Sagu Gula Melaka

1 cawan biji sagu 
1 liter air atau lebih
Pewarna kegemaran

Cara-cara:
Rendam biji sagu seketika dan tos. 

Puding Sagu Gula Melaka

Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. 

Sentiasa dikacau supaya bahagian bawah tidak hangus. Tambah air jika tidak cukup air. Tutup api dan masukkan air ke dalam periuk sagu dan kacau rata.

Puding Sagu Gula Melaka

Toskan sagu dalam bekas penapis untuk buang lebihan air. Lalukan dibawah air paip yang mengalir sambil dikacau untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau rata menggunakan garfu.

Puding Sagu Gula Melaka
Puding Sagu Gula Melaka

Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan.  

Nota: boleh juga terus dimasukkan sagu ke dalam air gula Melaka dan kacau rata. Masukkan dalam bekas sesuai dan sejukkan. Bila hendak makan, tuang susu cair atau santan yang telah dimasak. 

Puding Sagu Gula Melaka

Untuk Manisan:

1 keping gula melaka – 100 gram
1 sudu besar gula pasir
½ cawan air
1 helai daun pandan – simpul
½ sudu besar tepung jagung – bancuh dengan air

Cara-cara:
Satukan semua bahan kecuali tepung jagung, masak hingga gula larut dan mendidih. 

Puding Sagu Gula Melaka

Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata. Bolehlah tutup api.

Puding Sagu Gula Melaka

Santan:1 cawan santan
¼ sudu kecil garam
atau:
Susu cair

Santan dimasak dengan sedikit garam. Sedia untuk digunakan. 

Cara Menghidang:

Keluarkan sagu dari acuan, curahkan gula melaka dan susu cair.

Letak 1 sudu jagung manis. Sedia untuk dinikmati.