Pendahuluan Gaji…

Apa Itu Pendahuluan Gaji

Pendahuluan Gaji merupakan bayaran pendahuluan akibat daripada gaji tidak dibayar pada tarikh yang ditetapkan sama ada berpunca daripada masalah teknikal sistem ataupun masalah teknikal manusia atau pihak ketiga.

 

Pendahuluan gaji hanya dibayar jika 

a- Staf tidak menerima gaji akibat daripada masalah teknikal sistem pembayaran gaji atau sistem ROC.

b Staf tidak menerima gaji akibat \masalah berpunca daripada kesilapan PTJ ketika ROC dibuat (bergantung kepada keadaaan yang dirasakan sesuai)

c- staf tidak menerima gaji akibat data gaji hilang secara tiba-tiba.

Bila Pembayaran Pendahuluan Gaji sepatutnya dibayar 

Pembayaran Pendahuluan gaji bukanlah dibayar pada hari gaji sama dengan staf yang menerima gaji tetapi ianya dibayar selepas hari pembayaran gaji bergantung kepada keadaan. Setiap orang mempunyai kes yang berbeza. Pertimbangan pembayaran pendahuluan gaji bergantung kepada sebab yang kukuh mengapa ianya perlu dibayar gaji.

Pertimbangan perlu disebabkan terdapat sesetengah PTJ yang mengambil perkara ini seperti tidak penting berikutan Pembayaran gaji tetap akan dibuat menggunakan pendahuluan gaji.  Bermula 2014, pendahuluan gaji tidak akan dibayar dengan mudah. satu laporan berkaitan pendahuluan gaji akan dibentangkan dalam mesyuarat Jawatan Kuasa Emolumen Universiti dan ianya telah menjadi satu isu bagi Universiti Teknologi Malaysia kerana jumlahnya yang agak tinggi sehinggakan disoalkan oleh Audit Kewangan yang dilantik daripada Audit Negara,

Adakah Pendahuluan Gaji merupakan Satu Hak? 

Tidak, Pendahuluan gaji bukan satu hak bagi staf  tetapi ianya atas pertimbangan pihak Pejabat Bendahari/ Universiti sama ada perlu atau tidak ianya dibayar.  Bermula Mac 2014 sebarang pendahuluan perlu diberikan alasan yang kukuh bagi pembayaran dibuat. Sebarang masalah dikatakan teknikal akan dirujuk kepada pihak teknikal sebelum pembayaran dibuat. Jika didapati tidak melibat teknikal sistem. pihak kami tidak akan membuat sebarang pembayaran.

Untuk makluman Mulai Ogos 2014 pendahuluan gaji hanya akan mengambil kira gaji pokok sahaja daripada keseluruhan gaji .

 

 

 

ABDUL MUN`IM BIN AMRAN (20)

Unit Emolumen
Bahagian Emolumen Pinjaman dan Cuti Belajar
Pejabat Bendahari UTM
Johor Bahru

My Tagline: Kadang-kadang Kita perlu berlari sebelum dapat Berjalan

About ABDUL MUN`IM BIN AMRAN

Unit Emolumen Bahagian Emolumen Pinjaman dan Cuti Belajar Pejabat Bendahari UTM Johor Bahru My Tagline: Kadang-kadang Kita perlu berlari sebelum dapat Berjalan
This entry was posted in Belajar Roc Online, Gaji Dan Elaun. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *