[BAHAGIAN 3] SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN & MATEMATIK (STEM) DI SEBALIK PANDEMIK COVID-19

Sambungan dari https://people.utm.my/halim/bahagian-2-sains-teknologi-kejuruteraan-matematik-stem-di-sebalik-pandemik-covid-19/

PIC SOURCE: https://wiki.anton-paar.com/en/stem-education/

Unsur kejuruteraan juga telah diguna pakai oleh saintis-saintis semasa dalam proses pembuatan cecair vaksinasi. Negara pertama yang mendapat kelulusan daripada WHO untuk memperbanyak jumlah vaksin adalah United Kingdom. Vaksin pertama dikeluarkan dari negara itu adalah Pfizer–BioNTech yang diusahakan oleh saintis daripada Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA). Pembuatan vaksin merupakan salah satu kerja yang rumit kerana saintis perlu menggunakan kepakaran mereka dalam bidang biologi dan kejuruteraan kimia pada masa yang sama. Mereka telah memperkenalkan satu cara untuk mencipta mesin jentera bagi tujuan pengeluaran vaksin secara besar-besaran, mengawet vaksin yang dihasilkan dan menyimpannya untuk kegunaan pada masa hadapan. Perkembangan ini boleh membantu dalam usaha pencegahan sekiranya virus baharu melanda populasi masyarakat sekaligus membolehkan penyelidik menghasilkan vaksin spesifik dengan pantas. Semasa rakyat Malaysia berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita sudah diperkenalkan dengan pelbagai evolusi ciptaan yang dapat memudahkan kehidupan seharian rakyat. Contohnya, termometer inframerah yang merupakan alat yang sudah digunakan secara meluas serata dunia. Akan tetapi, rekaan termometer infra merah yang terbaharu iaitu seakan tiang dan berfungsi secara automatik telah mula muncul setelah beberapa bulan virus menular. Selain itu, alat sanitasi mudah alih juga telah mula dijual di kedai sebeneka dan juga secara dalam talian bagi mereka yang mahu sanitasi pakaian, bungkusan penghantaran, serta tubuh mereka jika mereka baru bergerak pulang daripada berjumpa orang ramai. Hal ini dapat membuktikan bahawa elemen kejuruteraan memainkan peranan penting dalam menangani pandemik COVID-19. Sehubungan itu, banyak komponen dalam bidang kejuruteraan yang boleh menyumbang kepada pencegahan wabak COVID-19 serta boleh dibincangkan bersama pelajar.

Dari aspek matematik, perkara yang paling sinonim dengan musim pandemik COVID-19 adalah berkaitan tempoh masa Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan kerajaan di seluruh negara kita pada awal tahun 2020. Hakikatnya, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini bertujuan bagi memastikan negara kita dapat memutuskan raitaian pandemik COVID-19 ini daripada terus berleluasa. Selain daripada tempoh masa PKP, tempoh masa untuk individu atau masyarakat kuarantin juga merupakan salah satu elemen matematik dalam situasi ini. Sebagai contoh, jika kita tinggal serumah dengan orang yang positif COVID-19 kita perlu kuarantinkan diri di rumah selama 10 hari.

Bersambung…