Select Page

Tanggungjawab baru

Semenjak 1 Jun 2019, saya telah diberikan tanggungjawab baru sebagai Timbalan Pengerusi (Pembangunan Sistem dan Profesional) di Sekolah Pengajian Siswazah UTM.

Skop tugas di sini adalah agak berbeza jika dibandingkan dengan tugas sebelum ini sebagai Pengurus IT. Hanya pengalaman sebagai Pensyarah yang membantu saya serba sedikit dalam menjalankan tugas.

Alhamdulillah, rakan2 banyak membantu saya memahami tugas disini walaupun saya belajar banyak benda baru setiap hari.

Baru 2 bulan di sini… banyak lagi yang saya kena usahakan untuk memahami dan membuat keputusan. Semoga dimudahkan urusan bagi membantu melaksanakan tugas.

“Kerana Tuhan, untuk Manusia”

Integrity, Synergy, Excellence, Sustainability

Kuiz online pra UPSR

No 2 tahun ni akan ambil UPSR. Masa ambil penyata peperiksaan tengah tahun, keputusan dia sederhana je. Keputusan sekolah agama dia yang teruk… first time dia gagal.Takpalah… InsyaAllah ada masa lagi nak buat latihan.

Ada banyak latihan percuma ada dalam talian. Boleh guna pembelajaran kendiri. Nak kena rajin mencari.List dibawah ni adalah kod-kod quizizz untuk subjek Bahasa Inggeris.Boleh jawab quiz sehingga 14/7/2019 sahaja..

Caranya:-
1) Pergi ke laman http://join.quizizz.com
2) Masukkan kod dibawah ?untuk mula menjawab kuiz.
English (Grammar) – Year 6
Idioms – 657957
Proverbs – 815376
Singular/Plural – 990718
Articles – 036881
Preposition – 060054

Istimewanya Hari Raya

Raya Aidilfitri ada satu keistimewaan yang sukar untuk dilafazkan. Namun salah satu yang paling istimewa adalah ukhuwah persaudaraan.Pada waktu inilah, yang muda bertemu yang tua, yang jauh bersua yang dekat. Walau masa tak panjang… namun seboleh mungkin disusun jadual supaya dapat singgah ke rumah2 keluarga yang jarang bertemu.. kadang-kadang hanya bertanya khabar dalam sistem pesanan ringkas… selalunya tidak…Aku… setiap tahun akan cuba bertemu wajah-wajah yang uzur dan semakin di mamah usia… bimbang tak ketemu lagi tahun kemudian. Walau ceritanya tak banyak beza.. darah tinggi, kencing manis, jantung… kisah-kisah biasa, nikmatnya melihat senyuman di bibir mereka.Satu lagi istimewanya adalah dapat menemui keluarga dekat yang sukar bertemu muka… masing-masing sibuk dengan kerja dan keluarga. Dapat bercerita apa berlaku sepanjang tidak bersua, mendengar kisah yang tak dikongsi dalam media sosial, bermaafan bimbang ada terdetik dihati mana-mana prasangka. Semoga diterima kemaafan… andailah esok aku tiada lagi dimuka bumi ini.Semoga diterima Ibadat kita sepanjang Ramadhan, dan semoga dieratkan ukhuwah persaudaraan kita hingga ke akhir hayat.Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

Sarjana Teknologi Pendidikan

Bagi yang berhasrat untuk sambung belajar dalam bidang Educational Technology di UTM.

Kami ada 3 mod pembelajaran :

  1. Program Perdana – di UTM JB – kelas seperti biasa (Ahad – Khamis)
  2. Program Hujung Minggu – di UTM JB. Kelas hujung minggu (Jumaat dan Sabtu)
  3. Open Distance Learning (ODL) – Online sepenuhnya, tak perlu datang UTM. Belajar di tempat sendiri. No traveling cost, no hostel cost.

Marilah sertai kami.

Kemasukan seterusnya – September 2019.

Maklumat lanjut : https://humanities.utm.my/

Boleh daftar kemasukan di sini: http://admission.utm.my/

Perlukan bantuan boleh WhatsApp : http://StudyatUTM.wasap.my

#StudyatUTM
#IamUTM

Apakah maksud STEM?

Apa maksud STEM?

Apabila ditanya maksud STEM, pasti ramai yang akan jawab STEM adalah sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik. Tapi apa maksud sebenar STEM?

Menurut artikel ini, STEM bermaksud gabungan (integration) mata pelajaran bidang sains, matematik, kejuruteraan dan teknologi untuk mengajar kemahiran abad ke-21. Ini bagi menyediakan pelajar untuk pekerjaan masa hadapan dan membolehkan mereka bersaing dengan pelajar lain di seluruh dunia.

Kurikulum STEM mengabungkan keempat-empat disiplin tersebut dan menggalakkan pengalaman hands-on serta memberi peluang kepada pelajar untuk mengaplikasikan dalam bilik darjah pengetahuan “dunia sebenar” yang relevan.

https://www.weareteachers.com/what-is-stem/

Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan UTM telah menjalankan banyak aktiviti dan program bagi membimbing guru dan pelajar mendalami pendidikan STEM. Antaranya…

https://news.utm.my/ms/2019/03/sekolah-pendidikan-tumpu-usaha-menarik-minat-anak-golongan-b40-meminati-stem/

https://news.utm.my/ms/2018/12/25-buah-sekolah-menyertai-kembara-stem-utm-jpnj-2018/

Malah, Sekolah Pendidikan juga aktif mempromosikan STEM bersama Kelab Suka Belajar.

Jom tengok apa lagi aktiviti berkaitan STEM di facebook Sekolah Pendidikan

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2309198525786878&id=120978154608937