikan yang menawarkan lawatan kepada pihak luar bagi memberi peluang kepada pelawat untuk melihat sendiri eksperimen atau kajian tertentu dilaksanakan.

Bersambung…

[BAHAGIAN 1]Kunjungi Universiti; Tempat Orang Mengejar Ilmu Tanpa Mengira Masa (Sempena Penubuhan Universiti Teknologi Malaysia ke-50 Tahun)

SUMBER GAMBAR : https://world.uz/en/post/view/universitet_tehnologiy_malayzii_utm

Seawal dari kanak-kanak, kita selalu didendangkan dengan ayat ini, “belajarlah rajin-rajin, biar dapat masuk universiti, barulah boleh hidup senang”. Tidak dinafikan, dengan segulung ijazah memudahkan seseorang mendapatkan kerja yang baik dengan pendapatan yang lumayan. Tambahan pula, memetik kata-kata bekas Presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela, pendidikan merupakan senjata paling berkuasa yang dapat mengubah dunia. Universiti atau sering dirujuk sebagai menara gading, ialah institusi pendidikan tinggi dan penyelidikan yang menganugerahkan ijazah akademik dalam pelbagai disiplin akademik. Universiti biasanya menawarkan program sarjana muda dan pascasiswazah di sekolah atau fakulti dalam pelbagai bidang pembelajaran yang berbeza. Bak kata pepatah, kalau hendak melentur buluh, biarlah dari rebungnya. Salah satu inisiatif tempat lawatan kepada murid sekolah atau anak-anak yang boleh dipertimbangkan oleh pelbagai pihak terutamanya pihak sekolah dan ibu bapa ialah universiti. Universiti merupakan satu kawasan yang mana warganya mengejar ilmu tidak mengira masa sama ada siang atau malam. Selain zoo, taman tema, pantai dan sebagainya, institusi pendidikan tinggi merupakan tempat yang boleh dilawati. Penulis percaya anak-anak terutamanya murid sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah akan memperolehi pengalaman baru yang dapat memberi mereka motivasi untuk belajar bersungguh-sungguh untuk melanjutkan pengajian tinggi di menara gading. Banyak tempat menarik yang boleh dilawati dalam kampus universiti. Salah satu daripadanya ialah perpustakaan universiti.

Perpustakaan universiti merupakan nadi kepada sesebuah universiti dan ia berfungsi untuk menyokong kurikulum, dan untuk menyokong penyelidikan fakulti dan mahasiswa universiti. Perpustakaan memainkan peranan asas dalam meningkatkan pengalaman pembelajaran, menyediakan mahasiswa dengan semua bahan dan perkhidmatan yang mereka perlukan untuk meningkatkan pengetahuan mereka. Ia merupakan ruang fizikal di mana mahasiswa boleh mencari pelbagai bahan seperti buku, kamus dan ensiklopedia, kawasan di mana mahasiswa boleh berehat dan menenangkan minda dengan mendengar muzik atau membaca buku, tempat di mana mahasiswa dapat mencari jurnal antarabangsa dan mengetahui perkara yang berlaku di seluruh dunia dan kawasan belajar bebas serta ruang pembelajaran kolaboratif di mana mahasiswa boleh bertemu dengan mahasiswa lain untuk menyelesaikan projek kumpulan. Pihak sekolah dan ibu bapa boleh menjadikan perpustakaan sebagai salah satu destinasi sekiranya mereka membawa pelajar atau anak-anak mereka ke kampus universiti. Penulis percaya staf-staf perpustakaan terutamanya pustakawan gembira untuk melayan lawatan pelajar di samping mereka berbesar hati untuk menerangkan kemudahan-kemudahan yang terdapat dalam perpustakaan tersebut. Malah terdapat perpustakaan universiti yang membuka keahlian kepada pihak luar terutamanya pelajar sekolah. Dalam perpustakaan pelajar dapat melihat mahasiswa  universiti sibuk menyiapkan tugasan (assignment), tekun mengulangkaji pelajaran atau ada yang berbincang dengan rakan-rakan sekuliah tentang tugasan yang perlu disiapkan. Pelajar juga boleh melihat koleksi buku, majalah dan jurnal dalam pelbagai bidang yang terdapat di rak-rak dalam perpustakaan.

Bersambung…

Kedudukan Subjek Pendidikan UTM Dalam Kalangan Universiti Asia Tenggara

Tahniah UTM khususnya untuk subjek Pendidikan yang berada di tangga ke-4 terbaik di Asia Tenggara, 25 di Asia dan 151-200 di dunia. Well done!!

Sumber: Universitas Pendidikan Indonesia

Cuti Paterniti: Adakah Ia Bermanfaat? Interview Utusan Malaysia Bersama Saya

Sumber Gambar: Utusan Malaysia
Sumber Gambar: Utusan Malaysia

Utusan Malaysia, 2 April 2022

Saya akui saya bukanlah bapa atau suami yang sempurna. Malah jauh lagi untuk ke arah itu. Tambahan pula ini merupakan pengalaman pertama menimang anak dan rezeki diberikan dua orang cahaya mata serentak. Walaupun begitu, dari awal kandungan isteri sehinggalah anak kembar saya yang kedua discaj dari hospital dan pemeriksaan dan vaksinasi berkala kedua-dua anak, Alhamdulillah sedikit sebanyak saya sebagai suami dan bapa membantu. Dalam konteks interview saya dengan wartawan Utusan Malaysia yang disiarkan hari ini, ia berfokuskan kepada cuti paterniti selama tujuh hari untuk golongan bapa. Adakah ianya bermanfaat? Secara peribadi, berdasarkan pengalaman saya tahun lalu, ianya sangat-sangat bermanfaat. Apatah lagi isteri saya ditahan wad awal sebab saiz salah seorang bayi kami yang kecil. Sepanjang ditahan wad, saya berulang-alik ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) hampir setiap hari untuk menghantar barang keperluan isteri seperti makanan, power bank dan sebagainya. Disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan ketika itu, saya tidak dibenarkan melawat. Barang-barang diletakkan di bawah berserta nama dan nombor wad isteri dan petugas kesihatan yang akan membawanya naik ke atas. Genap dua minggu isteri di hospital, tanggal 26hb Julai 2021, jam 10 malam, saya menerima panggilan dari HSA yang memaklumkan isteri saya akan melahirkan bayi kembar kami secara emergency caesarean. Tanggal 27hb Julai 2021, jam 2.05 dan 2.07 pagi, kedua-dua anak kami selamat dilahirkan. Bermula 27hb Julai bermulalah cuti paterniti saya.

Hari pertama, saya diminta oleh hospital untuk menghantar diapers dan tisu basah bagi kegunaan anak-anak kami. Saya menghantarnya ke wad special care nursery (SCN) dan ketika itulah saya dapat menatap kedua-dua wajah anak-anak saya buat pertama kali dengan masa yang terhad disebabkan PKP. Hari kedua paterniti, saya diminta hospital untuk mengambil uri untuk dibasuh dan ditanam. Saya tiada pengalaman melakukannya. Jadi saya buat pembacaan dari internet dan bertanyakan kepada mak dan ayah di kampung. Saya mencucinya sehabis baik. Rasa insaf dengan kebesaran Allah ketika membasuh uri dengan dua tali pusat. Kemudian timbul satu lagi masalah iaitu di mana saya nak tanam uri memandangkan saya tinggal di apartment. Alhamdulillah, bapa saudara isteri yang tinggal di Kulai menawarkan tempat untuk ditanam uri berkenaan. Saya redah sahaja ke Kulai walaupun sekatan perjalanan diadakan ketika itu. Hari ketiga, isteri keluar wad tanpa anak-anak. Disebabkan isteri bersalin secara pembedahan, saya perlu mengambil dan membantunya secara berhati-hati dan cermat. Kerusi roda disewa dari pihak hospital. Sebelum pulang ke rumah, isteri dibenarkan melawat anak-anak. Setelah sampai di rumah, segala keperluan isteri saya sudah siapkan termasuklah kapas, air pencuci luka dan banyak lagi. Saya juga memasak masakan orang berpantang seperti sup ikan merah, singgang ikan dan sayur lobak putih. Isteri juga perlu menyuntik Heparin untuk elak daripada darah beku yang sangat bahaya buat isteri. Saya juga turut belajar untuk menyuntik cecair berkenaan di bahagian paha isteri. Selain itu, saya juga membantunya mencuci tempat jahitan pembedahan. Hari keempat, kami dapat panggilan dari HSA memaklumkan bahawa kembar pertama (kakak) terpaksa dipindahkan ke wad neonatal intensive care unit (NICU) kerana lupa bernafas dan perutnya yang kembung. Luluh hati kami mendengarnya. Saya bergegas ke HSA tanpa isteri yang masih lemah untuk mendengar penerangan doktor mengenai perkembangan kembar yang pertama. Doktor meminta kebenaran kami untuk diambil air tulang belakang anak untuk menentukan antibiotik yang sesuai untuk anak supaya kuman tak sampai ke otak. Ini salah satu keputusan paling besar perlu saya buat. Doktor minta saya bawa isteri ke hospital untuk menandatangani consent form. Dengan keadaan isteri yang lemah, saya membantu membawanya ke wad NICU menggunakan kerusi roda.

Hari kelima, seperti biasa saya memasak makanan orang berpantang dan membeli pam susu elektrik untuk isteri. Susu ibu perlu dihantar ke hospital untuk diberikan kepada anak-anak kami yang pramatang. Petang itu juga saya hantar susu ibu, diapers dan tisu basah ke wad SCN (adik) dan wad NICU (kakak). Hari keenam, confinement lady datang ke rumah untuk mengurut isteri. Petang itu, sekali lagi menerima panggilan daripada HSA memaklumkan isteri perlu datang ke wad SCN untuk diambil darah. Ini kerana muka kembar kedua (adik) pucat dan hasil ujian darah, adik kekurangan darah. Maka darah ibu diperlukan untuk mengenalpasti jenis darah yang sesuai dimasukkan ke dalam tubuh adik. Menitis air mata saya melihat adik dalam incubator. Hari ketujuh, macam biasa, saya masakkan makanan isteri sebelum hantar stok susu ibu untuk anak-anak kami di wad. Tamatlah cuti paterniti saya selama tujuh hari. Jadi kalau ditanya adakah cuti paterniti wajar diberikan kepada kaum bapa, jawapan saya memang wajar. Ia perlu dimanfaatkan sebaik mungkin apatah lagi dalam konteks saya, pengalaman pertama dan anak-anak pramatang dan isteri melahirkan mereka secara pembedahan. Tambahan pula keluarga saya dan keluarga mertua yang jauh dan sekatan rentas daerah dan negeri dilaksanakan, maka banyak perkara yang kami suami isteri lakukan sendiri.

Ucapan Saya Untuk Penutup Program Innovate Johor (IJ) 2022

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera,

Ybhg Professor, Prof Madya, Dr, Tuan, Puan yang saya hormati sekalian,

Hari ini 22hb Mac 2022 merupakan hari terakhir program Innovate Johor 2022 yang mana ia telah berlangsung selama tiga hari bermula 20hb Mac 2022 yang lalu.

Innovate Johor (IJ) merupakan kesinambungan daripada acara tahunan yang dianjurkan oleh entiti-entiti di bawah Jabatan Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovais (JTNCPI). Ia bertujuan untuk mengabungkan pelbagai aktiviti berkaitan inovasi dan penyelidikan. Antara aktiviti utama untuk edisi tahun 2022 ialah Pertandingan inovasi INATEX 2021, pameran produk syarikat hiliran, Showcase Lab Services, Simposium AIM4STAR, Icon Talk & Sharing session dan sesi ulasan buku. Objektif program ini ialah untuk memberikan platform kepada penyelidik mempamerkan hasil penyelidikan mereka dan memberikan peluang kepada pihak UTM mengenalpasti inovasi yang boleh diketengahkan untuk tujuan komersial. Walau bagaimanapun, berikutan keadaan sekarang yang tidak mengizikan program ini dilaksanakan secara fizikal, jadi program ini diadakan secara dalam talian secara keseluruhannya.

Program ini diadakan sempena sambutan 50 tahun UTM yang jatuh pada tahun ini. Tema Innovate Johor pada tahun ini ialah Aspirasi Komuniti Memacu Inovasi Varsiti. INATEX Merupakan pameran dan pertandingan rekacipta penyelidikan bagi penyelidik dalaman di UTM sebelum dipertandingkan di peringkat lebih tinggi dan dikomersilkan. Pameran Produk Syarikat Hiliran merupakan program pameran maya yang telah mengetengahkan lebih banyak produk-produk sedia komersial yang telah dihasilkan melalui penyelidikan berimpak oleh para penyelidik di UTM. Program tersebut bertujuan memberi pendedahan kepada umum berkenaan produk-produk sedia komersial hasil penyelidikan UTM termasuk yang telah dilesenkan kepada syarikat-syarikat hiliran UTM (spin-off). Business Matching and Industry Engagement Session merupakan aktiviti membina hubungan antara UTM, penyelidik dan pihak industri. Ia merupakan kolaborasi strategik bersama industri melalui projek penyelidikan dengan sumbangan dana peruntukan dari kedua-dua pihak. Penyelidik yang memohon telah berkolaborasi dengan pihak industri. Jumlah geran padanan dari universiti bagi program ini tidak melebihi RM20,000.00. Projek perlu berada di TRL 1-3 atau 4–6. Pembentangan telah dibuat bagi permohonan yang disenarai pendek. Sebanyak 3 projek telah dipilih untuk menerima geran padanan bagi program ini dan penerima telah diumumkan semalam. Penerima geran padanan ini telah diumumkan semalam semasa majlis perasmian Innovate Johor yang telah disempurnakan oleh Ybhg Datuk Naib Canselor UTM, Prof. Datuk Dr Ahmad Fauzi Ismail.

Showcase Lab Services pula merupakan virtual video 360° bagi makmal yang dilengkapi dengan peralatan berteknologi tinggi. Video korporat berimpak untuk mempromosikan makmal dan perkhidmatan professional dipamerkan. Lawatan makmal dilaksanakan secara virtual kerana medium ini mudah diakses dan menjadi pilihan utama serta dapat menjangkau lebih banyak pelawat (viewer). Video korporat berimpak yang interaktif dan informatif berkaitan bidang penyelidikan yang berbeza, prosedur terkini, kewujudan kemudahan dan peralatan yang berteknologi tinggi dapat menjadi medium promosi dan maklumat yang berkesan.

Simposium AIM4STAR pula telah mengenengahkan penyelidik-penyelidik yang telah menjalankan projek komuniti berimpak tinggi sesuai dengan tema ”Universiti Untuk Masyarakat”. Program ini turut membawa barisan NGO/ Industri yang telah bekerjasama dengan UTM dalam usaha memperkasakan masyarakat. Icon Talk & Sharing Session pula merupakan sesi bersama tokoh yang berpengaruh dan memberi impak kepada industri. Ia juga merupakan sesi perkongsian bersama pakar dalam penyelidikan dan pengkomersilan. Sesi ulasan buku melibatkan buku yang bertajuk” Libat Sama Komuniti untuk Kesejahteraan Masyarakat” yang disunting oleh Prof. Madya Dr. Johari Surif dan Prof. Dr. Rosli Hainin. Buku ini dipilih kerana banyak mengetengahkan isu-isu dan cabaran untuk mengekalkan kelestarian keusahawanan industri kecil dan sederhana, keperluan latihan yang komprehensif, pengenalan teknologi dan teknik terbaharu untuk meningkatkan hasil pertanian dan penternakan, pembangunan pendidikan dan modal insan bahkan teknologi komunikasi dalam pembangunan infrastruktur.

Akhir kata, saya mewakili Ahli Jawatankuasa Pelaksana Innovate Johor 2022 mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang telah menyertai program Innovate Johor khususnya dalam aktiviti-aktiviti yang telah dilaksanakan. Semoga semua aktiviti yang dilaksanakan sempena Innovate Johor 2022 ini memberi manfaat dan menambahkan pengetahuan kepada semua. Di kesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua AJK pelaksana yang telah menjayakan program Innovate Johor pada tahun ini. InshaAllah semoga kita bertemu lagi pada masa akan datang. Saya akhiri ucapan saya dengan wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Sekian, terima kasih

Dapatkan Buku Terbaharu Saya Di Pasaran!

Tahukah anda Malaysia dan Korea Selatan berada di hujung yang bertentangan dalam satu kontinum dalam aspek pencapaian matematik sekolah menengah?

Tahukah anda perbandingan komponen kurikulum matematik serta pedagogi dan pentaksiran di dalam kelas matematik, lebih banyak kajian yang dijalankan antara Korea Selatan dengan banyak negara lain yang menjadikan Korea Selatan sebagai negara penanda aras.

Tahukah anda kurikulum matematik pertama diperkenalkan untuk kedua-dua negara, ia bermula pada tempoh yang hampir sama? Tempoh ini adalah antara tahun 1954-1956 di mana kurikulum standard pertama untuk Malaysia adalah Laporan Razak pada tahun 1956, dan kurikulum matematik Korea Selatan yang pertama adalah pada tahun 1954.

Tahukah anda Malaysia memperlihatkan kerangka kerja matematik yang rumit dan kompleks dengan banyak unsur di dalamnya?. Sebaliknya, Korea Selatan menunjukkan kerangka kerja yang mudah dan berfokus.

Tahukah anda penggunaan bahasa yang tidak konsisten dalam pengajaran dan pembelajaran matematik di Malaysia membuatkan guru dan murid keliru dengan hala tuju kurikulum matematik di negara kita?. Sedangkan kurikulum matematik di Korea Selatan yang bermula pada tahun 1950-an iaitu lebih kurang wujudnya Kurikulum Lama Sekolah Menengah (KLSM) di Malaysia hanya menggunakan bahasa ibunda mereka sejak itu sehinggalah pada hari ini. Mereka langsung tidak menitikberatkan penggunaan bahasa dalam matematik, sebaliknya menekankan aspek yang lebih penting dalam pembelajaran matematik seperti keseronokan dalam mempelajari matematik, sikap positif terhadap matematik serta kreativiti matematik.

Tahukah anda susunan kandungan bidang geometri dalam kurikulum matematik sekolah menengah Korea Selatan adalah berdasarkan model van Hiele yang telah terbukti dalam banyak kajian lalu dapat meningkatkan pemikiran geometri pelajar?. Sedangkan pendekatan kurikulum matematik sekolah menengah di Malaysia untuk komponen geometri lebih menggalakkan kepada penghafalan.

Tahukah anda pelajar Korea Selatan sangat membenci subjek matematik? Tetapi mengapa dan bagaimana mereka masih boleh mencapai keputusan yang cemerlang dalam matematik di peringkat global?

Persoalan-persoalan ini terjawab sekiranya anda membaca buku ini. Jadi dapatkannya melalui saluran berikut:

https://penerbit.utm.my
penerbit.utm.my/booksonline/
https://shopee.com.my/utmpress