REALITI MAYA (VR)

1 – Apakah yang anda faham tentang Realiti Maya?

Realiti maya (VR) merupakan sistem yang menawarkan kemungkinan bergerak melalui ruang yang dibayangkan sepenuhnya, persekitaran buatan yang wujud dalam imej tetapi tidak dalam kehidupan sebenar. VR merupakan teknologi dunia sebenar yang semakin mantap dengan aplikasi yang berjulat daripada permainan dan hiburan sehinggalah kepada perubatan dan ketenteraan.

Realiti maya (VR) merujuk kepada persekitaran atau realiti yang dihasilkan oleh komputer yang dirancang untuk mensimulasikan kehadiran fizikal seseorang dalam persekitaran khusus yang dirancang untuk dirasakan. Tujuan VR adalah untuk membolehkan seseorang mengalami dan memanipulasi alam sekitar seolah-olah ia adalah dunia nyata. Realiti maya terbaik dapat menanamkan sepenuhnya pengguna. Realiti maya tidak boleh dikelirukan dengan persekitaran 3-D yang mudah seperti yang terdapat dalam permainan komputer, di mana anda dapat pengalaman dan memanipulasi alam sekitar melalui avatar, dan bukan secara peribadi menjadi sebahagian daripada dunia maya.

2 – Berikan satu contoh aplikasi Realiti Maya yang anda tahu ? Bagaimana ia berfungsi.

pelbagai teknologi digunakan, seperti pengesanan kepala, iaitu tata letak pakaian. Dengan teknologi ini, penonton mengesan arah dan pergerakan kepala pengguna yang menggunakan penonton VR untuk menentukan adegan untuk dilihat.

Pada dasarnya ada dua jenis pengesan kepala : berdasarkan orientasi, yang hanya mengesan arah putaran kepala pengguna (contohnya, dari kiri ke kanan atau dari atas ke bawah), dan bergantung pada lokasi yang, sebaliknya, mengesan pergerakan kepala dan juga mengaitkan mereka dengan pergerakan yang dibuat oleh badan.

Bagi penjejakan kepala berasaskan kedudukan, ini boleh dilaksanakan dalam penonton dengan pelbagai cara: dalam beberapa kes, penjejakan dilakukan kerana penggunaan kamera inframerah, yang membaca data dari beberapa sensor, seperti giroskop.

Bagi saya Penonton realiti maya – yang mesti digunakan untuk “tenggelam” dalam persekitaran maya – pada asasnya ada dua jenis: yang a paparan individu dan mereka a pelbagai skrin, biasanya dilengkapi dengan dua kanta dalaman (satu untuk setiap mata), yang dipakai di muka seolah-olah mereka agak gelas.

Penonton PC berdiri sendiri dan konsol (iaitu bebas daripada perkakasan lain) umumnya dilengkapi dengan dua skrin dalaman, terus diserahkan dalam badan; Mereka yang direka untuk digunakan bersama dengan peranti mudah alih, sebaliknya, tidak mempunyai skrin dalaman dan membolehkan anda mengintegrasikan telefon bimbit di dalamnya, mengubahnya menjadi skrin penonton sendiri.Sedutan Filem Johny English 3 : Strikes Again

3 – Bagaimanakah anda boleh gunakan teknologi Reality Maya dalam urusan pekerjaan anda?

Dengan keupayaan teknologi, saya berharap dapat menghasilkan lebih banyak makmal pengajaran berasaskan teknologi kepada para pelajar supaya mereka dapat membayangkan konsep dan mempelajari kemahiran serta maklumat baru dengan cara interaktif. Bagi saya, pembelajaran ini memang akan berterusan dan saya tidak sabar untuk meneroka lebih banyak aplikasi AR dan VR di perkenalkan di Makmal Universiti Teknologi Malaysia. terutama di Makmal Kimia.