Kedudukan Institusi Pendidikan Tinggi di Malaysia Dalam World University Rankings 2020-Times Higher Education (THE)

Kedudukan institusi-institusi pendidikan tinggi di Malaysia berdasarkan kepada World University Rankings 2020-Times Higher Education (THE). Untuk kedudukan (3) hingga (8), (9) dan (10) serta (11) hingga (13), ianya disusun berdasarkan susunan abjad (alphabetical order). Untuk kedudukan-kedudukan tersebut, ia tidak bermakna universiti A lebih baik dari universiti B disebabkan universiti A berada di atas universiti B. Ia disebabkan universiti A diletakkan di atas universiti B berdasarkan susunan abjad. Dalam ranking 2020 ini menyaksikan kemasukan dua lagi universiti di Malaysia menjadikan keseluruhan 13 universiti berbanding hanya 11 universiti berada dalam ranking THE 2019. Dua universiti berkenaan ialah Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) dan Multimedia University (MMU). Maklumat lanjut, bolehlah layari pautan berikut https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2020/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

Sumber: Jabatan Pendidikan Tinggi & Times Higher Education (THE)

[Bahagian 1] Generasi Digital Perlukan Pedagogi Abad ke-21 Dalam Bilik Darjah

Picture source: https://www.hindustantimes.com/education/moving-towards-21st-century-learning-at-schools/story-mtIvNzRtj1nuxLDZEWyV8J.html

Sistem pendidikan di seluruh dunia semakin menekankan pelbagai kemahiran dalam kurikulum untuk menyediakan murid menghadapi cabaran kompleks abad ke-21 ini. Baru-baru ini, mesyuarat tahunan ke-enam Network on Education Quality Monitoring in the Asia Pacific (NEQMAP), yang diadakan pada Disember 2018 di Bangkok, memberi tumpuan kepada isu dan cabaran dalam penyepaduan kemahiran abad ke-21 dalam kurikulum, pedagogi dan pentaksiran. Banyak negara sedang berusaha merefleks kepentingan kemahiran abad ke-21 ke dalam dasar dan rancangan pendidikan mereka. Ini kerana sistem pendidikan sesebuah negara penting untuk menyediakan murid yang bersedia untuk menghadapi cabaran abad ke-21. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah melancarkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025. PPPM yang bertujuan untuk meningkatkan taraf pendidikan supaya mencapai standard antarabangsa menjadi aspirasi kerajaan untuk mempersiapkan murid di Malaysia yang bersedia untuk keperluan abad ke-21 serta memenuhi harapan ibu bapa terhadap polisi pendidikan. Dalam kurikulum sekolah di Malaysia, ada dinyatakan bahawa salah satu daripada hasrat Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) adalah untuk melahirkan murid yang mempunyai kemahiran abad ke-21 dengan memberi fokus kepada kemahiran berfikir serta kemahiran hidup dan kerjaya yang berteraskan amalan nilai murni. Kemahiran abad ke-21 bermatlamat untuk melahirkan murid yang mempunyai ciri-ciri berdaya tahan, mahir berkomunikasi, pemikir, kerja sepasukan, bersifat ingin tahu, berprinsip, bermaklumat, penyayang/ prihatin dan patriotik. Berdasarkan teks ucapan YAB Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sempena majlis pelancaran sambutan hari guru peringkat kebangsaan kali ke-48 tahun 2019, beliau menegaskan dalam abad ke-21, senario pendidikan secara global berkembang dengan begitu pesat. Arus globalisasi telah membentuk hala tuju baharu pendidikan dunia. Sehubungan itu, guru perlu mempunyai pengetahuan kandungan pedagogi abad ke-21 kerana dalam bilik darjah, guru-gurulah yang memainkan peranan aktif dalam pengajaran dan pembelajaran untuk mengubah tingkah laku murid. Manakala menurut YAB Menteri Pendidikan Malaysia, Dr. Maszlee Malik semasa melancarkan Gerakan Massa: ‘Terima Kasih Cikgu’ peringkat kebangsaan sempena sambutan hari guru kali ke-48 tahun 2019, matlamat pendidikan adalah untuk menghasilkan murid yang mampu menghadapi cabaran kehidupan pada era Revolusi Industri ke-empat.

Bersambung…

Tips Panduan Melancong ke Luar Negara

Saya ambil artikel ini dan ubah suai daripada akhbar Berita Harian bertarikh 6 September 2019 m/s:60. Berikut merupakan tips panduan melancong ke luar negara.

Sumber gambar: https://seda.college/essential-accessory-baggage/viajes/
 1. Pastikan anda membawa pasport yang merupakan dokumen paling penting yang wajib anda ada. Ia ibarat “nyawa” anda sekiranya berada di luar negara. Pastikan juga pasport anda masih berada pada tempoh yang sah dan sah enam bulan dari takikh perjalanan ke luar negara anda.
 2. Pastikan anda menyediakan wang mencukupi sepanjang tempoh pengembaraan anda di luar negara. Saya masih ingat lagi ketika saya ke Kazakhstan pada tahun 2017 yang mana tiada pengurup wang (money changer) di Malaysia yang menyediakan pertukaran wang duit Malaysia ke matawang Kazakhstan. Jadi, saya tukarkan RM ke USD di Malaysia terlebih dahulu, sebelum menukarkannya ke Kazakhstani tenge semasa berada di Kazakhstan. Wang yang disediakan akan digunakan untuk penginapan, pengangkutan, makan minum, tiket tempat lawatan, pembelian cenderahati dan sebagainya. Pastikan juga anda aktifkan penggunaan kad ATM mahupun kad kredit untuk penggunaan antarabangsa sebagai backup sekiranya wang tidak mencukupi semasa anda berada di luar negara.
 3. Sebaik-baiknya anda menempah tiket penerbangan seawal enam atau sembilan bulan sebelum bertolak ke mana-mana destinasi luar negara pilihan anda. Ini kerana, semakin awal anda menempah, semakin murah harga tiket kapal terbang.
 4. Sebelum ke luar negara, anda perlu maklum bahawa terdapat sesetengah negara yang memerlukan anda memiliki visa untuk masuk atau melancong ke sesebuah negara tertentu. Contohnya, China, India dan Australia. Untuk mengetahui negara mana yang memerlukan visa untuk rakyat Malaysia, anda boleh layari laman web berikut https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Malaysian_citizens
 5. Bagi tujuan keselamatan dan langkah berjaga-jaga, anda perlu menyimpan duit kecemasan di tempat yang tersorok di dalam bagasi yang mana duit tersebut boleh kita gunakan ketika anda ditimpa masalah dan sebagainya. Dengan berbuat demikian, sekurang-kurangnya anda masih ada duit simpanan untuk digunakan bagi mendapatkan bantuan dan perdi membuat laporan di balai polis. Berdasarkan pengalaman saya, saya juga simpan nombor telefon pejabat kedutaan Malaysia di negara-negara yang bakal saya kunjungi. Ia penting sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diingini.
 6. Anda dinasihatkan untuk membuat sedikit “homework” mengenai negara atau bandar yang bakal anda kunjungi. Hal ini penting bagi anda membuat persiapan dan persediaan yang sewajarnya sebelum bertolak. Contohnya, harga tiket ke tempat-tempat menarik yang anda ingin kunjungi, stesen-stesen subway atau tram yang anda perlu turun, dan sebagainya. Jadi anda boleh merancang perbelanjaan dan perjalanan anda di sana. Begitu juga dengan hal keselamatan. Saya pernah ke Madrid, Spain yang mana saya dimaklumkan terdapat ramai pickpocket di sana. Jadi sebagai langkah berjaga-jaga, saya menyimpan duit dan pasport di tempat yang selamat semasa berada di sana.
 7. Internet sangat penting semasa berada di luar negara. Dengan internet, anda boleh sampai ke sesuatu destinasi menggunakan aplikasi yang ada. Jadi buatlah sedikit “homework” mengenai pelan internet yang murah tetapi mempunyai liputan yang meluas di destinasi percutian yang ingin ditujui. Saya masih ingat lagi ketika mengunjungi Seoul dan Busan pada tahun 2016 yang mana saya menempah portable wifi semasa berada di Malaysia. Saya perlu mengambilnya di lapangan terbang antarabangsa Incheon. Untuk memulangkannya, saya perlu memasukkannya ke dalam sampul surat dan meminta receptionist hotel mengeposkannya. Sangat efisien dan mudah.
 8. Saya sememangnya seorang yang sangat well-planned. Jadi nasihat saya, simpan segala dokumen dalam satu fail seperti itinerary penerbangan, peta lokasi dan sebagainya. Hal ini penting untuk melancarkan perjalanan anda sebelum berlepas dan sepanjang berada di luar negara.
 9. Anda juga perlu ketahui perbezaan waktu antara Malaysia dengan negara yang bakal anda lawati. Contohnya, waktu di Seoul adalah 1 jam lebih awal dari Malaysia, manakala waktu di Dubai ialah lewat 5 jam dari Malaysia.
 10. Anda juga dinasihatkan untuk menyemak muatan bagasi yang dibenarkan sewaktu pergi dan balik dari sesebuah negara. Contohnya, semasa saya terbang ke Seoul menggunakan Malaysia Airlines (MAS), saya diberikan muatan bagasi sebanyak 30kg. Jadi awal-awal lagi saya menimbang bagasi saya di rumah sebelum ke lapangan terbang untuk memastikan bagasi saya tidak melebihi muatan yang diberikan. Sekiranya anda tidak menyemak, dikhuatiri berat bagasi anda melebihi muatan yang diberikan dan anda akan dicaj untuk setiap lebihan berat bagasi. Selain itu, anda juga perlu peka tentang barangan yang tidak boleh dibawa masuk ke dalam pesawat untuk penerbangan antarabangsa. Ini kerana terdapat barangan yang boleh dibawa masuk ke dalam pesawat untuk penerbangan domestik tetapi tidak untuk penerbangan antarabangsa.

[Bahagian Akhir] Catatan di Gwangju: Bandaraya di Barat Daya Korea Selatan Dengan Keunikan Tersendiri

Sambungan dari https://people.utm.my/halim/bahagian-2-catatan-di-gwangju-bandaraya-di-barat-daya-korea-selatan-dengan-keunikan-tersendiri/

Pada hujung minggu ketiga saya di Gwangju, saya mengambil keputusan untuk berkunjung ke Stadium Piala Dunia 2002 dan Culture and Art Center. Kedudukan stadium ini agak jauh dari pusat bandar dan saya menaiki bas henti-henti untuk ke sana. Stadium Piala Dunia Gwangju merupakan salah satu simbol utama bandaraya Gwangju. Apabila diterangi dengan lampu limpah, stadium itu kelihatan seperti kubah bercahaya. Siling dan tiang berbentuk ‘Y’ besar membentuk perkataan ‘Go’, iaitu alat yang digunakan dalam permainan tradisional dari Gwangju, Gossaumnori. Dari aspek binaannya, tempat duduk penonton direkabentuk berdasarkan permainan tradisional rakyat Korea yang dikenali sebagai “kossaum nori”, manakala bumbung melengkung menggambarkan Gunung Mudeung yang sangat terkenal di Gwangju. Stadium yang dibuka secara rasmi pada 13 November 2001 ini boleh memuatkan lebih kurang 40,000 penonton pada satu-satu masa. Stadium ini juga dikenali sebagai ‘Stadium Guus Hiddink’ dalam kalangan masyarakat setempat. Stadium itu dinamakan ‘Stadium Guus Hiddink’ sebagai menghormati jurulatih yang bernama Guus Hiddink yang merupakan jurulatih lagenda bagi pasukan bola sepak kebangsaan Korea selatan. Ini kerana pada Piala Dunia 2002, Guus Hiddink membantu pasukan Korea Selatan menewaskan Sepanyol pada peringkat suku akhir sekaligus mara ke peringkat separuh akhir untuk kali pertama dalam sejarah penglibatan Korea Selatan dalam Piala Dunia. Perlawanan tersebut diadakan di Stadium Piala Dunia Gwangju. Selain itu, semasa Piala Dunia 2002, stadium ini juga menjadi stadium untuk perlawanan-perlawanan yang melibatkan negara China, Costa Rica, Korea, Slovenia dan Sepanyol. Stadium ini juga merupakan stadium rasmi pasukan Gwangju FC dari Liga Bola Sepak Profesional Korea (Liga K). Destinasi terakhir saya pada hujung minggu ketiga ialah Gwangju Culture & Art Centre. Ia merupakan pusat di mana terletaknya bahan pameran dan persembahan yang mewakili dari zaman purba hingga era moden. Pusat ini merupakan kompleks persembahan seni, termasuklah opera, balet, tarian moden, teater dan opera tradisional Korea.

Pengalaman tiga hujung minggu berturut-turut di kota Gwangju menjadikan saya lebih memahami sedikit sebanyak tempat-tempat menarik di Gwangju di samping lebih mengenali masyarakat setempat di kota tersebut.

Tamat

Stadium Piala Dunia Gwangju
Saya di Stadium Piala Dunia Gwangju

Senarai Jurnal Terindeks ERA 2018

Salam semua,

Disertakan senarai jurnal terindeks ERA 2018 melalui pautan berikut:

ERA 2018 Journal List

Senarai Jurnal Terindeks Scopus Sehingga April 2019

Salam semua,

Disertakan senarai jurnal terindeks Scopus sehingga April 2019 melalui pautan berikut:

Scopus Sources April 2019

 

Mengetahui Maklumat Pengunjung ke Blog Kita Melalui Jetpack

Salam semua,

Baru-baru ini, saya telah menginstall aplikasi Jetpack ke blog saya. Sebelum ini saya hanya menggunakan plug-in Flag Counter seperti berikut yang tertera di blog saya. Walau bagaimanapun, plug-in tersebut hanya memaparkan bilangan pengunjung yang melayari blog saya.

Namun, dengan menginstall plug-in Jetpack, maklumat lanjut mengenai pengunjung dapat saya ketahui seperti berikut:

*sila klik pada rajah untuk paparan yang lebih jelas

*sila klik pada rajah untuk paparan yang lebih jelas

*sila klik pada rajah untuk paparan yang lebih jelas

Persidangan Antarabangsa Anjuran FSSK UTM

Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK) khususnya Sekolah Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan menganjurkan dua persidangan antarabangsa pada tahun 2019 ini. Pertama ialah 6th International Social Sciences Postgraduates Conference (ISPC). Ia merupakan kesinambungan persidangan International Education Postgraduate Seminar (IEPS) pada tahun-tahun lepas (baca https://people.utm.my/halim/5th-international-education-postgraduate-seminar-ieps/). Ia diubah nama kepada ISPC berikutan penggabungan beberapa fakulti/akademi bersifat sains sosial kepada Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK). Laman web persidangan boleh dilayari melalui pautan berikut https://humanities.utm.my/pgssfssh/


Persidangan kedua ialah 3rd International Conference on Educational Studies (2019 ICES). Kedua-dua persidangan ini menawarkan peluang untuk penerbitan artikel dalam jurnal-jurnal berindeks. Laman web persidangan boleh dilayari melalui pautan berikut https://humanities.utm.my/ices2019/

Health Is Wealth Awareness Day Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan 2019

Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK), Universiti Teknologi Malaysia Johor Bahru  mengadakan PROGRAM HEALTH IS WEALTH AWARENESS DAY 2019 kepada staf di FSSK. Program ini bertujuan untuk:

 1. Mendedahkan staf kepada risiko kesihatan yang mungkin wujud di tempat kerja.
 2. Memberi pendedahan dan kefahaman tentang info penjagaan kesihatan.
 3. Amalan rutin harian yang sihat sepanjang berada di tempat kerja
 4. Teknik menangani tekanan kerja bagi pengurusan emosi yang sihat

[Bahagian 2] Catatan di Gwangju: Bandaraya di Barat Daya Korea Selatan Dengan Keunikan Tersendiri

Sambungan dari https://people.utm.my/halim/bahagian-1-catatan-di-gwangju-bandaraya-di-barat-daya-korea-selatan-dengan-keunikan-tersendiri/

Pada hujung minggu kedua, saya mengambil kesempatan berkunjung ke Taman Sajik (Sajik Park). Sajik Park merupakan kawasan berlandskap dengan pelbagai jenis pokok dan bunga-bungaan. Taman ini telah dibangunkan sebagai kawasan riadah untuk masyarakat setempat. Taman ini menempatkan beberapa tarikan termasuk memorial untuk wira negara, Stesen Penyiaran Gwangju (KBS), Menara Memorial Polis, Pavilion Yangpajeong, dan Pavilion Palgakjeong yang menghadap ke pusat bandaraya Gwangju. Pelbagai pokok dan bunga menawarkan suasana dan pemandangan yang menarik untuk dikunjungi. Sajik Park yang menempatkan Menara Sajikia merupakan salah satu tarikan utama pelancong ke Gwangju. Menara itu terletak di atas Taman Sajik dan di tengah-tengah pusat bandar. Dari menara tinjau ini, saya boleh melihat pemandangan 360 darjah pusat bandaraya dan persekitaran termasuk mercu tanda serantau seperti Asia Culture Centre (ACC) dan Gunung Mudeung. Saya difahamkan bahawa sekitar 15 April setiap tahun iaitu sempena musim bunga, bunga ceri penuh mekar akan mewujudkan suasana yang indah. Ketika itu juga, pihak Majlis Perbandaran Gwangju memasang lampu di pokok untuk pengunjung menikmati bunga-bunga dan pemandangan pada waktu malam. Ruang tinjau di bahagian atas membolehkan pengunjung menggunakan teropong secara percuma untuk melihat pandangan panorama Gwangju dengan lebih jelas dan dekat. Pengunjung tidak dikenakan sebarang bayaran untuk menuju ke dek peninjau. Lif turut disediakan di samping disediakan juga laluan pejalan kaki menuju ke dek peninjau buat mereka yang memilih cara hidup sihat. Menuruni bukit di Taman Sajik, saya menemui “Penguin Village”. “Penguin Village’ ini ditemui dengan mengikut arahan pada papan tanda penguin yang melalui jalan sempit di belakang Yangnim-dong Community Service Center. Setibanya di situ, saya  mendapati sebuah kampung dari tahun 1970-an dan 80-an yang diubah menjadi ruang pameran luar. “Penguin Village” ini bukanlah perkampungan yang menempatkan penguin yang biasa kita dengar atau lihat.”Penguin Village” dinamakan sempena cara golongan warga emas (orang tua) dengan sakit lutut berjalan seperti penguin. Penduduk kampung mula membersihkan rumah-rumah terbakar dan terbengkalai dan membawa benda-benda untuk dipamerkan di dinding dan di luar rumah. Banyak barang antik, unik dan klasik yang dipamerkan di perkampungan tersebut. Saiz rumah di perkampungan tersebut tidak sebesar mana, tetapi ianya dipenuhi dengan pelbagai jenis objek dari penduduk. Menjelang petang, saya menuju ke Chungjang-ro Street. Ia dinamakan sempena gelaran Ketua Umum Deok-ryeong. Jalan Chungjang-ro adalah tapak Gerakan Demokrasi Gwangju 1980. Kalau di Seoul, Myeongdong merupakan kawasan tumpuan pengunjung tempatan dan asing. Tetapi di Gwangju, di sini terletaknya pusat-pusat fesyen utama di Gwangju. Jalan ini juga dipenuhi dengan pusat-pusat membeli-belah, kedai pakaian, restoran, kafe, dan pelbagai tarikan lain, memberikan pengalaman hebat budaya moden di Gwangju. Ia adalah hab fesyen di bandar, sama ada gaya model mahupun tradisional, serta tempat untuk tarikan pengunjung yang pelbagai.

Panorama Bandaraya Gwangju

Saya di ruang peninjau di atas Menara Sajik di Sajik Park

Saya di Penguin Village

Bersambung…