Dapatkan Buku Terbaharu Saya Di Pasaran!

Tahukah anda Malaysia dan Korea Selatan berada di hujung yang bertentangan dalam satu kontinum dalam aspek pencapaian matematik sekolah menengah?

Tahukah anda perbandingan komponen kurikulum matematik serta pedagogi dan pentaksiran di dalam kelas matematik, lebih banyak kajian yang dijalankan antara Korea Selatan dengan banyak negara lain yang menjadikan Korea Selatan sebagai negara penanda aras.

Tahukah anda kurikulum matematik pertama diperkenalkan untuk kedua-dua negara, ia bermula pada tempoh yang hampir sama? Tempoh ini adalah antara tahun 1954-1956 di mana kurikulum standard pertama untuk Malaysia adalah Laporan Razak pada tahun 1956, dan kurikulum matematik Korea Selatan yang pertama adalah pada tahun 1954.

Tahukah anda Malaysia memperlihatkan kerangka kerja matematik yang rumit dan kompleks dengan banyak unsur di dalamnya?. Sebaliknya, Korea Selatan menunjukkan kerangka kerja yang mudah dan berfokus.

Tahukah anda penggunaan bahasa yang tidak konsisten dalam pengajaran dan pembelajaran matematik di Malaysia membuatkan guru dan murid keliru dengan hala tuju kurikulum matematik di negara kita?. Sedangkan kurikulum matematik di Korea Selatan yang bermula pada tahun 1950-an iaitu lebih kurang wujudnya Kurikulum Lama Sekolah Menengah (KLSM) di Malaysia hanya menggunakan bahasa ibunda mereka sejak itu sehinggalah pada hari ini. Mereka langsung tidak menitikberatkan penggunaan bahasa dalam matematik, sebaliknya menekankan aspek yang lebih penting dalam pembelajaran matematik seperti keseronokan dalam mempelajari matematik, sikap positif terhadap matematik serta kreativiti matematik.

Tahukah anda susunan kandungan bidang geometri dalam kurikulum matematik sekolah menengah Korea Selatan adalah berdasarkan model van Hiele yang telah terbukti dalam banyak kajian lalu dapat meningkatkan pemikiran geometri pelajar?. Sedangkan pendekatan kurikulum matematik sekolah menengah di Malaysia untuk komponen geometri lebih menggalakkan kepada penghafalan.

Tahukah anda pelajar Korea Selatan sangat membenci subjek matematik? Tetapi mengapa dan bagaimana mereka masih boleh mencapai keputusan yang cemerlang dalam matematik di peringkat global?

Persoalan-persoalan ini terjawab sekiranya anda membaca buku ini. Jadi dapatkannya melalui saluran berikut:

https://penerbit.utm.my
penerbit.utm.my/booksonline/
https://shopee.com.my/utmpress