Act of Kindness-Alhamdulillah

 
Awal Pagi 31 Mac 2023
 
Sejurus hantar isteri dan anak-anak dari hospital KPJ Dato’ Onn ke rumah di Taman Sri Pulai Perdana, saya terima panggilan daripada hospital jam 1.30 am. Keputusan ujian darah anak-anak dah keluar.
Saya terus menuju semula ke hospital tersebut seorang diri. Alhamdulillah, ujian darah kakak dan adik normal. Ada sedikit jangkitan virus. Setelah mengambil ubat dan membuat bayaran, saya bergegas pulang ke rumah.
 
Dalam perjalanan pulang, sebaik sahaja melalui susur keluar ke Jalan Pontian/UTM dari Jalan Kulai-Skudai, tayar depan kereta pancit teruk. Lihat jam di tangan, pukul 2.30 am. Ah sudahhh.. gelap gelita pula tu. Apa aku nak buat ni! Risau pula kalau ada perompak. Pernah dengar ada kes rompakan di susur berkenaan suatu ketika dahulu.
 
Gagahkan jua memandu kereta dengan memasang lampu kecemasan. Bergoyang-goyang kereta dibuatnya. Tujuannya hanya satu. sekurang-kurangnya saya sampai ke jalan yang terang dan ada kenderaan yang lalu-lalang. Akhirnya saya terpaksa akur dengan daya tahan tayar tersebut. Sebelum sempat berbuat apa-apa, dua buah motor datang menghampiri kereta. Dua remaja lelaki bertopi keledar datang menghampiri saya. Saya husnuzon sahaja. Kemudian seorang brother dengan kereta kancil juga berhenti di tepi jalan untuk membantu. Dua orang bantu untuk menukar tayar dan seorang lagi mengawal laluan kenderaan.
 
Saya tak sempat nak berkenalan lebih dengan ketiga-tiga lelaki tersebut. Saya cuma sempat bertanyakan salah seorang remaja yang memakai baju McDonald’s. Beliau kata bekerja part-time di McDonald’s UTM Skudai. Saya tiada wang tunai dalam dompet. Tapi saya sempat berikan sumbangan ikhlas dari apa yang ada dari dalam dompet saya. Cuma ada RM15 sahaja dan itu yang dapatt saya hulurkan kepada mereka.
 
Terima kasih kepada ketiga-tiga brother tadi. Kalau ada sesiapa yang kenal mereka bertiga tadi, boleh tag mereka di bahagian komen. InshaAllah saya nak beri sedikit saguhati. Tak banyak tapi cukuplah untuk saya menghargai bantuan mereka.
 
Semoga Allah S.W.T membalas jasa baik mereka bertiga sebentar tadi.