Sesungguhnya Ilmu Itu Tinggi Nilainya

Kes 1

Bulan ini, saya perlu berjimat sedikit kerana saya telah buat pembayaran yuran pembentangan early-bird untuk sebuah persidangan antarabangsa tetapi bertempat di Malaysia. Saya ada geran penyelidikan, namun, peruntukan tahun pertama sudah habis. Disebabkan saya teringin benar nak hadir dan bentang kertas kerja secara fizikal, saya tekad untuk hantar kertas kerja dan buat pembayaran. Ini merupakan pembentangan pertama saya secara fizikal sejak pandemik COVID-19 melanda. Ini juga signature paper saya dan saya merupakan individual author. Saya rindu nak jumpa pembentang dari universiti lain, rindu nak bersembang dengan rakan-rakan yang sama bidang, rindu nak dapatkan ilmu dari penyelidikan orang lain, rindu nak bertukar-tukar bilik sesi selari dan rindu nak bertukar-tukar pendapat. Berbeza budaya perkongsian ilmu secara fizikal dan secara maya. Kertas kerja sudah diterima dan persidangannya lama lagi; bulan 5. Tapi disebabkan nak kejar harga early-bird, saya bayar juga. Alhamdulillah takdalah sampai ikat perut bulan ni. Cuma makan nasi bungkus sahaja

Kes 2

Saya sedang dan bakal menyelia pelajar pasca siswazah. Kalau dilihat trend sekarang ini, hatta jurnal yang bukan diindeks Scopus dan Web of Science (WOS) pun perlukan kelulusan jawatankuasa etika penyelidikan. Untuk dapatkan kelulusan, penyelidik perlu buat sedikit bayaran. Kalau seorang dua, inshaAllah penyelidik atau pensyarah boleh cover, namun kalau ramai pelajar pasca siswazah yang diselia, nampaknya kena rajin puasa sunat lepas ni. Saya pula sejenis yang pastikan hasil kajian pelajar dapat dikongsikan dan bukan setakat diletakkan di rak buku. Bak kata penyelidik tersohor, “No matter how important your research is, if it is not shared and published, it is nothing”. Jadi nak taknak, kelulusan jawatankuasa etika penyelidikan perlu diperolehi.

Kes 3

InshaAllah bulan ini akan ada empat buah artikel saya bersama pelajar yang bakal diterbitkan dalam sebuah jurnal berindeks MyCite. Pada mulanya saya rasa sayang sangat keempat-empatnya hanya dapat diterbitkan dalam jurnal MyCite. Namun disebabkan halangan kewangan, saya teruskan sahaja niat untuk terbitkan artikel-artikel di jurnal tersebut yang juga mengenakan sedikit caj yuran penerbitan. Saya tak minta pelajar bayar sebab mereka dah banyak keluarkan duit untuk buat penyelidikan, namun saya niat sahaja untuk menyebarkan dan berkongsi ilmu.

Jadi, apa yang boleh kita simpulkan dari kes 1, kes 2 dan kes 3? Hargailah ilmu kerana sesungguhnya ilmu itu mahal dan tinggi nilainya.

He & She Coffee Cafe di UTM

Kalau pergi travel ke luar negara bersama saya pasti menyesal. Haha. Nak tahu kenapa? Sebab salah satu must-visit place saya ialah universiti . Kalau saya ke Singapura pasti akan singgah ke National University of Singapore (NUS) dan Nanyang Technological University (NTU). Saya pernah berkolaborasi membuat penyelidikan di Melbourne dan saya melawat Melbourne University, RMIT University, La Trobe University dan Swinburne University of Technology. Kalau berkunjung ke Bandung, saya akan melawat Institut Teknologi Bandung (ITB) dan kalau ke Jogjakarta, pasti akan bergambar kenang-kenangan di Universitas Gadjah Mada (UGM) dan Universitas Negeri Yogyakarta (UNY). Pernah sekali ke Hong Kong, dan sudah pasti The University Of Hong Kong menjadi salah satu destinasi.

Semasa di Korea Selatan, Alhamdulillah, banyak universiti ternama di sana saya kunjungi; Seoul National University, Korea University, Yonsei University dan Ewha Womans University. Kalau di Busan, saya ke Pusan National University. Pernah sekali saya ke Pulau Jeju dan Jeju National University indah sekali. Walau apa pun, universiti tempat saya berkelana selama enam bulan sentiasa terpahat di hati iaitu Chonnam National University.

Apa yang menariknya tentang universiti-universiti di Korea Selatan, Singapura, Australia dan Hong Kong ini ialah, kedai kopi terletak di merata-rata di dalam kampus terutamanya di kawasan yang menjadi tumpuan seperti perpustakaan. Budaya mengopi (bukan membawang ya) dalam kampus sudah menjadi budaya mereka terutama di negara-negara empat musim. Seronok melihat aktiviti akademik dalam kampus di kedai kopi.

Buat pengetahuan alumni UTM, kedai kopi (baca: gourmet coffee which is generally made from 100% Arabica beans, giving the brewed coffee a full body, fine aroma, and rich flavor) kini boleh didapati di kampus UTM Johor Bahru. Yang terbaru terletak betul-betul di bawah Perpustakaan Sultanah Zanariah (PSZ) iaitu kedai He & She Coffee. Semasa zaman saya bergelar mahasiswa pra-siswazah suatu ketika dahulu, ruang tersebut merupakan study room 24 jam. Sangat meriah ketika itu dengan mahasiswa terutamanya ketika musim peperiksaan. Semoga dengan adanya kedai kopi ini, kemeriahan tersebut dapat dikembalikan.

Saya baca tentang satu artikel berkaitan kopi dan budaya ilmu di universiti. Saya tertarik dengan kenyataan seorang professor. “Coffee is such a keystone that many scholars do much of their thinking and writing in coffee houses. The number of times I have seen Starbucks thanked in dissertation acknowledgments is second only to moms. Coffee houses supply endless caffeine, free Wi-Fi, and enough social noise and ambiance to minimize the isolation of academic work”.

Semalam (28/2/2023) berkesempatan buat pertama kali ke kedai kopi tersebut. Semalam pula seharian hujan. Pekena secawan kopi panas tadi memang nikmatnya tak terkata. Nanti nak bawa orang rumah dating kat situ. Barulah betul He & She!

Saya di He & She Coffee Cafe di UTM

RM5000 IS THE FIGURE TO REMEMBER!

Sumber: Research Management Centre (RMC) UTM

[Saya copy dan paste email dari Pengarah RMC UTM]

Dear Researchers

On behalf of RMC, I would like to remind the researchers to remember this figure: RM5000.

This figure is exactly the maximum amount you can make any procurement for your research purpose by yourself without going through the RMC Procurement Procedure. You can be surcharged if you fail to follow the procurement procedure when the procurement amount is more than RM5000.

Please remember, if your procurement is above RM5000, you MUST make the purchase or procurement through an official purchase order (Local Order or Pesanan Tempatan) which can only be issued by RMC Finance Section (please contact them at Level 3 Block F54 for JB).

Remember, proper procurement procedures MUST BE FOLLOWED WHEN CARRYING OUT THE PROCUREMENT once approval of activities (or approval of procurement in the case of items not listed in proposal) has been obtained.

[Bahagian 4] Meneroka Kota Istimewa Jogjakarta, Indonesia

Sambungan dari: https://people.utm.my/halim/bahagian-3-meneroka-kota-istimewa-jogjakarta-indonesia/

Pada keesokan harinya, penulis berkunjung ke Borobudur yang merupakan kuil Buddha Mahayana abad ke-9 yang terletak di Daerah Magelang, tidak jauh dari kota Jogjakarta. Perjalanan dari tempat penginapan penulis ke candi Borobudur mengambil masa lebih kurang satu jam. Sebaik sahaja penulis keluar dari bas, ramai penjual jalanan berkerumun ke arah pengunjung membuatkan penulis rasa kurang selesa dengan keadaan tersebut. Walau bagaimanapun, mereka tidak dibenarkan masuk ke dalam kompleks candi berkenaan. Nama Borobudur diambil dari bahasa Sanskrit iaitu ‘bara’ yang bermaksud ‘kompleks kuil’ atau biara dan kata ‘budur’ berasal dari kata ‘beduhur’ yang bermaksud ‘di atas’. Jadi maksud Borobudur adalah kuil yang berada di atas bukit. Candi Borobudur dibina sekitar 750 masihi oleh kerajaan Syailendra yang diasaskan oleh Raja Mataram dengan Samaratungga yang pada waktu itu adalah seorang Buddha. Ia adalah kuil Buddha terbesar di dunia. Candi ini terdiri daripada sembilan platform yang disusun, iaitu enam berbentuk segi empat sama dan tiga berbentuk bulatan, dengan kubah tengah di atasnya. Ia dihiasi dengan 2,672 panel dan 504 patung Buddha. Candi Borobudur mempunyai 72 stupa berbentuk loceng, stupa terbesar terletak di bahagian atas kuil sementara yang lain mengelilingi stupa ke bawah. Reka bentuk candi mengikuti senibina Buddha Jawa, yang menggabungkan budaya asli Indonesia terhadap penyembahan nenek moyang dan konsep Buddha untuk mencapai Nirvana. Kuil ini dibina dengan gaya Mandala yang mencerminkan alam semesta dalam kepercayaan Buddha itu sendiri. Jika Candi Borobudur dilihat dari luar ke dalamnya, ia dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu di luar terdapat dunia semulajadi yang dibahagikan kepada tiga zon dan di tengahnya terdapat sebuah alam Nirvana. Di zon pertama ialah Kamadhatu, yang bermaksud dunia semulajadi yang dilihat dan sedang dialami oleh manusia sekarang. Di zon kedua ialah Rupadhatu, yang bermaksud sifat peralihan, di mana manusia telah dibebaskan dari urusan dunia. Untuk zon ketiga adalah Arupadhatu yang bermaksud alam tertinggi, rumah Tuhan. Borobudur adalah kuil Buddha terbesar di dunia, dan seangkatan dengan Bagan di Myanmar dan Angkor Wat di Kemboja sebagai salah satu tapak arkeologi yang besar di Asia Tenggara. Borobudur popular dalam kalangan para Buddha di Indonesia merayakan Hari Wesak di monumen tersebut. Borobudur juga merupakan tarikan pelancong yang paling banyak dikunjungi di Indonesia. Penulis mengambil masa lebih kurang dua jam menikmati keindahan seni bina candi tersebut.

Penulis di Candi Borobudur

Bersambung…

PENULISAN PENGHARGAAN (ACKNOWLEDGEMENT) BAGI GERAN DANA PENYELIDIKAN KPT

Sumber: KPT dan UTM
Sumber: KPT dan UTM

Don’t Suudzon, Let’s Husnuzon!

Pesanan buat kakak dan adik:


Anak orang tengok TV,
Anak kita tak tengok TV,
Jangan sesekali cakap,
Eh, kenapa anak dia tengok TV,
TV tak bagus untuk anak-anak,
Kita mungkin beranggapan,
TV tak bagus untuk anak kita,
Tapi mungkin bagus untuk anak mereka.

Anak kita makan nasi dan sayur,
Anak orang makan burger,
Jangan sesekali cakap,
Eh, kenapa anak dia makan makanan tak berkhasiat,
Bukan ke makan sayur lagi sihat,
Kita tak tahu dari awal cerita,
Jadi jangan mudah jatuhkan hukum,
Mungkin itulah kali pertama anak orang itu makan burger.

Anak kita tak main ipad,
Anak orang khusyuk di depan ipad,
Jangan sesekali katakan,
Bukan ke ipad beri kesan negatif,
Kita beranggapan anak kita bagus tak main ipad,
Mungkin anak orang belajar sambil bermain guna ipad.

Tengok anak orang merayau malam-malam,
Anak kita mengulangkaji pelajaran,
Jangan sesekali cakap,
Eh, mak ayah dia tak kawal anak mereka ke,
Kita tak tahu kesusahan mereka,
Mungkin mereka anak orang susah,
Yang baru selesai menjual bungkusan kacang kuda.

Anak orang melancong ke luar negara,
Anak kita duduk di rumah sahaja,
Gembiralah untuk mereka,
Semoga rezeki kita juga akan ada.

Kisah rumah tangga artis menjadi sensasi,
Dijaja berita sana dan sini,
Ada orang pertahankan hak isteri,
Ada juga yang pertahankan hak suami,
Caci-mencaci bertubi-tubi,
Kita menghakimi membuta tuli,
Fitnah ditaburi tanpa bukti,
Alangkah baiknya kita berdiam diri,
Biar yang arif membuat konklusi.

Jangan suudzon kepada semua hambaNya,
Jangan menghukum pada zahirnya,
Jauhi perasaan curiga,
Jangan buat hati orang terluka,
Kalau ianya benar sekalipun,
Kita tak dapat pahala,
Sebaliknya kalau salah,
Kita yang menanggung dosa.

Janganlah anggap diri cukup bagus,
Semuanya kita betul seratus peratus,
Kelak rezeki terputus,
Semuanya jadi tidak terurus.

Cara kita dan cara orang lain berbeza,
Baik pada kita mungkin tak baik untuk mereka,
Berkesan pada mereka mungkin tak berkesan pada kita,
Hidup kita dan hidup orang lain perjalanannya tak sama,
Kita hanya tahu dari segi luaran,
Kita hanya tahu permukaan,
Kita tak tahu apa yang ada di dasar lautan,
Jadi jangan mudah menghakimi,
Dari apa yang kita perhati,
Jangan saling mendengki,
Jangan saling membenci,
Sebaliknya berusaha perbaiki diri,
Husnuzon dan bersihkan hati.

Ikhlas,
Babah

SENARAI RASMI JURNAL MYCITE 2022

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera,

Sekadar perkongsian.

Senarai terkini jurnal yang diindeks MYCITE adalah seperti yang disertakan di post ini. Merujuk kepada PROSEDUR PENYELIDIKAN PASCASISWAZAH (ProPS 06) 2022 yang dikeluarkan oleh Sekolah Pengajian Siswazah (SPS) UTM, 

“Bagi pelajar ambilan Semester 1 2021/2022 dan seterusnya, pelajar perlu memenuhi syarat penerbitan seperti berikut: • Pelajar mengemukakan sekurang- kurangnya satu (1) penerbitan artikel yang telah diterima atau diterbitkan dalam jurnal yang diindeks di Web of Science atau; • Pelajar mengemukakan sekurang- kurangnya dua (2) penerbitan artikel yang telah diterima atau diterbitkan dalam jurnal yang diindeks di SCOPUS/ERA/Jurnal yang disenaraikan di MyCite (Malaysian Citation Centre).

http://people.utm.my/halim/files/2023/02/MyCite_2022_RASMI-1.pdf

Semoga bermanfaat.

Terima kasih

Sharing Session For Master of Education (Mathematics)- Open & Distance Learning (ODL) Mode

Salam everyone!

1️⃣ You want to continue your masters degree but unable to visibly come to campus?

2️⃣ You want to continue your masters degree but unable to afford your time due to the work commitment?

3️⃣ You want to continue your masters degree but are far from campus?

4️⃣ You want a flexible time to pursue you masters degree?

We have the solution!

Not to worry, we have a special sharing session just for you!

Date: 01 February 2023

Time: 3.00-4.00 p.m

Link: https://www.facebook.com/humanities.utm

We’ll discuss:

1️⃣ What is ODL?

2️⃣ Why choose ODL in UTM?

3️⃣ How to study for ODL?

4️⃣ Fees structure & how to afford them

Grab this rare opportunity and spread this program to your loved ones too!

[Throwback] Pengalaman Pertama Anak-Anak Naik Kapal Terbang

2 Disember 2022

Anak-anak demam dan selesema. Ibu kerja. Ibu kata nak hantar pengasuh, tapi babah kata, takpa biar babah yang jaga. Walaupun malam tadi tidur asing-asing, seperti biasa, akhirnya kedua-dua akan demam jua. Silap hari bulan, babah dan ibu juga akan turut tumbang. Hari ni babah nekad nak pastikan mereka sihat. Bukan apa, inshaAllah lusa kami akan terbang ke Langkawi. Pengalaman pertama mereka menaiki kapal terbang. Kalau flight delay, babah okay lagi. Babah dah tetapkan minda untuk bagi anak-anak seronok. Beberapa hari lepas dah dapat notifikasi perubahan masa dari AirAsia. Ahad ini bersedia lah kalau delay. Sedangkan bukan musim hujan pun asyik delay, inikan pula musim hujan. Tapi babah dah sedia untuk itu. Tapi kalau mereka tak sihat, babah dan ibu jua yang tak senang hati. Cepat-cepat sembuh ya kakak dan adik. Babah dan ibu dah plan macam-macam kat Langkawi nanti.

4 Disember 2022

Off to Langkawi

5 Disember 2022

Alhamdulillah. Hari kedua baru boleh berjalan.

Seperti yang diketahui, anak-anak demam dan selesema tiga hari sebelum berlepas ke Langkawi. Macam-macam kami dah buat. Letak kunyit hidup, suruh mereka hirup wap panas air rebusan lemon, sembur sterimar dan macam-macam lagi untuk pastikan mereka sihat sebelum berlepas. Semalam, satu jam sebelum bergerak ke Lapangan Terbang Senai, sempat singgah di Pusat Kesihatan Universiti untuk check adik disebabkan ada biji-biji kecil tumbuh di badan. Kalau semalam doktor kata demam campak, memang kami batalkan sahaja percutian kami ke Langkawi. Tapi Alhamdulillah, doktor kata alergik sahaja.

Setelah kakak dan adik semakin pulih dari demam, ibu mereka pula tumbang semalam. Kata orang, biar ayah yang demam, jangan ibu. Sebab kalau ibu yang tak sihat, semua perancangan tak menjadi kenyataan. Memang betul. Kami duduk dalam bilik sahaja semalam. Makan malam pun order Grab sahaja. Jam 8 malam dah tutup lampu.

Hari ini, giliran babah pula sakit tekak dan demam. Penangan menyedut kahak dan hingus kembar setiap hari. Tapi babah gagahkan jua demi anak-anak. Bawa jalan-jalan sejauh yang mampu. Hari ini hanya ke Underwater World, makan tengahari di Warung Nasi Dagang Pak Malau dan sebelah petang, bawa kembar main pasir di pantai dan mandi kolam.

Esok tak tahu lagi. We just go with the flow.

Sesungguhnya kita hanya merancang. Allah S.W.T adalah sebaik-baik perancang.

وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ (al-Imran : 54)

Underwater World Langkawi
Kedai Nasi Dagang Pak Malau

6 Disember 2022

Kalaulah kakak dan adik dah petah berkata-kata, pasti mereka berdua dah membawang sesama mereka. Barangkali mereka berkata, “kakak, semalam kita tengok ikan, hari ni kita tengok burung”..”iyalah adik, kita datang Langkawi ni semata-mata nak tengok binatang ke?”.. Hahaha.. dah kakak dan adik, jangan membawang. Tujuan utama babah dan ibu bawa kakak dan adik ke Langkawi ni untuk bagi pengalaman kakak dan adik naik kapal terbang. Banyak tempat sebenarnya kami pertimbangkan; Sabah, Terengganu, Penang tapi akhirnya Langkawi menjadi pilihan. Babah dah enam kali menjejakkan kaki ke pulau lagenda ini tapi kali pertama menggunakan penerbangan terus dari Senai ke Langkawi.

Babah pilih hotel yang bertaraf 4 bintang. Dapatlah diskaun sikit sebab kakitangan kerajaan. Kami suami isteri memang sepakat tak ambil kereta sewa sebab memang tahu memang takkan ke mana-mana sangat. Kebetulan anak-anak dan isteri baru nak beransur sihat dan babah sedang demam. Jadi tiada penyesalan memilih hotel yang ada private pool dan beach. Bilik pun sangat selesa.

Hari ini, cuaca agak panas. Perancangan asal nak ke Gunung Mat Cincang untuk menaiki kereta kabel. Tapi dibatalkan atas sebab-sebab tertentu. Dah alang-alang bersiap untuk keluar, kami membuat keputusan ke Wildlife Park. Hampir satu jam masa meluangkan masa di situ, kami ke Pekan Kuah untuk membeli coklat. Cuma saya dan isteri agak hairan kerana harga coklat di situ tak adalah murah sangat seperti dahulu. Malah tidak jauh beza harganya dengan coklat-coklat yang ada di pasaraya. Tapi dah alang-alang berada di Kompleks Haji Ismail Group, kami belilah sedikit untuk buat syarat. Tambahan pula, saya taknak tambah berat bagasi yang ibunya angkut semua termasuk periuk nasi dan beras. Sempat makan tengahari di Pekan Kuah walaupun rasa macam tak makan sebab kedua-dua si cilik ni dah mengamuk kepenatan. Petang tadi sambung luangkan masa di tepi pantai dan kolam.

Secara peribadi, saya perhatikan, Langkawi tidak semeriah dahulu. Sepanjang bersembang dengan penduduk tempatan, industri pelancongan di Langkawi sangat terjejas semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan COVID-19. Ketika itu, periuk nasi mereka sangat terjejas. Banyak hotel dijual, lot tanah diiklankan dan kedai ditutup. Mereka kini seolah-olah sedang membina semula perniagaan mereka. Saya gembira juga dapat membantu penduduk tempatan mencari sumber pendapatan mereka. Kata orang, melancong sambil membantu industri pelancongan tempatan. Kalau dahulu, banyak penerbangan terus dari negara-negara lain seperti China dan Asia Tengah mendarat di Langkawi tetapi sekarang masih belum disambung lagi.

InshaAllah esok kami akan pulang ke Johor Bahru. Mudah-mudahan Langkawi akan kembali meriah sebagaimana satu ketika dahulu.

Langkawi Wildlife Park

Master of Education (Mathematics)- ODL Mode

 

Master of Education (Mathematics)-Open Distance Learning (ODL), is specially designed to cater for teaching or training professionals who are seeking in-depth knowledge, research skills, careers advancement and provide professional leadership in the specialised field of Mathematics Education.

List of Courses

 1. Compulsory courses (6 courses) (20 credits)
 2. Innovation in Education
  b. Research Methods in Education
  c. Research Data Analysis
  d. Models in Teaching and Learning in Mathematics
  e. Design and Implementation of Mathematics Curriculum
  f. Assessment in Mathematics Education
 3. Elective courses (4 courses) (12 credits)
  a. Technology in Mathematics Education
  b. Problem Solving in Mathematics Education
  c. Environmental Education and Sustainability
  d. Teaching Practices with Philosophy of Science, Mathematics and Technology
 4. General university course (1 course) (3 credits)
  a. Dynamics of Leadership
 5. Research Study (2 courses) (10 credits)
  a. Research Study I
  b. Research Study II

Entry Requirement

 • A recognised Bachelor’s Degree with good honours with minimum CGPA 2.4 / 4.0 or equivalent.
 • International applicants must satisfy academic admission and English language proficiency requirements (IELTS band 6, TOEFL score 550 or CEFR B2) and any other conditions specified.
 • Candidates from English speaking countries are exempted from the UTM English Language requirements.

For more information please visit : https://odl.utm.my/

Any inquiry:

Name of Coordinator Programme : Assoc. Prof. Dr. Abdul Halim Abdullah

Contact Number of Coordinator : 013-3740024

Email Coordinator : p-halim@utm.my