Memanfaatkan Teknologi AI Dalam Memperkasakan Bahasa Melayu di Institusi Pendidikan Tinggi

Bak kata Imam Syafi’i, selagi hidup, carilah ilmu, kongsilah ilmu dan sampaikanlah ilmu selagi ianya bermanfaat.

Alhamdulillah, hari ini artikel saya disiarkan oleh Berita Harian.

Saya pernah ditegur oleh seorang mahasiswa suatu ketika dahulu kerana tidak banyak menyampaikan kuliah dalam Bahasa Inggeris untuk satu kursus prasiswazah yang semuanya rakyat Malaysia. Saya agak terkejut dan tertanya-tanya. Silap saya kah? Setahu saya, salah satu syarat kemasukan pelajar ke universiti ialah pemohon mestilah memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperolehi Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. Jadi tidak mungkin beliau tidak memahami kandungan yang disampaikan dalam bahasa kebangsaan.

Untuk kuliah yang semua pelajarnya rakyat Malaysia, saya akan lebih banyak menggunakan Bahasa Melayu walaupun slaid dan nota ada antaranya dalam Bahasa Inggeris. Sebagai rakyat Malaysia, tiada istilah untuk tidak fasih berbicara ataupun memahaminya. Tambahan pula, dengan kepesatan teknologi AI, tugasan yang diberikan akan lebih mudah disiapkan. Tetapi jangan langsung tiada usaha dan mengharapkan AI semata-mata untuk menyiapkan tugasan kerana terdapat AI lain yang boleh mengenal pasti maklumat yang dijadikan tugasan yang keseluruhannya diambil dari AI.

AI boleh digunakan dalam meningkatkan kompetensi bahasa Melayu dalam menyiapkan tugasan. Saya secara peribadi tidak mengehadkan pelajar untuk menyiapkan tugasan dalam bahasa Melayu, sebaliknya memberi kebebasan kepada mereka untuk menggunakan bahasa Melayu atau bahasa Inggeris. Sekiranya tugasan disediakan dalam bahasa kebangsaan, AI boleh digunakan untuk mengindahkan lagi struktur ayat.

Contoh ayat asal:

Phi adalah satu pemalar matematik yang kerap digunakan dalam pengiraan ruang Euclid. Ia mewakili kadar yang berkaitan dengan nisbah antara ukur lilit sesebuah bulatan dengan diameternya. Pemalar ini sering diterapkan dalam pelbagai bidang termasuk matematik, fizik, kejuruteraan, dan banyak lagi. Phi juga dikenali sebagai pemalar Archimedes dan disimbolkan dengan huruf Yunani π yang juga dikenali sebagai π ≈ 3.14159. Nilai phi ini tidak boleh diperincikan dan biasanya dinyatakan sebagai 3.142, walaupun terkadang nilai pecahan 22/7 digunakan sebagai penganggaran yang hampir kepada nilai sebenar ini.

AI dapat membantu membaiki ayat di atas supaya sedikit sebanyak ia lebih mudah difahami tanpa menghilangkan maksud asal. Contohnya ayat yang dibaiki oleh AI:

Phi ialah satu pemalar matematik yang sering digunakan dalam pengiraan dalam ruang Euclid. Ia mewakili kadar yang berkaitan dengan nisbah antara ukur lilit sesebuah bulatan dengan diameternya. Pemalar ini sering digunakan dalam pelbagai bidang, termasuk matematik, fizik, kejuruteraan, dan banyak lagi. Phi juga dikenali sebagai pemalar Archimedes dan digambarkan dengan huruf Yunani π yang juga dikenali sebagai π ≈ 3.14159. Nilai phi ini tidak boleh dinyatakan sebagai pecahan tetap dan biasanya digunakan sebagai 3.142, meskipun kadang-kadang nilai pecahan 22/7 digunakan sebagai penganggaran yang mendekati nilai sebenar.

Selain itu, banyak jurnal di Malaysia yang bertaraf antarabangsa yang diindeks oleh pangkalan data Scopus dan WOS yang menggalakkan penulis menerbitkan artikel dalam bahasa Melayu. Antaranya:

Jurnal SAINS MALAYSIANA- UKM

Jurnal Teknologi (Sains & Kejuruteraan) – UTM

Malaysian Journal of Learning and Instruction (MJLI) – UUM

Hal ini menunjukkan bahawa bahasa Melayu tidak hanya digunakan secara eksklusif dalam bidang bahasa Melayu dan kesusasteraan sahaja, tetapi juga meliputi sektor-sektor lain termasuk ilmu sains tulen, sains sosial, teknologi dan kejuruteraan.

Semoga memberi manfaat.

Nota kaki: Masih terngiang-ngiang di telinga saya mengenai keindahan bahasa Melayu yang digunakan oleh YAB PMX dalam pembentangan Belanjawan 2023 tahun lepas.
https://dewanbahasa.jendeladbp.my/2023/03/29/7721/

Tidak sabar rasanya menunggu pembentangan beliau untuk Belanjawan 2024.